»

Prvi zaseg bitcoinov

Silk Road je že pred časom sprejel bitcoin kot svojo glavno valuto.

Let's talk Bitcoin - Bitcoin (trenutno $98.29) vse bolj vzburja zanimanje policijskih služb, saj je zavoljo svoje digitalne narave sila primerno plačilno sredstvo za sivo in črno ekonomijo. In zdaj smo, kot kaže, dobili tudi prvi zaseg kovančkov tekom kazenskega postopka. Ameriška policija za boj proti prepovedanim drogam (DEA) naj bi enkrat aprila Ericu Danielu Hughesu iz Charlestowna v Južni Karolini zasegla 11 kovančkov, vrednih malo več od tisočaka.

Po vseh do zdaj znanih informacijah naj ne bi šlo za zaseg denarnice (walleta) ali računalnika, ampak je DEA tekom svoje preiskave ilegalnih spletnih tržišč za droge in vse drugo uspela zvabiti Hughesa k navideznemu nakupu prepovedane substance. Od njih naj bi na spletišču Silk Road "kupil" paket...

11 komentarjev

Novozelandsko sodišče: zaseg diskov Kimu Dotcomu nezakonit, policija jih mora vrniti

Stuff.co.nz - Kim Dotcom je dobil še eno bitko proti policiji zaradi lanske aretacije, zasega računalniške opreme in drugega premoženja ter zaprtja strani Megaupload. Sodišče je že pred časom razsodilo, da sta bili policijska racija in hišna preiskava nezakoniti, ker so bili nalogi zanje preveč splošni. Sedaj pa je sodnica Helen Winkelmann odločila še, da je bil nezakonit tudi zaseg trdih diskov in njihov prenos v ZDA.

Policija je ob raciji zasegla vso računalniško opremo, vključno s trdimi diski. Napravili so klone vseh...

19 komentarjev

Dotcom grozi s tožbo proti - vsem

Slo-Tech - Kim Dotcom, ustanovitelj strani Megaupload, ki je lani spektakularno ugasnila, sam pa se je znašel v kazenskem postopku, in ustanovitelj nove strani Mega, o kateri je sedaj vse potihnilo, se je ponovno prebil na naslovnice. To pot je namreč zagrozil, da bo tožil Google, Twitter, Facebook in ostala podjetja, razlog pa naj bi bila kršitev njegovega patenta. In to je ta isti Dotcom, ki verjame v prost pretok informacij.

Gre za patent št. 6078908 iz leta 2000, ki opisuje ugotavljanje istovetnosti pri sistemih za prenos podatkov s TAN (transakcijska avtorizacijska številka) ali primerljivim geslom. Dotcom pravi, da dvostopenjska avtorizacija, ki jo uporabljajo Twitter, Google, Facebook in drugi, krši ta patent. Na svojem kanalu...

7 komentarjev

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Dotcom je zadnje čase po obiskih sodnih dvoran vedno bolj prešerne volje.

vir: Guardian
Guardian - Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so...

17 komentarjev

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo

Dotcom z ženo, na poti na sodišče.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Po prvotnih načrtih bi se moral pravkar začeti dvotedenski sodni narok glede tega, ali bo Nova Zelandija Kima Dotcoma izročila Združenim državam, a zavoljo nebroja postopkovnih in vsebinskih napak ter zamenjave glavnega sodnika je vse skupaj prestavljeno na naslednjo pomlad, vsaj. Namesto tega sodišče trenutno razpravlja o vrnitvi zaseženega premoženja, pri tem pa je Kim spregovoril o njegovem doživljanju januarske aretacije.

Kot je znano, je 20. januarja okoli 6:30 zjutraj protiteroristična enota...

52 komentarjev

Primer Megaupload: Dotcom podpira izročitev, novozelandski sodnik se umika

Kim Dotcom (levo) bi v zameno za odmrznitev premoženja šel v ZDA.

TorrentFreak - V primeru Megaupload, ki se je začel pred pol leta z racijo novozelandske in ameriške policije, se je primerilo nekaj zanimivih zasukov. Spomnimo, da Kim Dotcom še vedno čaka v novozelandskem priporu na odločitev sodišča, ali ga bodo izročili ameriškim oblastem (kaznivo dejanje spada tudi pod ameriško jurisdikcijo, saj so bili nekateri strežniki na njihovem ozemlju, čeprav je tudi to pod vprašajem), medtem pa njegovo premoženje ostaja zamrznjeno. In tega ima Dotcom sedaj dovolj, zato je podal zanimiv predlog.

Medtem ko je sodišče v Aucklandu spet odložilo zaslišanje v postopku o izročitvi, je Dotcom predlagal, da bi sam prostovoljno odpotoval v ZDA, če mu seveda te naredijo uslugo in odmrznejo premoženje. Primer je na Novi Zelandiji na trhlih temeljih, ker sodišče razsoja, ali so...

17 komentarjev

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Malcolm Harris, lani aretiran med Occupy Wallstreet protesti zaradi 'motenja javnega reda in miru'. Oblasti bi zdaj rade njegove twitter podatke.

vir: Forbes
Forbes - Kot poroča Forbes, je Twitter zaostril spor z ameriško policijo oz. tožilstvom glede izročanja uporabniških podatkov brez predhodne pridobitve sodne odredbe.

Skrbi jih, da bi takšni policijski zahtevki (t.i. zaprosila) postali stalna praksa. Že lani so o prejemu začeli obveščati sodelavce WikiLeaksa, nakar je tožilstvo na naslednje zahtevke nalepilo oznako "tajno". Nato so tožili na pravico, da smejo zadevne uporabnike ne glede na to oznako obvestiti o obstoju zaprosila, da lahko ti sami podvzamejo obrambo in si tako zagotovijo pravico do kontradiktornosti v sodnem postopku. En uporabnik Twitterja, g. Malcolm Harris, je s pomočjo nevladnih organizacij to tudi storil, a ga je sodišče že malce arogantno zavrnilo, da sploh...

13 komentarjev