»

Kakšno nadomestila naj operater povrne končnemu uporabniku ob nedelovanju ali slabši kakovosti delovanja storitev?

APEK - Z lahkoto si predstavljate vse užitke raziskovanja informacij na spletu, ko ob dveh zjutraj linija počepne, ali celo pade. Hočete poklicati soseda iz spodnjega (!) nadstropja, če je tudi pri njem kaj narobe, ali pa gre za napako na terminalski opremi. Glej ga zlomka, tudi telefon ne dela! Ob dveh zjutraj brez pipe v svet, groza brez primere. Jasno, tudi pomoč uporabnikom je nedosegljiva. Vse vam gre po glavi, razen morda ključnega (postelja much?), torej kdo je »kriv«, kdo bo...

71 komentarjev

Mnenje: omrežna nevtralnost ne obstaja

Misliš, da imaš nevtralno omrežje? Matrica, (c)1999 Warner Bros.

Slo-Tech - Operaterji so kot zainteresirana javnost predlagali umik vseh določb o omrežni nevtralnosti iz osnutka novega Zakona o elektronskih komunikacijah. S temu se postavi vprašanje o resničnih vzgibih za takšen predlog in tudi širši vprašanji na kaj se pojem “omrežna nevtralnost” lahko nanaša in kakšne so lahko nezaželjene stranske posledice tudi za operaterje same.

Ali omrežna nevtralnost obstaja?

Najprej težje vprašanje: kaj je “omrežna nevtralnost”? Ne glede na vse različne definicije, ki se pojavljajo na medomrežju, je rdeča nit pojma nevtralnost operaterja do vsebine, ki se je prenaša preko njegove infrastrukture. Nevtralnost v smislu, da operater ne sprejema odločitev o posameznih paketih podatkov glede na lastnosti teh paketov, če to ni nujno za posredovanje paketa do ciljnega naslova.

Tukaj se že pojavi prva...

11 komentarjev

T-2 praznuje prvo obletnico

Slo-Tech - Prvega oktobra lani je z delovanjem pričel T-2. V deželi visokih cen in arogantnega obnašanja obstoječih operaterjev so ponujali sanje. Visoke hitrosti, relativno nizke cene, poceni pogovori, ... brez vezave.

Čez kakšen teden se je izkazalo, da je realnost malo drugačna. Operater ni bil sposoben niti odgovarjati na povpraševanja uporabnikov, kaj šele, da bi interneta željne množice pričeli priklapljati v razumnem roku. Izkazalo se je, da so pogodbo o sodelovanju s Telekomom podpisali šele nekaj dni pred javno objavo ponudbe. Telekom se je posluževal vseh dovoljenih (dolgi pogodbeni roki) in nedovoljenih (varovalke, zasedene kapacitete, ...) metod za oviranje nove konkurence.

T-2 je počasi priklopil prve uporabnike, ugotovil, da je parazitsko življenje na tujem omrežju težko, v sodelovanju z Gratelom pričel graditi optično omrežje in končal leto s slabo milijardo tolarjev bilančne izgube.

Sčasoma so se stvari nekako uredile. APEK je kaznoval Telekom zaradi nedovoljenega...

109 komentarjev

APEK: Naš eter ni zastonj!

Slo-Tech - APEK je Incotelu odvzel pravico do uporabe frekvenčnega pasu 3400-3600MHz, ker podjetje zanj ni plačalo.

Škoda, predvsem za tiste, ki jih sicer širokopasovni dostop do interneta zaradi takih ali drugačnih razlogov ne doseže. Incotel pravi, da bo s testiranjem tako pričel šele enkrat v letu 2006, bolj natančnega datuma pa za zdaj ne morejo postaviti.

Tistim, ki jim okoliščine ne omogočajo drugačne povezave v internet, bo v pomoč tehnologija, opisana v RFC 1149

19 komentarjev

Forum za varno uporabo storitev elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Na spletnih straneh Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (agencija) si lahko preberete zapisnik ustanovitnega sestanka Foruma za varno uporabo storitev elektronskih komunikacij (ICT Sec Forum), ki je bil 21. 6. 2005 v prostorih agencije.

Forum naj bi bil pobudnik raznih akcij od ozaveščanja potrošnikov, dajal naj bi pobude za spremembo zakonodaje, promoviral ISO17799...

Še ena briljantna ideja zapravljanja davkoplačevalskega denarja.

8 komentarjev