»

nVidia odgovarja AMD-ju

GTX 780 Ti uporablja dobro znan hladilnik

vir: AnandTech
AnandTech - Čeprav o novem AMD-jevem čipu s kodnim imenom Hawaii, ki bo srce prihajajočega Radeona R9 290X, vemo malo, vseeno po pričevanju AMD-ja vemo, da bo kartica hitrejša od GeForce GTX 780 in GTX Titan. Slednje je sicer lahko nekoliko dvomljivo, a pri 3840 x 2160 pikah Radeon R9 290X v Bioshock Infinite res prehiti GeForce GTX 780. Pri nVidii zato pripravljajo odgovor, GeForce GTX 780 Ti. Novo kartico lahko pričakujemo sredi novembra, torej okrog dva tedna kasneje, kot bomo videli Radeon R9 290X. Razen dneva izida pri nVidii niso razkrili nobenih podatkov, povedali so le, da bo kartica nedvomno hitrejša od prihajajočega Radeona.

Vseeno imamo že obilico ugibanj. Tako GeForce GTX 780 kot GTX Titan uporabljata jedro GK110, ki...

54 komentarjev

Test grafičnih kartic pri ločljivosti 4K

AnandTech - Monitorji sicer v veliki večini še ne zmorejo ločljivosti 4K (3840x2160), a ta resolucija nezadržno trka na vrata. Dostojni modeli s to ločljivosto so še precej dragi, a v bližnji prihodnosti (recimo od enega do treh let) bodo že dosegljivi povprečnemu igralcu. Na AnandTechu so pogledali, kako jih lahko izkoristimo že danes. Na Sharpovem monitorju (z ločljivostjo 4K in frekvenco 30 Hz) so pri največji možni ločljivosti in pri najzahtevnejših grafičnih nastavitvah poganjali Metro 2033, Dirt 3 in Sleeping Dogs. Preizkusili so Nvidiine GTX Titan, GTX 690, GTX 680, GTX 660 Ti in AMD-jeve Radeone HD 7990 7950, 7790.

Rezultati so jasni. Ločljivost 4K je požrešna. Za spodobno delovanje pri najboljših detajlih slike niti...

57 komentarjev

Nvidia izdala naslednjo kartico na GK110: GTX 780

Slo-Tech - Nvidia je danes izdala novo grafično kartico GTX 780. Zgrajena je okrog istega jedra GK110 kakor GTX Titan, ki se presenetljivo dobro prodaja. To pomeni, da ima kartica GTX 780 vgrajenih 2304 jeder CUDA, 3 GB 384-bitnega pomnilnika ter podporo za GPU Boost 2.0, SLI in aplikacijo GeForce Experience. GTX Titan pač ni najcenejša kartica (1000 dolarjev) in je za plitvejše žepe nedostopna, zato je Nvidia onemogočila nekaj jeder (Titan jih ima 2688) in prepolovila količino pomnilnika, tako da stane GTX 780 "samo" še 650 dolarjev oziroma 540 evrov v Evropi.

To tudi ni tako malo denarja, dasi še vedno precej manj od tisočaka za Titana, in to ve tudi Nvidia. Zato ciljna publika za novo kartico niso lastnik GTX 680,...

54 komentarjev

GTX Titan se prodaja bolje od GTX 690

GTX Titan presega pričakovane prodajne rezultate

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidia je s predstavitvijo najzmogljivejšega grafičnega čipa, GK110, v obliki kartice GeForce GTX Titan naredila kar nekaj pompa. Ocenjevalci so bili vsi po vrsti navdušeni, saj gre za zmogljivo, relativno varčno in tiho kartico, katere glavni minus je nedvomno cena. Kljub daleč najbolj zmogljivemu grafičnemu čipu, GK110, ta vseeno ni močnejši od para čipov GK104 oz. dveh AMD-jevih Tahitijev. Posledično GeForce GTX Titan ni najmočnejša grafična kartica, saj jo prehitita tako GeForce GTX 690, kot Radeon HD 7990, vsaj v nekaterih izvedenkah. A to ni ustavilo kupcev, ki so raje kot GTX 690 kupovali prav Titana.

Še več, ne le da se je bolje prodajala v tromesečnem obdobju, odkar je Titan na trgu, v treh mesecih od izida slednjega so jih prodali več, kot GeForce GTX 690 v približno letu dni, kolikor je na...

29 komentarjev

AMD ukinja Radeona HD 7850 z 1 GB pomnilnika

Softpedia - Na strani Softpedia so izpostavili le bežno omembo iz testa AMD-jevega novinca, Radeona HD 7790. V testu na spleti strani Hardware Canucks so napisali, da je AMD skupaj s predstavitvijo nove kartice le potihoma omenil, da bodo ukinili proizvodnjo Radeona HD 7850, ki ima le 1 GB pomnilnika. Takšno odločitev so sprejeli, ker pomnilnika, potrebnega za izdelavo te kartice, očitno ni več na voljo.

Odločitev na prvi pogled morda izgleda čudna, sploh ker je Radeon HD 7850 načeloma precej bolj zmogljiv od cenejšega 7790, a ni tako napačna. V praktično vseh testih so novinca namreč primerjali z 2 GB različico Radeona HD 7850, kjer je ta imel jasno prednost pri višjih ločljivostih oz. višjih stopnjah glajenja robov. Vseeno se mu je Radeon HD 7790 nekajkrat približal. Čeprav ima le 896 senčilnikov v primerjavi s 1024 v jedru Pitcairn PRO (Radeon HD 7850, 7870 uporablja Pitcairn XT s 1280 senčilniki), ti tečejo pri 1 GHz v primerjavi z 860 MHz Radeona HD 7850. Če temu dodamo še manjše...

22 komentarjev

nVidia pripravlja cenejši derivat Titana?

GTX Titan - na ogled je zgolj polovica celotnega 6-gigabajtnega pomnilnika

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - nVidiin GTX Titan je nedvomno najzmogljivejša grafična kartica z enim samim grafičnim jedrom na svetu ta trenutek, obenem pa se dodobra približa tudi najhitrejšim, dvojedrnim karticam. A njen glavni problem je izjemno visoka cena, ki znaša okrog 1000 dolarjev oz. evrov, odvisno od strani luže, na kateri se nahaja kupec. Vseeno je kartica, razen cene, doživljala praktično izključno pohvale, saj ima poleg odlične zmogljivosti tudi relativno nizko porabo ter je izjemno tiha. To jo naredi idealno predvsem za sisteme manjših dimenzij (mini-ITX), kjer prinese dovolj zmogljivosti brez minusov, ki takšne sisteme najbolj prizadenejo.

A brez skrbi, če vam je 1000 evrov za grafično kartico preveč, dobrih 500 evrov, kolikor stane GTX 680, pa premalo, nVidia očitno prihaja na pomoč. Predvidoma julija ali avgusta bi...

75 komentarjev

Objavljeni testi GeForce GTX Titan

vir: AnandTech
AnandTech - Predstavitev najhitrejšega grafičnega čipa v obliki kartice GeForce GTX Titan bo trostopenjska - najprej so spletne strani lahko objavile vse tehnične podatke o čipu in kartici ter se zgolj dotaknili zmogljivosti (brez točnih številk), včeraj je sledila objava točnih testov zmogljivosti, 25. februarja pa bodo potencialni kupci lahko kartico končno še kupili. Za razliko je zadnjih nekaj generacij praksa, da se objava specifikacij, rezultatov testov in dobavljivost kartic v trgovinah zgodijo na isti dan.

Za razliko od grobih ocen zmogljivosti zahvaljujoč testom zdaj točno vemo, kako hiter je GeForce GTX Titan. Teste je pripravilo več strani, npr. AnandTech, Hexus.net, HotHardware in še mnoge druge popularne strani. Na Anandtechu...

38 komentarjev

GeForce GTX Titan - najhitrejši grafični čip na svetu

GeForce GTX Titan

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidia je končno dovolila objaviti slike in lastnosti novega najzmogljivejšega grafičnega čipa na planetu. Na tiskanini kartice GeForce GTX Titan se namreč skriva ogromni GK110, na arhitekturi Kepler osnovan grafični čip s kar 2688 senčilniki, 224 teksturnimi ter 48 ROP enotami, izdelanimi iz 7,1 milijarde tranzistorjev v 28 nm proizvodnem procesu. GK110 se sicer izdeluje že kar nekaj časa, saj so računske kartice Tesla, osnovane na GK110, naprodaj že od začetka novembra, skoraj 3 mesece torej. V grafični različici uporabljen GK110 je popolnoma odklenjen, torej enak Tesli K20X, tudi sicer pa so specifikacije precej podobne.

GeForce GTX Titan je poleg jedra GK110 opremljen s kar 6 GB...

101 komentar

Nvidia z velikimi težavami v proizvodnji

GTX 690

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred dobrim mesecem dni smo pisali o težavah pri proizvodnji grafičnih procesorjev, ki so zgrajeni v 28 nm-tehnologiji, ki so najbolj prizadele Nvidio. Minil je dober mesec, težav pa še niso odpravili.

Nvidia še vedno trdi, da so težave posledica slabega proizvodnega postopka v TSMC-ju, kjer procesorje izdelujejo. Izkoristek (yield) je še vedno tako slab, da imajo velike težave z zagotavljanjem dobavljivosti svojega paradnega konja med keplerji, kartice GTX 680. Izkoristki in marže naj bi se počasi dvigali, a še vedno veliko prepočasi. To se pozna tudi poslovnih rezultatih, saj je Nvidia...

46 komentarjev