»

Britanci zadržani do optike

vir: PC Pro
PC Pro - Na Otoku je že od lani na voljo "superhitra" optika od 24Mbit/sec naprej, vendar se je zanjo odločilo silo malo uporabnikov. Le med 3.5% do 5% upravičencev oz. zgolj "družine z najstniki", kot je komentiral regulator trga Ofcom.

Največji ponudnik dostopa do interneta BT je k podpisu uspel privabiti le 300.000 od skoraj 6 milijonov upravičenih gospodinjstev (5%), kar je sicer bolje od prejšnjega leta (38.000 podpisnikov ali 1.5%), a še vedno malo. Konkurenčni Virgin Media bi lahko 100Mbit/s optiko ponudil kar 8 milijonom naročnikov, vendar jih je podpisalo le 187.000 (2.3%), pa še ti so se večinoma odločili za cenejši 50Mbit/s paket.

So razlogi v ceni? Verjetno ne, ker optika ni dražja...

78 komentarjev

Tu je WUSB - brezžični USB

vir: EETimes
EETimes - CIlj WUSB-ja se, tako kot pri vseh brezžičnih zadevah, skriva v imenu: odstranitvi žic. Malce zaradi estetike, nekoliko zaradi telebanstva in večinoma zaradi napredka, tudi finančnega, ko bomo morali menjati naprave. Tako napovedujejo, da naj bi bilo do naslednjega leta že 10 milijonov tovrstnih vozlišč.



IEEE_802.15.3a, kot se še imenuje WUSB, cilja na prenos 480Mbit/s do treh metrov in 110Mbit/s do desetih metrov. Strojni deli* in gonilniki so že tu in jih testirajo pri različnih proizvajalcih. Žal tudi na tem področju ni šlo brez sporov.

In nenazadnje, kaj bo rekel "modri zob"? Ali brezžična verzija IEEE1394 - "Ognjena brezžica?"

* tudi v single chip izvedbi

31 komentarjev

Express Install za Service Pack 2

Neowin - Pred nekaj dnevi smo poročali, da je na voljo Network Install za Service Pack 2, ki zasede ogromnih 266MB. Danes je pa Microsoft izdal Express Install, ki naloži iz interneta samo tiste popravke, katere računalnik potrebuje. Tako je velikost popravkov, če nameščate popravek na XPje s SP1 okoli 75MB ter 35MB če nameščate na XPje s SP2 RC2.

Uporabniki so pa v Service Packu 2 že odkrili prvi resen problem. Če imate Firewire 800, vam bo le ta deloval samo s hitrostjo 100Mbit/s, sepravi kot bi imeli Firewire 100. Uporabniki, ki imajo Firewire 400 naj ne bi imeli teh problemov. Povezava do problema.

45 komentarjev

Emmy-a za OgnjenoŽico

Slo-Tech - Novico nam je poslal Žiga Dolhar.

Večini vam je verjetno znan izraz "FireWire", drugače znan pod imenom IEEE 1394. Gre za izjemno hitro vodilo (torej za razliko od kontrolerja lahko nanj obesimo sila različnih si naprav), dandanes uporabljano predvsem (ne pa zgolj) v namene pretakanja videa med kamero in računalnikom. S svojimi 400 Mbps (torej 50 megabajtov na sekundo) je bil lahko še do danes nepredstavljivo hiter, vendar pa bo lahko za potrebe zahtevnejših uporabnikov kmalu postal prepočasen. No, tako hudo sicer še ni, a je vseeno lepo slišati, da Apple-ovi inženirji že končujejo novo vodilo, ne-domiselno imenovano IEEE 1394.b. IEEE 1394.b predstavlja nujen korak naprej v hitrosti (800 Mbps) tudi glede na tekmece - USB 2, ki ga bo, mimogrede, Microsoft v prihajajočih Oknih podprl preko 'dodatnih gonilnikov', bo sposoben 480 Mbps, bil naj bi pa tudi cenejši. Na ZDNet-u so pripravili mnogo zanimivega branja na to temo (ter tudi samo zgodovino FireWire-a). Več o tem tu.
Še...

3 komentarji

Iwillov Firewire controler

X-Bit Labs - Standard IEEE1394, ki ga poznamo po nam bolj domačem imenu Firewire, se je prijel na Applih, na PC-jih pa se ni nikoli tako razširi, da bi postal sestavni del matičnih plošč, kot je to USB. Vendar pa Firewire na PC-je že dalj časa prodira v obliki PCI kartic. Proizvajalcev Firewire kartic je vedno več, pred kratkim pa se je le-tem priključil še znan proizvajalec matičnih plošč Iwill, ki je predstavil svoj novo kartico, ki bazira na Viinem Fire II IEEE1394 čipu eLink1394. S prenosi 100Mbit/s, 200Mbit/s, in 400Mbit/s lahko eLink 1394 zadostuje pogojem, ki jih postavljajo različne naprave, kot so npr. digitalne kamere. Ker kartice Firewire uporabljajo večinoma tisti, ki se ukvarjajo s snemanjem videa in z njegovo obdelavo, je Iwill kartici priložil program Ulead VideoStudio 5.0 DV.

0 komentarjev

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar