»

Procesorji, prilagojeni potrebam strank, počasi začenjajo svoj pohod na strežnike

Wired News - Da spletni velikani potiskajo meje prilagoditev strežniške opreme najprej je bilo že dalj časa znano, saj je za npr. Google že dalj časa znano, da so izdelali svojo konfiguracijo, na kateri temeljijo njihovi strežniki, Amazon bi naj za svojo storitev Glacier prav tako uporabljal posebno nizkoenergetsko opremo, pri tem pa ne zaostaja niti Facebook. Kako močno se je spremenilo tržišče za strežnike pove že podatek, da so leta 2008 HP, Dell in IBM pokupili 75 odstotkov vseh strežniških procesorjev, danes pa 75 odstotkov pokupi osem podjetij, med katerimi najdemo tudi že omenjeni Google.

Prilagajanje procesorjev zahtevam strank je tako samo naslednji logični korak, ki pa je do danes večinoma ostajal v domeni zahteve izbire specifične serije procesorjev. Kljub na papirju istim karakteristikam procesorji pridejo iz proizvodnje linije z različnimi karakteristikami - določene serije procesorjev so bolj energetsko učinkovite, spet druge najhitrejše, in ko si dovolj velika živina, lahko...

27 komentarjev

TSMC gradi novo tovarno s 450 mm-rezinami

Reuters - Tajvanski gigant za proizvodnjo polprevodniških vezij in čipov TSMC je napovedal, da bodo začeli graditi nov obrat, v katerem bodo čipe proizvajali iz 450 mm-rezin. Na ta način bodo znižali proizvodne stroške in povečali konkurenčnost. Prve primerke pričakujemo v leti 2013-2014, redno masovno proizvodnjo pa čez pet let. Projekt bo stal 8-10 milijard dolarjev.

Proizvodnja vezij in čipov se začne s čiščenjem silicija. V ta namen je treba silicij najprej primerno očistiti, saj za proizvodnjo električnih naprav potrebujemo silicijev monokristal čistoče "devetih devetk" (99,99999 % Si). Pot do tja je dolga in se začne že precej pred oblikovanjem v rezine, o katerih...

2 komentarja

Nvidia z velikimi težavami v proizvodnji

GTX 690

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pred dobrim mesecem dni smo pisali o težavah pri proizvodnji grafičnih procesorjev, ki so zgrajeni v 28 nm-tehnologiji, ki so najbolj prizadele Nvidio. Minil je dober mesec, težav pa še niso odpravili.

Nvidia še vedno trdi, da so težave posledica slabega proizvodnega postopka v TSMC-ju, kjer procesorje izdelujejo. Izkoristek (yield) je še vedno tako slab, da imajo velike težave z zagotavljanjem dobavljivosti svojega paradnega konja med keplerji, kartice GTX 680. Izkoristki in marže naj bi se počasi dvigali, a še vedno veliko prepočasi. To se pozna tudi poslovnih rezultatih, saj je Nvidia...

46 komentarjev

Intel vs. AMD: Zmogljivost na Watt

Lost Circuits - Pri LostCircuits so preizkusili procesorje, ki se hvalijo z oznakami "Low power" in "Energy Efficient". Primerjali so porabo tako novih in starejših AMD ter Intel procesorjev, čeprav je bila pozornost večinoma usmerjena na najnovejše pridobitve obeh taborov.

Zaključki kažejo, da novi Intel Core procesorji porabijo opazno manj energije, kot njihovi predhodniki in tudi kar se same hitrosti tiče, obnesejo odlično. Vseeno pa jih pri tem testu zasenči AMDjeva "ADD" serija procesorjev, ki je sicer kar se hitrosti tiče, počasnejša od svojih Intel vrstnikov, je pa zato nesporni zmagovalec kar se tiče učinkovitosti glede na porabljeno energijo.

Za grafe in ostale podrobnosti si oglejte sam test.

Na novico nas je opozoril dr.J. Hvala!

Sicer je pa rahlo vprašljivo kupovanje "Energy efficient" procesorja, ko pa potem vseeno priključimo dva MOLEXa na grafično kartico...

20 komentarjev

Slike Socket F za Opterone

Socket F

vir: ComputerBase
ComputerBase - Še pomnite, kako smo se jezili, ko je Intel predstavil Socket 775? Od proizvajalcev matičnih plošč je namreč zahteval, da ima prav podnožje pine, ne pa več procesor. Tako naj bi bila draga matična plošča sposobna prenesti zelo malo menjav procesorjev.

Prah se je polegel, karavana gre naprej. Z njo kot kaže tudi AMD. Na spletu so se pojavile prve slike novega podnožja, Socket F, ki je namenjen strežniški seriji procesorjev – Opteronom.

Kolikokrat v resnici zamenjate procesor?

15 komentarjev

Prihajajo Gallatini

X-Bit Labs - Govorice so se izkazale za resnične. Intel namreč namerava v ponedeljek izdati novo serijo strežniških procesorjev Gallatin. Ti bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, tekli bodo na 400 MHz zunanjega vodila, imeli pa bodo tudi 512 kB sekundarnega in 1 ali 2 MB L3 predpomnilnika. K temu je velikana prisililo več dejavnikov, in sicer:

  • pritožbe uporabnikov o počasnosti Xeonov
  • napoved AMD-ja o resnejšem vstopu na trgu strežniških procesorjev
ki sta le dva od največjih vzrokov. Če vas zanimajo cene, dobavljivost in določene podrobnosti, potem odklikajte sem.

Bližajo se časi, ko bo imel vsak doma strežnik. Ali pač?

1 komentar