»

Facebook dodal timeline za vaša prijateljstva

The Verge - Priljubljeno družbeno omrežje Facebook je pravkar predstavilo izboljšan izgled posebne podstrani o vašem odnosu z izbranim prijateljem. Po novem bo vizualno precej bogatejša; pravzaprav precej podobna vaši lastni časovnici (timeline, glej prvo sliko).

Nova stran še ni vidna vsem uporabnikom (recimo Slovencem), preverite pa lahko tako, da odjadrate na profil izbranega prijatelja, ter kliknete na meni "Nastavitve" - "Pokaži Prijateljstvo", ki je takoj pod veliko profilno sliko. Prikazana vam bo nova skupna stran z naslovom https://www.facebook.com/VI?and=ON/A, na kateri bodo zbrane vajine skupne slike, prijatelji, lajki, ter seveda vsi družni timeline posti.

Nova stran je prvenstveno namenjena družinskim članom in...

1 komentar

WolframAlpha lahko analizira vaš Facebookov profil

Wolfram Alpha - Nobena skrivnost ni, da ima Facebook cel kup podatkov, ki ste mu jih o sebi posredovali sami ali so jih (ne)vede natrosili vaši znanci. V skladu z evropsko zakonodajo lahko od Facebooka zahtevate podatke, ki so jih zbrali o vas. Facebook beleži še marsikaj drugega, kot kar je objavljeno in dostopno, in vsega niti noče posredovati, zato ga preiskuje več evropskih informacijskih pooblaščencev. A eno je gotovo: prepričani ste lahko, da Facebook hrani vse (in pri tem ne mislimo le na eskapado z javno...

14 komentarjev

Facebook končno spoštuje brisanje slik

Ars Technica - Na Facebooku je že od samega začetka mogoče slike odstraniti, a jih to še zdaleč ne izbriše. Slike res niso več vidne v albumih, a kdorkoli pozna URL-naslov posamezne slike, jih lahko še precej časa najde in si pogleda. Na težavo je leta 2009 opozorila Ars Technica in naslednje leto ugotovila, da so slike še vedno dostopne. Testirali so tudi ostale storitve in ugotovili, da Flickr in Twitter teh težav nimata, MySpace pa je zakasnitev hitro odpravil; Facebook pak ne. Letos so zgroženo ugotovili, da so iste slike štiri leta pozneje še vedno dosegljive. Facebook je bil celo tako zvit, da je ročno pobrisal njihove slike (s katerimi so izvajali test), pri ostalih pa je ostalo vse po starem. So pa zagotovili, da imajo rešitev že skoraj končano in da bodo kmalu...

10 komentarjev

Facebook Timeline na voljo za vse

Facebook timeline. Na desni so letnice - od zdaj pa za 20+ let nazaj. Obveščevalne službe širom oble verjetno že hladijo šampanjec.

vir: engadget
engadget - Facebook Timeline (nova profilna stran), je zdaj dokončno zunaj bete in na voljo za vse uporabnike. Vklopite jo tukaj, a previdno, ker poti nazaj na stari profil za zdaj ni (triki z developer aplikacijo ne delujejo več).

Po vklopu bo časovnica za teden dni (do naslednje srede, 22.12.) vidna samo vam, potem pa za vse vaše prijatelje. To da uporabnikom teden dni časa, da si uredijo profil, nastavijo sličico, pobrišejo ("skrijejo") manj laskave fotografije z zadnje novoletne zabave in, vsaj tako upa podjetje, čimbolj napolnijo s podatki. Te je mogoče vpisati za nazaj, vse do rojstva, še preden ste sploh imeli facebook profil.

Oblikovalci so se že pozabavali s kreativnimi profilnimi sličicami, poskrbljeno pa je tudi za razvijalce, ki bodo lahko spisali posebne widgete...

59 komentarjev

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Slo-Tech - Pred kratkim sta bili objavljeni kar dve raziskavi, ki sta osvetlili vplive uporabe Facebooka na duševno stanje. Njuni rezultati so na prvi pogled nasprotujoči, a podrobna analiza odkrije, da se dopolnjujejo. Facebook namreč po eni strani izboljšuje samopodobo uporabnikov, a po drugi strani tudi povzroča stres. Starejše študije podobno kažejo, da ima lahko Facebook veliko negativnih učinkov na duševnost.

Prva raziskava je pokazala, da velika množica prijateljev na Facebooku stresno vpliva na posameznika. Izvedli so jo na škotski Edinburgh Napier University, kjer so analizirali približno 200 rednih uporabnikov Facebooka. Ugotovili so, da se 12 odstotkov uporabnikov spričo Facebooka počuti anksiozne in ima v povprečju 117 prijateljev, medtem ko ima preostanek, ki ne počuti tako, v...

13 komentarjev

Facebook 2010

Slo-Tech - Beseda desetletja je lani resda postala Google, a vse kaže, da bo v drugem desetletju tega stoletja njen naslednik Facebook. Kamorkoli se obrnemo, beseda prej ali slej nanese na Facebook, najsi bomo med zagovorniki ali nasprotniki te spletne storitve. To dokazuje tudi statistika preteklega leta, saj je iskalno geslo facebook (združeno z izpeljankami facebook.com, www.facebook.com in facebook login) na seznamu desetih najbolj iskanih gesel pobralo štiri mesta. V odstotkih to pomeni, da je 3,48 odstotkov uporabnikov spleta v ZDA iskalo nekaj v zvezi s Facebookom. Preostala gesla so bila še YouTube (3. mesto), Craigslist (4.), MySpace (5.), eBay (7.), Yahoo (8.) in Mapquest (10.).

Facebook je postal tudi...

26 komentarjev