»

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Slo-Tech - Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.



V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo...

18 komentarjev

Razstava Goto 1982, zadnja priložnost

Enigma na razstavi

Slo-Tech - Že leto dni v Muzeju novejše zgodovine poteka razstava zgodovine računalništva. A vsake dobre stvari je enkrat konec in tako se bodo eksponati kmalu premaknili v Tehniški muzej Bistra.

Če želite ujeti še zadnjo priložnost za preigravanje delujočih Commodorjev, Spectrumov, prvih Macintoshov ali pa se dotakniti (sicer ugasnenega) Zuseja ter delno ohranjene Enigme, potem ste vabljeni v ponedeljek ob 18.00 na slovesnost ob zaprtju. Razstavljeni so eksponati vse od šestdesetih let dalje. Zadeva je zanimiva tako za otroke (delujoči primerki) kot za tiste z daljšo brado, ki so te računalnike dejansko uporabljali in jih mika malce nostalgije. Je kak tak na Slo-techu?

Zaprtje razstave pa ima tudi širši namen. Nedavno je bilo...

21 komentarjev

Razstava GOTO 1982

Zuse Z23 v restavratorski delavnici

Slo-Tech - V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani 29.5. 2012 ob 18.00 uri odpira vrata razstava GOTO 1982 - razvoj računalniške kulture na Slovenskem, ki obeležuje 30 letnico angleškega ZX Spectruma (in tudi ameriškega Commodore 64). A to ne pomeni, da boste obiskovalci deležni le ogleda računalnikov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, v času se bomo vrnili tudi v šestdeseta leta. Z več kot stopetdesetimi eksponati bodo prireditelji skupaj s Kiberpipinim računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem Peek&Poke ter nekaterimi posamezniki, pokrili razvoj računalništva znotraj različnih časovnih obdobij.



Nekaj utrinkov iz zakulisja postavljanja takšne razstave si lahko ogledate v...

16 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

Začetki interneta v Sloveniji

Logotip Tehniškega muzeja Slovenije

Slo-Tech - Na 1176. sredinem seminarju, 27. maja 2009 bodo T. Pisanski, O. Jarh, in A. Kozjek predstavili temo: Muzej interneta - začetki interneta v Sloveniji. Opis predavateljev: "Delovni naslov razstave, ki jo nameravamo postaviti v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije, je Začetki interneta v Sloveniji. Razstavo želimo postaviti v letu 2011, ob dvajseti obletnici samostojne države Slovenije. K projektu bi radi povabili strokovnjake, ki so soustvarjali zgodovino razvoja interneta v Sloveniji. V ta namen smo s pomočjo dr. Tomaža Pisanskega evidentirali morebitne kandidate s katerimi želimo...

10 komentarjev

Pirate Bay strežnik v muzeju

The Register - Strežnik, ki ga je švedska policija maja 2006 zasegla in kasneje tudi vrnila lastnikom, je za 2.000 švedskih kron odkupil Švedski narodni muzej znanosti in tehnologije. Kot razstavni eksponat se ga je dodalo v sekcijo "Inspiracije, posnemanje", namen njegove razstave pa je vzpodbujati zanimanje za informiranje iz področja intelektualne lastnine.

Med tem se v petek pričakuje razsodba sodišča v sodnem procesu proti lastnikom Pirate Bay-a. Veliko nas predvideva, da se bo stran, ki bo izgubila v vsakem primeru pritožila na razsodbo.

Hmm... Kdaj bomo v Sloveniji prišli na stopnjo, da bo Tehiški muzej v Bistri začel odkupovati relikte naše informacijske zgodovine. Veliko naše zgodovine smo že izgubili v razpadih različnih podjetij (Iskra Delta) ali pa so bili preprosto nadomeščeni z novimi napravami. Hočem videti razstavo o Stenar-ju!

20 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev