»

GNOME ponuja štipendije za punce

GNOME - GNOME je skupaj z Mozillo, Wikimedio, Fedoro in še nekaterimi dobro znanimi odprtokodnimi organizacijami najavil sveži, že peti krog štipendij za punce programerke. Skupaj je na voljo 20 razpisanih mest z 5.000 dolarjev štipendije, za obdobje od 2. januarja do 2. aprila prihodnje leto.

Outreach Program for Women, kot se shema imenuje, želi povečati delež programerk v odprokodnem programju, ki je izjemno nizek, to kljub temu, da na lastniškem (zaprtokodnem) programju dela že več kot debela četrtina žensk. Podobne programe (gender diversity grants) ponujajo še številne druge organizacije, ter v zadnjem času skoraj vse večje odprtokodne konference (zastonj kotizacija, potni stroški, podobne dobrote). Veliko se dela tudi na odnosu med sodelavci, ki naj bi bil v...

113 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Kiberpipa vabi nove sodelavce in sodelavke

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden malo drugače; za začetek s povabilom k sodelovanju. Kiberpipa trenutno aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, DIY entuziaste. Če se najdete v kateri od teh vlog, oziroma vas vsaj malo zanima, vas prosimo za prijavo na e-poštni naslov maja@kiberpipa.org, do konca meseca.


Od torka do četrtka bomo čez dan (od 12h do 19h) na 13. Študentski areni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najdeš nas na Eko otoku, kjer bomo skupaj z društvom Duh Časa izvajali servisiranje in reciklažo odsluženih računalnikov. Iz zbranih računalniških komponent bomo sestavljali računalnike, jih opremljali z brezplačnim odprtokodnim sistemom Ubuntu GNU/Linux, ter jih na koncu predali Zavodu Študentska svetovalnica, ki bo računalnike podaril socialno ogroženim dijakom in...

14 komentarjev

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da...

5 komentarjev

Google letos ponovno prireja Summer of Code

Slo-Tech - Kot že nekaj let zapored, Google letos ponovno prireja svoj program Summer of Code, v okviru katerega Google sprejme različne odprtokodne organizacije za katere potem študentje opravljajo različne projekte. Da ne bi vse ostalo le pri pro bono opravilih, Google za vsakega študenta nameni 5500 dolarjev, od česar jih 5000 prejme študent sam, preostalih 500 pa gre mentorski organizaciji.

Za zainteresirane kandidate je daleč najbolj pomembno dobro poznavanje urnika:

  1. 8. februar - Google je prvič najavil program
  2. 8. marec - Google je začel sprejemati mentorske organizacije
  3. 12. marec - zaprtje sprejemanja vlog mentorskih organizacij
  4. 18. marec - objava seznama sprejetih mentorskih organizacij
  5. od 18. do 29. marca - študentje se pogovorijo z mentorskimi organizacijami o svojih/predlaganih idejah
  6. 29. marec - začetek sprejemanja vlog študentov
  7. 9. april - zaključek sprejemanja vlog študentov
  8. 26. april - objava sprejetih študentskih predlogov
  9. Spoznavanje z mentorji, branje dokumentacije,...

6 komentarjev

Spletna stran s pregledom prostega programja

Ubuntu.si - Pri iskanju prostega programja, predvsem alternativ obstoječemu zaprtokodnemu programju se številni uporabniki soočajo s premajhno informiranostjo. A to se počasi spreminja.

K večji informiranosti uporabnikov bo tako gotovo pripomogla tudi spletna stran FOSSForUs (Free Open Source Software for Us), ki je namenjena vsem, ki bi na svojih računalnikih želeli brezplačno, a legalno uporabljati prosto programsko opremo.

Spletna stran ponuja brskanje med programjem glede na funkcionalnost programja ali pa iskanje alternativ zaprtokodnemu programju, vsak odprtokodni program pa vsebuje opis z zaslonskimi posnetki ter oceno uporabnikov.

Seveda pa je marsikateri odprtokodni program brez konkurence...

43 komentarjev

Wesley Clark je za odprto kodo!

Mozillazine - Na spletnem dnevniku Wesleyja Clarka, ki želi postati demokratski kandidat na predsedniških volitvah v ZDA prihodnje leto, so v sklopu predstavitve tehničnega dela za izvedbo kampanije objavljeni tudi podatki o programski opremi, ki jo osebje uporablja na računalnikih. Glavno sporočilo je, da je večina programja odprtokodnega. Za pisarniško delo uporabljajo OpenOffice.org, za brskanje po internetu Mozillo, za pregledovanje elektronske pošte pa Mozilla Thunderbird in Squirrelmail (spletni vmesnik).

Wesleya za predsednika?

5 komentarjev