»

IBM podpira "brezmicrosoftna" namizja

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, se je IBM odločil še nekoliko bolj intenzivno podpreti Linux.

IBM naj bi tako skupaj z nekaj vodilnimi distributerji Linuxa (Canonical, Novell in Red Hat) ter svojimi partnerskimi proizvajalci strojne opreme združil sile ter do leta 2009 skušal agresivneje napasti trg namiznih operacijskih sistemov. Cilj IBM-a je povečati tržni delež Linux sistemov na namizju ter v največje Linux distribucije vključiti Lotus Notes in Lotus Symphony.

V okviru tega dogovora bo tako Canonical v svoja Ubuntu skladišča že konec avgusta vključil distribucijo Lotus Symphony 1.1, direktor IBM Lotus Software Kevin Cavanaugh pa je izjavil, da je cilj IBM-a "odkleniti namizje z namenom prihraniti denar naših strank ter jim ponuditi svobodo izbire".

V ozadju je seveda denar, upamo pa, da bo "kolateralna škoda" tovrstnih bojev predvsem povečan tržni delež Linuxa na namizju.

68 komentarjev

Časovni trak Linux distribucij

digg.com - Verjetno ni treba posebej omenjati, da zna biti situacija v Linux svetu pogosto precej zmedena. Distribucije se združujejo, prodajajo, preimenujejo in dobivajo nove potomce, navadnemu smrtniku, ki ne spremlja zadev od blizu, pa pogosto ni nič več jasno. Ravno iz tega razloga se je na Kde-look pojavil časovni trak, ki lepo prikaže kaj se je s pomembnejšimi distribucijami dogajalo skozi čas.


84 komentarjev

Četrt stoletja PC-ja

vir: Forbes
Forbes - Vse najboljše, dragi PC! 12. avgusta 1981 je IBM poslal na trg predhodnika vseh sodobnih PC-jev, model IBM 5150. Strojne zmogljivosti prvega PC-ja sicer danes izgledajo kot slaba šala, vendar je to izdelek, ki je začel dobo sodobnih osebnih računalnikov. Po ocenah znaša prodaja PC-jev dandanes okoli 200 milijonov kosov letno.

Računalnik je poganjal Intel 8088 procesor pri taktu 4.77 MHz, na voljo je imel 16KB pomnilnika, operacijski sistem pa je dobavljal vsem dobro znan Microsoft in sicer MS-DOS 1.0. Prvi računalniki so za trajni pomnilnik uporabljali še kasetni pogon, disketnik je bil na voljo kot opcija. Za prikaz slike je skrbela CGA "grafična" kartica, ki je lahko pošiljala sliko na TV....

25 komentarjev

IBM bo prenehal izdelovati osebne računalnike

IBM PC 5150

vir: Google News
Google News - International Business Machines namerava za 1 do 2 milijardi ameriških dolarjev prodati svoj oddelek za razvoj osebnih računalnikov, tako namiznih kot tudi prenosnih. Novica je udarila kot strela z jasnega, a po treznem razmisleku lahko zaključimo, da je povsem razumljiva in logična.

Dobrih 23 let je že minilo od 12. avgusta 1981, ko je IBM v New Yorku predstavil osebni računalnik PC 5150. Imel je Intelov procesor 8088 s frekvenco 4,77 MHz, 64 kB pomnilnika in 5,25-palčno disketo s kapaciteto 160 kB, kar je zneslo tedanjih 2880 zelencev. Ta model je z nekaterimi spremembami še danes de facto standard za veliko večino osebnih računalnikov, med...

24 komentarjev

Avtor Ctrl+Alt+Del zapušča IBM

The Miami Herald - Verjetno ga ni bralca tega portala, ki ne bi poznal učinka sočasnega pritiska na tipke Ctrl, Alt in Delete. Kretenj za doseg teh treh tipk smo se navadili predvsem v prvi polovici 90. let, ko so bili komercialni Unixi še, milo rečeno, svinjsko dragi, odprtokodne alternative z Linuxom na čelu še globoko v plenicah, OS/2 nas nekako nikoli ni povsem prepričal, tako da nam je ostal samo še DOS z vsemi svojimi "posladki".


Avtorstvo te magične kombinacije tipk pripisujemo Davidu Bradleyu, ki velja tudi za enega "očetov" osebnega računalnika, bolj znanega pod kratico PC. Poleg tega očitno pozna tudi pregovor, da je skromnost lepa čednost, saj je na proslavljanju 20. obletnice omenjenega računalnika pred že skoraj dvema letoma in pol pripomnil, da je za "popularnost" njegove "iznajdbe" (ki naj bi mu vzela le 5 minut njegovega življenja) bolj od njega zaslužen Bill Gates. Kaže pa, da se je po več kot 28 letih naveličal službe pri IBM, saj je s koncem januarja dal odpoved. Ker pa je pri 55...

6 komentarjev

TT Geforce4 Cooler

Overclocked Cafe - To napravico najbrž že poznate, a še kakšen test le-te nikoli ne škodi. Paket, v katerem najdemo HSF ter izmenjevalne površinice, se popolnoma prilega karticam serije Geforce4 Titanium, a se vidi, da so ga tu Thermaltakeovci pobiksali. Prva napaka, ki jo je opazil ocenjevalec, je ta, da ima HSF 3-pinski konektor, kar nam omogoča spremljanje vrtljajev ventilatorja. Slabost je v tem, da se priključek ne prilega vtičem na osnovni plošči, po referenčni obliki bi pa morale biti GF4 Ti kartice zgrajene z dvopinskim priključkom. Tako je konektor narejen le za manjšino grafičnih kartic, ki ta "posebni" 3-pin vhod že imajo. Hvalabogu je paketu priložen še pretvornik v Molex [:D]. Naslednja slabost? Dno hladilnika sploh ni ravno ter zahteva dobršno mero brušenja. A vseeno je bil avtor z izdelkom zelo zadovoljen, saj mu je z njim uspelo Geforcea4 naviti na prej še ne dosežene hitrosti. Mešani občutki? Klik!

...

0 komentarjev

20 let PC-ja

IBM - No, pa sem čisto pozabil na 12. avgust, ko je bila 20 obletnica PC-ja, ampak bolje pozneje objaviti novico, kot pa nikoli. 12. avgusta leta 1981 je IBM razvil popolnoma nov sistem in ga poimenoval PC. Zasnova je bila povsem solidna, vendar pa je IBM naredil usodno napako, saj PC-ja ni patentiral, zato so se prav kmalu pojavili kloni iz daljnjega vzhoda in začeli preplavljati svet. Do danes, ko so PC-ji (poleg kalkulatojev) postali najbolj razširjeni računalniki na svetu. Za vse, kar imamo danes, se moramo zahvaliti IBM-u. Seveda pa je IBM, kakor se za obletnico spodobi, naredil za ta posebni dogodek tudi posebno stran, kjer si lahko o vsem skupaj preberete, ali pa se odpravite po časovnemu traku.

1 komentar

Intelova P4 promocija

The inquirer - Ker so bili Pentiumi4 pravo malo razočaranje ob prihodu in ker vsak malce bolj zaveden hardveraš ve, da za manj denarja dobiš boljši AMD-jev procesor, se je Intel odločil, da bo prodajo poizkusil zvišati z drugačnimi prijemi. Kakor pravijo na The Inquirerju, bo intel vsakemu prdajalcu računalniške opreme, ki bo kupil škatelni Pentium4 procesor pri 1.5 GHz in Intelovo D850GB matično ploščo ponudil med 12. avgustom in 29 septembrom, 30 $ rabata (popusta). V igri so 423 pinski Petnium4 na 1.5 GHz procesorji brez dodanega RDRAMA, s 128 MB ali 256 MB RDRAM-a ter plošči D850GB in D850GBAL, ki bo prišla kasneje in bo imela vgrajeno zvočno ter LAN kartico. Po vsem tem lahko sklepamo, da bomo v prihodnje videli še več P4 sistemov. Vendar pa Intel s to kampanjo ne namerava samo dvigniti prodaje, ampak se tudi znebiti zalog, saj mu bodo stari P4 procesorji ob predstavitvi novih 478 pinskih primerkov postali kar precejšen trn v peti....

0 komentarjev