»

Prihaja BQ Aquaris E4.5

BQ Aquaris E4.5

Slo-Tech - Po dolgoletnem razvoju bomo končno dobili prvi mobilni telefon, ki ga bo poganjal Ubuntu. Ta čast bo pripadla španskemu BQ Aquarisu E4.5, ki ga bo na Stari celini mogoče kupiti od ponedeljka dalje za 170 evrov. Prodajal se bo prek spleta in to v omejenih količinah. Torej ne bo šlo za noben presežnik, temveč povsem običajen pametni telefon, ki pa bo imel hudo nekonvencionalen način prodaje, saj bo na voljo v omejenih količinah in ne vse enote hkrati (flash sales).

Ima 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 549 x 960, štirijedrni procesor Cortex-A7 (bržkone MT6582 z 1,3GHz), 1 GB pomnilnika, 8 GB flasha z možnostjo razširitve s kartico microSD, kamero z osmimi milijoni ter sekundarno kamero s petimi milijoni točk in dve kartici...

21 komentarjev

Ubuntu tudi za tablice

Ubuntu na Nexus 10

vir: The Verge
The Verge - Po predstavitvi različice svojega operacijskega sistema za mobilne telefone so pri Canonicalu z nekoliko manj pompa zdaj predstavili še Ubuntu, namenjen za tablične računalnike. V osnovi je zgodba enaka, kot v primeru uporabe na mobilnem telefonu - vmesnik je zasnovan za uporabo s prsti ter se veliko zanaša na potege z roba zaslona. A v primerjavi z mobilnimi telefoni večji zasloni tabličnih naprav omogočajo dodatek dveh pomembnih novosti, spremenjenega upravljalnika opravil oz. pregledovalnika odprtih aplikacij, ter sočasno poganjanje dveh aplikacij.

Upravljalnik opravil je na prvi pogled nadvse podoben tistemu iz Windows 8, odpre pa se s potegom z levega roba zaslona, omogoča pa tudi zaganjanje novih aplikacij. Druga novost, t.i. Snap Mode, rezervira del desne...

36 komentarjev

Ubuntu na mobitelih kmalu na voljo razvijalcem

Ubuntu na Galaxy Nexusih

vir: TechCrunch
TechCrunch - V začetku januarja so pri Canonicalu objavili, da nameravajo pripraviti mobilno različico svoje Linux distribucije Ubuntu. Prvi mobilni telefoni z Ubuntujem so napovedani za konec letošnjega leta oz. za začetek prihodnjega leta. Ker pa je danes vsaka uspešna mobilna platforma odvisna od aplikacij zanjo (ter ker je svet poln radovednih hekerjev, ki preizkusijo še tako nestabilne različice programske opreme), bo Canonical prve testne različice mobilne distribucije ponudil na voljo nekoliko prej. Natančneje že prihodnji teden, 21. februarja. Namestiti jih bo mogoče na Samsungov Galaxy Nexus (ki je bil uporabljen kot demonstratorska naprava pred enim mesecem) ter nekoliko bolj svež LG-jev Nexus 4.

Testne različice bodo predstavljene v sklopu Mobile World...

10 komentarjev

Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Ubuntova nakupovalna leča pošilja vaše iskalne poizvedbe, ter vašo lokacijo, na Amazonove strežnike.

vir: OMG! UBUNTU!
FSF - Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni

45 komentarjev

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih

Takšen naj bi bil Nexus 4

vir: The Verge
The Verge - Začnimo s slabo novico, Googlova prireditev, načrtovana za prihajajoči ponedeljek, je začasno odpovedana. Razlog se skriva v orkanu z imenom Sandy, ki velike preglavice že povzroča po Karibih, vključno s smrtnimi žrtvami. Vzhodno obalo ZDA naj bi dosegel v nedeljo zvečer oz. v ponedeljek zjutraj, torej le nekaj ur pred začetkom prireditve (začela naj bi se ob desetih dopoldne). Odpoved seveda ni dokončna, a še nimajo trdni načrtov, kako bodo nadomestili odpoved. Opcij je seveda več, zgolj prestavitev na kasnejši datum oz. prestavitev na kasnejši datum in novo lokacijo. Vsakršne novosti bomo nedvomno sporočili.

Najbolj zanimivo pri prireditvi je, da bo Googlu očitno...

71 komentarjev

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev