»

Iran ugasnil internet

Slo-Tech - Medtem ko v Iranu divjajo protesti, ki jih je sprožila podražitev cen bencina, so oblasti ugasnile internet, da bi jim otežile povezovanje. Sprva so se pojavljanje manjše težave in upočasnitve pri dostopu, od sobote popoldne pa je internet skoraj v celoti nedosegljiv. To v državi, ki ima 80 milijonov uporabnikov, ni enostavno storiti. Kitajska je internet namenoma organizirala tako, da ga zlahka cenzurira in ugasne, drugod pa enega stikala za izklop preprosto ni. Toda ker jim je to vseeno precej dobro uspelo, so prebivalci besni.

To je največja prekinitev dostopa do interneta v Iranu doslej. Trenutno ima država le pet odstotkov normalne povezljivosti, kar je glede na velikost države in število prebivalcev tudi globalno eden največjih internetnih mrkov. Po poročanju NetBlocksa so iranske oblasti potrebovale 24 ur, da so uspele v celoti ugasniti internet. Ker Iran nima enotnega ozkega grla, so morali to koordinirati z več ponudnika dostopa do interneta. Internet je namreč narejen...

36 komentarjev

Netflix bo preganjal VPN in druge trike

Slo-Tech - Netflix je od minulega tedna sicer na voljo skoraj po celem svetu, a to ne pomeni, da lahko povsod gledamo vse vsebine. Dostopnost je še vedno geografsko omejena, zato nekateri uporabniki kljub uradni dostopnosti Netflixa v njihovi državi še vedno vztrajajo pri uporabi posredniških strežnikov ali navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki so bili pred širitvijo Netflixa edini način za dostop. Netflix je uradno sicer nasprotoval tovrstnemu goljufanju, a so ga potihoma tolerirali. To se ima spremeniti, so zapisali v uradni izjavi.

Zavedajo se, da vse vsebine niso dostopne povsod, kar predstavlja omejitev na poti k cilju, ki je postati globalna televizija. Ovire niso tehnološke, temveč pravne, zato Netflix tu čudežev ne more delati. Pogajanja pač...

52 komentarjev

Hulu blokira dostop prek VPN

TorrentFreak - Priljubljena spletna stran Hulu, ki omogoča ogled vsebin ameriških filmskih studijev in televizijskih hiš, je že od nekdaj omejena na ameriško in japonsko občinstvo. Razlogi so pravne narave, praktično pa je to izvedeno z omejitvijo ogleda na ameriške in japonske IP-naslove. Ljudje iz drugih držav so si zato pomagali z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sedaj je Hulu to onemogočil.

Uporabe VPN Hulu sicer uradno ni nikoli podpiral, a je tovrsten dostop deloval. Ta teden pa je Hulu začel blokirati dostop z vseh VPN-jev, ki jih poznajo. Trenutno so že blokirali IP-naslove vseh večjih ponudnikov VPN. Omejitve seveda veljajo za vse, tudi za ameriške uporabnike, ki bi želeli uporabiti VPN.

Tu pridemo do druge točke, saj je pridobitev...

13 komentarjev

Pred predsedniškimi volitvami v Iranu povečano število napadov na Gmail

Google - Danes v Iranu potekajo predsedniške volitve, na katerih sicer aktualni predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne more kandidirat, kar pa ne zmanjšuje poizkusov manipulacij. Svet varuhov je namreč temeljito prečesal seznam kandidatov in izločil precej nezaželenih kandidatov. Zanimivo pa s časom predsedniških volitev sovpada velik porast napadov na elektronske predale iranskih državljanov.

Google je sporočil, da so v zadnjem času zaznali povečano število ribarskih elektronskih sporočil (phishing), s katerimi napadalci poizkušajo pridobiti podatke za dostop do Gmaila. Zlasti veliko napadov prihaja iz Irana in je usmerjenih na iranske uporabnike, zaradi česar Google sumi, da so povezani z volitvami in rezultat vladnih napadov, ki...

7 komentarjev

Iran v pričakovanju volitev onemogočil VPN

Reuters - Kot piše Reuters, je Iran začel blokirati uporabo večine navideznih zasebnih omrežij (VPN), ker naj bi bila večidel namenjena izogibanju internetnemu filtru oziroma cenzuri, ki se jo trudi vzpostaviti režim. Trenutno je namreč v Iranu nemogoče dostopati do številnih zahodnih strani (Skype, Facebook, Twitter), a so se iznajdljivi uporabniki interneta temu lahko uprli tako, da so uporabljali dostop prek tujih VPN. Odslej to ne bo več možno.

Ramezanali Sobhani-Fard, vodja parlamentarnega odbora za telekomunikacije, je povedal, da so zaprli vsa vrata (ports), ki jih za povezave potrebujejo VPN. Tudi uporabniki potrjujejo, da je dostop nemogoč. Odslej je možna le uporaba legalnih in registriranih, torej od vlade odobrenih, VPN-povezav. Kot je vlada napovedala že januarja, je mogoče dobiti...

66 komentarjev

Za napadom na Saudi Aramco bržčas Iran

The New York Times - Analiza napada na računalniške sisteme največjega svetovnega podjetja Saudi Aramco, ki se je zgodil 15. avgusta letos, razkriva verjetne vzroke, namene in storilce. Napad, ki je bil med najbolj uničujočimi med zabeleženimi, je bržkone izvedel Iran kot odgovor na Stuxnet, Flame in druge dovršene trojance, s katerimi sta jih napadala Izrael in ZDA.

Ni presenetljivo, da so za datum izbrali prav 15. avgusta, saj so muslimani letos tedaj obhajali praznik lejletu-l-kadr (27. noč ramadana) in ostali doma. Tistega dne je neznani storilec z dostopom do računalniškega sistema v Saudi Aramcu nanj priključil USB-ključ, ki je vseboval virus Shamoon. Ta se je bliskovito razširil po omrežju in se ob 11.08 uri sprožil. Povzročil je ogromno škode.

...

30 komentarjev

Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Reuters - Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih...

20 komentarjev

Iran se bo odklopil od interneta

The Telegraph - Očitno so računalniški napadi na Iran s Stuxnetom, Flamom in Madijem dosegli namen, saj se bo Iran izoliral od interneta. Njihov namen je bil sicer sabotiranje jedrskega programa in vohunjenje, kar jim je v veliki meri uspelo, sedaj pa ima iranska vlada vsega dovolj in bo internet izključila. Tako je potrdil iranski minister za telekomunikacije Reza Taghipour, ki je napovedal vzpostavitev alternativnega omrežja.

Povedal je, da so iranske obveščevalne službe in vlada na spletu ranljive, ker ga kontrolirajo ena ali dve Iranu sovražni državi. Zaradi tega so začeli graditi domači intranet, ki bo nadomestil mednarodni internet v prihodnjih 18 mesecih. Prva faza projekta se bo začela že prihodnji mesec, ko bodo z interneta izključili...

30 komentarjev

Računalniški napadi na iranski jedrski program se nadaljujejo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad med aprilskim obiskom Natanca

Reuters - Iranske oblasti so včeraj ponovno potožile, da je država zopet tarča mednarodnih internetnih napadov, s katerimi napadalci poizkušajo sabotirati njihov jedrski program. Iranski minister za obveščevalne dejavnosti Hejdar Moslehi je izjavil, da so tokrat napad skovali ZDA, Velika Britanija in Izrael, ki se že več trudijo Iranu povzročiti škodo - predlani s Stuxnetom, sedaj pa s Flamom. Flame je obsežnejši od Stuxneta, a si z njim deli nekaj kode, zato je domnevati, da je delo istih avtorjev.

Vse skupaj je seveda povezano z vrhom v Moskvi, kjer so se ta teden Iran in države P5+1 (ZDA, Kitajska, Rusija, Francija, Velika Britanija in Nemčija) dva dni intenzivno pogajali o iranskem jedrskem programu. Iran še vedno zavrača namige, da naj bi...

58 komentarjev

Iran bo blokiral VPN

Slo-Tech - Zaradi stroge cenzure interneta v Iranu uporabniki uporabljajo navidezna zasebna omrežja (VPN), da lahko brskajo tudi po straneh, ki jih uradni filter ne prepušča. S povezavo prek na primer ameriškega VPN se zdi, kakor da strani obiskujejo iz ZDA, medtem ko je povezava med ameriškim strežnikom in iranskim odjemalcem šifrirana. Tako se hkrati izognejo omejitvam strani, ki servirajo drugačno vsebino za ZDA in Iran, ter preprečijo prisluškovanje iranskih oblasti prometu.

To bo sedaj bistveno težje izvedljivo, saj so v Iranu začeli blokirati dostop do vrat, ki se uporabljajo za vzpostavljanje povezav VPN. Iranski minister za telekomunikacije Reza Tagipour je povedal, da je uporaba VPN v nasprotju z iransko zakonodajo, zato je ne bodo več dovoljevali. Tehnično je povsem onemogočiti VPN sila...

8 komentarjev