»

Več kot milijarda androidnih naprav ne dobiva več varnostnih posodobitev

Verzije Androida v uporabi maja 2019

Slo-Tech - Velik problem androidnih naprav je razpršenost platforme, saj še danes v aktivni uporabi najdemo naprave z verzijami Android od 4.4 (ki je izšla leta 2013!) do najnovejšega Androida 10. Temu botruje obnašanje proizvajalcev naprav, ki bi morali prilagoditi nove verzije za svoje naprave, a pogosto že za dve leti stare naprave tega ne počno. V britanski potrošniški organizaciji Which? so izračunali, da več kot 40 odstotkov naprav z Androidom ne dobiva več posodobitev in varnostnih popravkov. To ni le estetski problem ali manko funkcionalnosti, temveč predstavlja varnostno tveganje.

Ocenjujejo, da so verzije starejše od Androida 8 varnostno tvegane in neprimerne za uporabo. A ob zaključku minulega leta je dobrih 40 odstotkov naprav poganjalo Android Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream (2011) ali Gingerbread (2010). V letu 2019 tudi Google sploh ni izdal nobenih popravkov za Android, starejši od verzije 7.0 (Nougat). Skupno to pomeni, da je...

53 komentarjev

Zvočno ribarjenje z asistenco pametnih pomočnikov

vir: Flickr

vir: threatpost
threatpost - T. i. Whitehat hekerja pri nemškem Security Research Labs (SRLabs) sta prikazala nov način, s katerim je Amazonovo Alexo in Googlovega Smart Home assistanta uporabiti za prisluškovanje ali pa celo za phishing napad, s katerim je moč pridobiti uporabnikove občutljive podatke. Napad v resnici uporablja že znan koncept aplikacije, razvite s strani zunanjih razvijalcev, v ta namen so raziskovalci izdelali po štiri Alexine "skille" in štiri Google Home "actions". Vsa osmerica je brez težav prešla varnostno preverjanje pri obeh podjetjih, saj tam običajno preverjajo le prvo različico vsakega izdelka, ne pa tudi nadaljnjih nadgradenj.

Šlo je za bazične aplikacije, ena od njih je bila denimo horoskop, spet druga pa generator naključnih števil, vse pa so glede zavajanja uporabnikov delovale po istem principu. Belim hekerjem je bilo v pomoč odkritje napake pri obeh asistentih, ki sta potem, ko sta v svojih text-to-speech navodilih zagledala zaporedje "�." (U+D801, pika in presledek) za...

15 komentarjev

Naočniki Google Glass živijo dalje s posodobljeno inačico

Slo-Tech - Google je predstavil posodobljeno izvedenko naočnikov Glass, Enterprise Edition 2. Tudi ta je namenjena gospodarski dejavnosti in ne splošni rabi, iz katere so bila očala pred leti umaknjena, saj se tam niso posebej proslavila.

Google Glass so še vedno najbolj poznani pametni naočniki - takšni z namontiranimi računalnikom, kamero in prikazovalnikom, kar uporabniku nudi različne informacije. Toda v preizkusnem obdobju med leti 2013 in 2015 so postali razvpiti v glavnem zaradi tveganja za zasebnost, saj je bilo težko preprečiti snemanje okolice, zaradi česar so nekatere inštitucije in lokali njihovo nošnjo sploh prepovedali. Javnosti se na koncu s tem problemom vseeno (še) ni bilo treba posebej ukvarjati, ker je podjetje sklenilo, da izdelek za množično splošno...

1 komentar

Google Glass se vrača z Intelom

Google Glass je združljiv tudi z dioptrijskimi očali

vir: Wikipedia
Ars Technica - Google Glass do sedaj ni bil pretirana uspešnica, pričakuje se npr. da bo postal uspešen v specializiranih področjih, ne pa v vsakdanu. K temu kaže tudi počasno opuščanje že razvitih aplikacij, kot je to storil Twitter z uradnim odjemalcem za Glass. A vseeno se že dlje pričakuje javno predstavitev, do sedaj je Google naglavni dodatek prodajal le izbranim srečnežem, Glass Explorerjem, večinoma razvijalcem in novinarjem. Prva pričakovanja za javno predstavitev so omenjala leto 2014, a se je izid zavlekel, zdaj je pričakovan za leto 2015. Najnovejša poročila Wall Street Journala zdaj pravijo, da bo izid prihodnje leto podkrepil Intel, saj naj bi končnim uporabnikom namenjena izdaja Google Glassa uporabljala njihove procesorje.

Trenutna omejena izdaja, Google Glass...

7 komentarjev

Toshibin odgovor na Google Glass

PC World - Na sejmu Ceatec, ki te dni poteka v Tokiju, je Toshiba pokazala, da so lahko pametna očala tudi manj okorna in vpadljiva kakor Google Glass. Pokazali so prototip Toshiba Glass, ki je na pogled precej bliže klasičnim očalom.

Bistvena razlika je odsotnost kovinskega vmesnika pred steklom, ki je pri Google Glass precej vpadljiv. Koncept je sicer podoben, kar pomeni, projicirni del namestiti ob desni rob očal. Odbojni del oziroma množica prizm je vgrajena v samo steklo in se vidi le, če očala zavrtimo pod določenim kotom. Google Glass ima večjo prizmo pred steklom. Obe delujeta tako, da projektor projicira svetlobo, ki se potem s prizme (pri Googlu na zunanji strani očal, pri Toshibini s prizm v steklu) odbije v oči.

Druga...

11 komentarjev

Google Glass naprodaj - za en dan

Google - Kdor si resnično želi nove Googlove igračke z imenom Glass, ki je že pred dejanskim izidom dvignila veliko prahu in prepovedi, jo bo lahko prihodnji teden kupil. Čeprav Glass še ni dokončan in gre za prototip, bo Google v torek za en dal začel prodajati Google Glas.

To je Google razkril na svojem blogu in objavil povezavo do strani, kjer je Glass mogoče naročiti. Naročila bodo začeli sprejemati v torek ob 15.00 po slovenskem času, odprta pa bodo, dokler zaloge ne bodo pošle. Žal je dostava omejena le na ZDA.

Google Glass v tej fazi ne bo poceni, saj bo stal 1500 dolarjev brez davka. To je še posebej veliko ob zavedanju, da gre za nedokončan izdelek, ki prav veliko možnosti uporabe ta hip še nima. So ga pa izjemno veseli razvijalci, ki že pišejo aplikacije za...

13 komentarjev

Odgovor konkurence na Google Glass

The Wall Street Journal - Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s...

37 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev

Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Ars Technica - Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so...

34 komentarjev

Znane specifikacije Google Glass

Slo-Tech - Leto dni po prvi predstavitvi tedaj še zelo futurističnega projekta Google Glass so sedaj znane podrobnosti o novih očalih. Imela bodo zaslon visoke ločljivosti, ki bo prikazoval sliko, kakršno vidimo na 25-palčnem zaslonu v HD z razdalje poltretjega metra. Vgrajena kamera bo imela pet milijonov točk, zajem videa bo v ločljivosti 720p, poskrbljeno pa bo tudi za zvok (bone conduction transducer). Tako bodo odpadli nadležni ušesni vstavki.

Naprava se bo v svet povezovala prek WiFi in prek Bluetootha, shranila pa bo lahko 12 GB podatkov...

57 komentarjev

Google predstavil projekt nadgrajene resničnosti Project Glass

Google - Google je danes uradno predstavil svoj skrivni projekt Google Glass, ki je eden izmed glavnih projektov v laboratorijih Google X, o katerem se je šušljalo že dlje časa. Gre za sistem nadgrajene resničnosti (augmented reality), ki uporabniku s posebnimi očali z vgrajenim dodatnim stranskim zaslonom omogoča najbolj naravno interakcijo s tehnologijo.

Predstavitev so izpeljali v svojem slogu, tako da Google ni razkril nobenih tehničnih podrobnosti naprave ali okvirnega datuma dobavljivosti. Namesto tega so pripravili fotografije...

66 komentarjev