»

Eminem v. Universal

Eminem, med eno od svojih promocijskih obveznosti.

Techdirt - Dobra prodaja glasbe v digitalni obliki (iTunes, Google Play, Amazon, idr.) je na novo odprla vprašanja delitve dobička med založbo in avtorjem. Največji svetovni založnik Universal (odkar so minuli mesec zaključili prevzem EMI) je vztrajal pri starih procentih iz prodaje CD nosilcev, kjer založba dobi od 85 do 95% neto prihodkov, avtor pa tam od 15% dol. Tako velik delež pogače so utemeljevali s svojimi vložki v promocijo, zalaganjem avtorja (avans za čas ustvarjanja albuma), ter fizičnimi stroški izdelave ter distribucije CD-ja in ovitka. To slednje je pri digitalnih prihodkih seveda odpadlo, zato so nekateri izvajalci vztrajali, da bi morali dobiti večji delež ti. digital incoma.

...

44 komentarjev

Amazon podpisal z založbami, njihov iTunes Match na poti

Jeff Beszos, Amazonov CEO

vir: CNet
CNet - Amazon je svojo spletno storitev za streamanje glasbe predstavil že lani spomladi, sicer na veliko presenečenje vseh, a potem brez vidnejšega uspeha. Analitiki pravijo, da zato, ker je je rešitev v tej fazi zanimiva predvsem (zgolj) za tiste, ki imajo res veliko glasbe in se zato res ne želijo ukvarjati s kopiranjem med računalnikom in mobilnikom oz. tablico, za to skupino pa ima Apple trenutno boljšo ponudbo - iTunes Match (na voljo celo v Sloveniji). Amazonu zato ni ostalo drugega, kot da se usede za pogajalsko mizo in odpre denarnico.

Digital Locker so namreč zagnali brez krovne pogodbe s štirimi (no, zdaj že tremi) velikimi založbami - Universal + EMI, Warner in Sony. Amazonovo stališče je bilo,...

0 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Apple si želi na iTunes uvesti neomejeno število prenosov

Bloomberg - Uporabniki iTunesa imajo velik problem, če iz kakršnegakoli razloga izgubijo svojo glasbo na lokalnem disku in pred tem niso imeli varnostne kopije. Applov iTunes ne omogoča ponovnega prenosa že kupljenih vsebin in vse kar preostane skrušenim lastnikom, je milo prositi Apple, da jim ročno omogočijo vnovičen prenos že kupljenih skladb. Običajno Apple dovoli enkratno izjemo.

Uradno tega ne more nikjer zapisati, saj so za razliko od aplikacij v App Storu, kjer postavljajo lastne pogoje in omogočajo poljubno število prenosov kupljenih aplikacij, zavezani spoštovati licenčne dogovore z založniki.

Po poročanju Bloomberga se Apple s štirimi velikimi založniki (Sony, Warner, EMI, Universal) dogovarja, da bi to prakso spremenili. Apple želi...

4 komentarji

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev