»

Wikileaks: NSA vsaj dve desetletji prisluškovala nemškem vrhu

Wikileaks - Po objavi podrobnosti o ameriškem prisluškovanju Franciji minuli teden je Wikileaks včeraj objavil podrobnosti o podobnem početju tudi v Nemčiji. NSA je vsaj desetletji in pol, torej še v času, ko je imela vlada sedež v Bonnu, prisluškovala najvišjim predstavnikom nemške vlade. Čas objave teh podrobnosti o ekonomski špijonaži res sumljivo sovpada z zaostrovanjem grške finančne krize, kjer ima Nemčija odločilno vlogo pri razrešitvi, a si jih vseeno poglejmo.

V enem izmed poročil najvišje tajnosti opisujejo pogovor iz oktobra 2011 nemške kanclerke Angele Markel s svojim pomočnikom glede reševanja grške krize. Medtem ko je Merklova preudarjala med delnim odpisom dolgov s striženjem obveznic (haircut) ter transferno...

32 komentarjev

Ciprčani obupano nad bankomate

Prebivalci množično hitijo pred banke in bankomate, a do vsega svojega denarja pač ne bodo prišli.

vir: Reuters
Reuters - O otoški državi Ciper pri nas praviloma beremo kot o priljubljeni destinaciji za naše turiste in pa tajkune. Zato je predvčerajšnjim toliko bolj presenetila najava vladnega dogovora z EU (predlani oblikovanim Evopskim mehanizmom stabilnosti, kratko ESM) in IMF o 10 milijard evrov težki finančni pomoči njihovim slabim bankam, ki pa je pogojena z vsesplošnim enkratnim davkom v višini 9,9 % oz. 6,75 % vrednosti vseh ciprskih bančnih depozitov. Denar za to je na računih že "rezeviran", dol pa bo pobran enkrat po torku.

Procent je odvisen od višine depozita (nad/pod 100.000 evrov) in naj bi skupaj nanesel debelih 6 milijard evrov, ali slabo tretjino ciprskega bruto domačega proizvoda. Ne gre sicer za popolno "krajo", kot ji že pravijo prebivalci, saj bodo v zameno za...

155 komentarjev

Izogibanje davkom IT-multinacionalk II: denar je že v ZDA

The Wall Street Journal - Večkrat smo že pisali o računovodskih akrobacijah, ki jih izvajajo multinacionalke kot Microsoft, Apple ali Google, da bi plačale čim manj davkov. S pametnim odpiranjem podružnic in poslovanjem prek njih uspejo svoje efektivne davčne stopnje zbiti na absurdno nizke ravni, kar sproža negodovanje in preiskave davčnih organov po svetu. Težava pa je, da je vse to početje večidel povsem legalno.

ZDA so ena izmed redkih držav, ki obdavčujejo po načelu svetovnega dohodka. To pomeni, da morajo ameriška podjetja plačati davek tudi na dobiček, ki so ga ustvarila izven ZDA....

25 komentarjev

Evrobarometer o korupciji: Slovenija najslabša v EU

Europa.eu - Evrobarometer je objavil rezultate raziskave javnega mnenja v državah Evropske unije, ki so jo izvedli septembra lani. V njej so primerjali percepcijo ljudi o korupciji v različnih državah EU in njen odnos do nje na lokalni, regionalni, državni in evropski ravni. Korupcija je velik problem, saj evropske državljane letno stane 120 milijard evrov, hkrati pa načenja zaupanje v demokratične inštitucije, omogoča zmanjševanje politične odgovornosti voditeljev za svoje odločitev in vodi v druga kazniva dejanja organiziranih združb. Evrobarometer izvaja raziskavo vsaki dve leti. Najnovejša raziskava je pokazala, da se je delež Evropejcev, ki korupcijo v lastni državi zaznavajo kot velik problem, rahlo zmanjšal. Slovenija je...

147 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Avstralija razvija internetno infrastrukturo

vir: engadget
engadget - Avstralija bo v razvoj internetne infrastrukture vložila kar 43 milijard avstralskih dolarjev (približno 23 milijard evrov), kar je avstralski premier Kevin Rudd označil za največji vložek v kakršnokoli infrastrukturo v zgodovini države. Cilj vlaganj je zagotoviti hitrosti do 100 Mb/s s pomočjo optičnih vlaken vsaj 90 % prebivalcem, medtem ko bi ostalim omogočili hitrosti do 12 Mb/s prek satelitske oz. brezžične povezave (v to kategorijo npr. padejo samotne kmetije v notranjosti celine).

Do 49 % vložka naj bi prišlo iz privatnega sektorja, ostalo pa od države, deloma iz prodaje obveznic, del pa iz sklada za infrastrukturo. Obljubo želijo izpolniti v sedmih oz. osmih letih, svoj del pa država želi prodati po petih letih.

Avtoceste po državi in pešpot čez mejo.

48 komentarjev