»

Google bo zaradi nove ranljivosti prej ugasnil Google+

Slo-Tech - Googlovo, resnici na ljubo ne preveč uspešno družabno omrežje, bodo tako pokončali že aprila in ne šele avgusta prihodnje leto, je na blogu zapisal David Thacker, njihov podpredsednik, zadolžen za vodenje projektov. API dostop do omrežja pa bodo zaprli še nekoliko prej, v naslednjih treh mesecih. Razlog je odkritje nove ranljivosti in to skoraj natanko dva meseca potem, ko so smo poročali o odkritju prve.

Tokrat naj bi imeli zunanji razvijalci nepooblaščen dostop do osebnih podatkov 52,2 milijona uporabnikov, med njimi so ime, e-poštni naslov, poklic ter starost, in to ne glede na to ali so imeli na svojem profilu odkljukano, da podatkov ne delijo z javnostjo. Varnostno vrzel so tokrat odkrili pri Googlu sami, med rednim varnostnim pregledom, uporabnike pa je...

3 komentarji

Chelseo Manning bodo danes po sedmih letih izpustili iz zapora

Washington Post - Ameriška vojakinja Chelsea Manning bo danes vendarle zapustila zapor. Namesto 35 let, kolikor ji je dosodilo vojaško sodišče zaradi razkritja tajnih dokumentov javnosti prek Wikileaksa, je Manningova za rešetkami preživela le sedem let.

Manningova bo po izpustitvi sicer ostala del ameriških oboroženih sil, vendar bo na neplačanem dopustu. Pravni proces proti njej se namreč še ni končal, ima pa Manningova priložnost, da si izpogaja manjšo kazen.

Manningova ima sicer močno podporo javnosti v ZDA. S prostovoljnimi donacijami so njeni podporniki zbrali več kot 135 tisoč dolarjev za pomoč Mannigovi pri njeni rehabilitaciji v družbo.

Vsi pa Manningovi niso naklonjeni. Eden izmed...

19 komentarjev

Google rahlo omilil politiko razkrivanja ranljivosti

Google - Google je v novi različici politike razkrivanja ranljivosti nekoliko omilil časovne roke, ki so v začetku tega leta povzročili veliko hude krvi. V okviru Projecta Zero je namreč Google našel ranljivosti v Microsoftovi in Applovi programski opremi, o čemer je proizvajalca obvestil. Ko v 90 dneh popravkov ni bilo, je Google v skladu s svojo politiko podrobnosti ranljivosti javno razkril, kar je hudo razburilo Microsoft in Apple. Microsoft je na primer imel popravek že bolj ali manj končan in je čakal še zadnje faze testiranja pred izdajo, kar so Googlu sporočilu, a so bili v Mountain Viewu neomajni; 90 dni je dovolj za vsakogar.

Sedaj so pri Googlu vendarle nekoliko omilili svojo politiko. Še vedno vztrajajo pri 90-dnevnem roku za razkrivanje ranljivosti, kar...

4 komentarji

Google vztraja pri 90-dnevnem roku za odpravo lukenj, Microsoft nejevoljen

Ars Technica - Google nadaljuje svojo politiko brezkompromisnega objavljanja podrobnosti o varnostnih pomanjkljivostih in ranljivostih v tuji programski opremi, ki je minuli teden zanetila spor med Googlom in Microsoftom. Obelodanili so detajle še dveh ranljivosti, ki se pojavljata v Windows 7 (obe) in Windows 8.1 (samo ena). Microsoft ni navdušen.

Ključno vprašanje je definicija odgovornega razkritja. Google vztraja pri 90-dnevnem roku od obvestila proizvajalcu ranljive programske do javnega razkritja. Obstoj roka je razumljiv, saj s tem neodzivnega proizvajalca prisilijo v zakrpanje luknje. A Microsoft še ni neodziven, le nekoliko počasen je.

Google se je odločil, da bo lasten 90-dnevni rok brezpogojno spoštoval, ne glede na okoliščine in zagotovila proizvajalcev....

34 komentarjev

Google in Microsoft pri krpanju lukenj s prstom kažeta drug na drugega

Slo-Tech - Google in Microsoft nadaljujeta obmetavanje z razkrivanjem ranljivosti in obtoževanje, kdo slabše skrbi za svoje uporabnike. Začel je Google, ki je konec decembra javno razkril podrobnosti o ranljivosti v Windows 8.1, še preden je Microsoft uspel zakrpati luknjo. Slednji mu ni ostal dolžan in je izpostavil, da ima Android 4.3 ranljivost, ki pa je Google sploh ne namerava odpraviti.

V zelo starih časi so se ranljivosti takoj po odkritju priobčile javnosti, proizvajalci programske opreme pa so hitro spisali popravke. Kasneje se je ta način umaknil tako imenovanemu odgovornemu razkritju (responsible disclosure) oziroma koordiniranemu razkritju ranljivosti (coordinated vulnerability...

7 komentarjev

Google zagovarja razkritje ranljivosti javnosti v sedmih dneh

threatpost - Večno vprašanje, ki si ga dobri hekerji pri odkritju varnostnih ranljivosti zastavljajo, je, kdaj razkriti luknjo javnosti. S tem namreč dobijo tudi nepridipravi, ki za ranljivost morda še niso izvedeli, vse informacije za njeno izrabljanje in začne se dirka med proizvajalcem programa (pisanje popravka) in uporabniki (namestitev popravka) na eni strani ter napadalci na drugi strani. Odgovorno razkritje je doktrina, da naj najditelj luknje najprej obvesti proizvajalca, javnost pa šele po izdaji popravka. A včasih se zgodi, da popravka v doglednem času ni in ni. Druga možnost je takošnje razkritje celemu svetu, kar ima druge prednosti in slabosti.

Google je že pred leti začel zagovarjati vmesni pristop, ki da razvijalcem programa 60 dni časa za...

0 komentarjev

Prvi dan Pwn2Own 2013 zlomljeni Chrome, Firefox, IE10 in Java

ComputerWorld - V Vancouvru poteka že sedmi Pwn2Own, kakor se imenuje vsakoletno tekmovanje v iskanju ranljivosti in njihovi uporabi za vdor v priljubljene operacijske sisteme, brskalnike in mobilne naprave. Letos se ponovno vrača Google, ki je lani sponzorstvo odpovedal, ker spremenjena pravila niso zahtevala razkritja uporabljenih ranljivosti proizvajalcu. Letos je spet vse po starem, saj morajo tekmovalci razkriti vse detajle o ranljivosti, da si prislužijo nagrado (tehnično gledano jim ZDI ranljivost odkupi). Nagradni sklad ni skromen in znaša dobrega pol milijona dolarjev.

Prvi dan tekmovanja so že padle največje zvezde. Francosko podjetje VUPEN, ki je vodilno v iskanju in žal tudi trgovanju...

13 komentarjev

Tudi Apple žrtev istih napadalcev kakor Facebook

vir: Reuters
Reuters - Apple je včeraj zvečer javno priznal, da so bili tudi oni tarče napadov, ki so, kot kaže, delo izpod rok istih ljudi kot napadi na Facebook (ni pa jasno, ali so tudi napadalci na Twitter in ameriške časnike isti ter ali so napadi povezani s kitajsko Enoto 61398) Tudi v tem primeru je bil vektor napada isti, in sicer so napadalci izkoristili ranljivost v Javi, če so zaposleni obiskali okuženo spletno stran. Šlo je za spletno stran, navidezno namenjeno razvijalcem mobilnih aplikacij. Na tak način so pridobili nepooblaščen dostop do nekaj računalnikov zaposlenih, a večje škode po Applovem zatrjevanju niso povzročili. Prav tako naj ne bi bili ukradli nobenih podatkov, saj so vdor pravočasno zaznali.

Apple je zato že včeraj...

3 komentarji

Tudi Facebook žrtev napada, a brez škode za uporabnike

Facebook - Dva tedna po odkritju napada na Twitter je tudi Facebook priznal, da je bil žrtev enakega napada. Pred približno mesecem dni so odkrili, da so napadalci preko iste ranljivosti kakor v primeru Twitterja uspeli pridobiti dostop do Facebookovega sistema. Tudi to pot so napadalci zaposlenim poslali elektronsko pošto, ki je vsebovala povezavo do zlonamerne strani. Slednja je izkoriščala znano ranljivost v Oraclovi Javi, tako da je že sam obisk strani zadostoval za okužbo računalnika. Še več, omenjena ranljivost Javi ne zahteva niti tega, saj lahko ustrezna koda za Javo samodejno prenese zlonamerni program, ne da bi uporabnik sploh kam odpotoval. V konkretnem primeru je nekaj zaposlenih obiskalo stran za razvijalce mobilnih aplikacij, ki je bila okužena, tako da je uspela zaobiti peskovnik v...

14 komentarjev

Danes izredni popravek za ranljivost v Internet Explorerju

Microsoft - Microsoft popravke za svoje programe izdaja vsak drugi torek v mesecu in redko se zgodi, da je treba kakšnega izdati izredno in že prej. Za Internet Explorer se je to nazadnje zgodilo januarja 2010. To se bo spet primerilo danes, ko bodo izdali popravek za pretekli teden odkrito ranljivost v Internet Explorerju, ki ogroža vse verzije do vključno IE9. Če uporabnik z ranljivim brskalnikom obišče zlonamerno stran, se na njegov računalnik samodejno namesti malware. IE10, ki ga vsebuje Windows 8, pa je imun.

Napadi, ki izkoriščajo omenjeno ranljivost, se že dogajajo, čeprav Microsoft zatrjuje, da je njihovo število majhne, posledice pa omejene. V ta namen je Microsoft ponudil tudi prvo pomoč, ki...

38 komentarjev

Ubisoft zakrpal ranljivost v uPlayu

vir: Forbes
ZDNet - Ubisoft se je hitro odzval na včerajšnje odkritje, da njegov sistem za DRM-zaščito iger uPlay vsebuje hudo varnostno luknjo - nekateri so ga označili kar kot rootkit - ki omogoča napadalcem nepooblaščen dostop do računalnika. Danes so izdali popravek, ki omenjeno ranljivost zakrpa.

V izjavi za javnost so zapisali, da da so izdelali nujni popravek za vtičnik v brskalniku za aplikacijo uPlay. Vsem uporabnikom svetujejo njegovo namestitev, pri čemer opozarjajo, da mora biti med nadgradnjo brskalnik zaprt, sicer namestitev ne bo pravilna. Popravljena verzija uPlaya nosi številko 2.0.4, posodobitev pa se sproži samodejno ob zagonu odjemalca za uPlay (forced update).

Pri tem je Ubisoft poizkušal zmanjšati pomembnost odkritja. O rootkitu niso govorili, ampak so...

1 komentar