»

Prvi sveženj poročil o transparentnosti po DSA je tu

Število uporabnikov TikToka

Slo-Tech - Po novem evropski uredbi o digitalnih storitvah (DSA) morajo velika spletišča dvakrat letno izdati poročila o moderiranju vsebin v EU. Prvo obdobje se je izteklo, zato je pred nami prvi sveženj poročil. Iz njih lahko razberemo precejšnje razlike med podjetji.

X (Twitter) v svojem poročilu izčrpno prikazuje, kaj so razlogi za ukinjanje računov, od kod izvirajo in kako deluje ekipa moderatorjev. Za angleški jezik imajo zaposlenih 2294 ljudi, za francoščino 52, nemščino 81, portugalščino 41, španščino 20 in arabščino 12. Za slovenščino podatka sploh ni, za vse ostale jezik pa manj kot deset. Večina ljudi ima manj kot tri leta izkušenj na tem položaju.

TikTok v svojem poročilu sicer nima razčlembe po državah, ima pa bistveno več moderatorjev kakor X. V EU ima sicer 136 milijonov uporabnikov. Snapchat jih ima 102 milijona, od tega 444.000 v Sloveniji. To so mesečno aktivni uporabniki (AMAR) oziroma ljudi, ki vsaj enkrat mesečno odprejo aplikacijo. Njegova skupina za moderacijo je...

2 komentarja

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

SMS toll fraud v porastu

Potek sms toll frauda.

vir: VentureBeat
VentureBeat - Uveljavljeni proizvajalec protivirusnih rešitev za mobilce Lookout security je nedavno predstavil svoje poročilu o trendih mobilnih napadov. Glavna ugotovitev je, da se zlikovci vse manj ukvarjajo z nameščanjem spyware-a, namesto tega pa jih bolj zanima takojšnje služenje denarja skozi zlorabo plačljivih SMS storitev (toll fraud). Trend je posebej značilen v državah s šibko regulacijo SMS marketinga.

Kot ugotavljajo iz njihovih internih statistik, se kar 62% vseh letošnjih napadov ukvarja s pošiljanjem premium SMS-ov (oz. kar 82% gledano samo za letošnji junij), medtem ko je bila še lani ta številka 29%. Posebej popularen naj bi bil paket "FakeInst", ki se maskira kot...

10 komentarjev

Dropbox dobil dvostopenjsko avtentifikacijo

Computerworld - Dropbox je izpolnil obljubo, ki so jo dali po izgubi osebnih podatkov pretekli mesec, in uvedel dvostopenjsko avtentifikacijo. Doslej je bil dostop do računa mogoč izključno z uporabniškim imenom (elektronski naslov) in geslom, ki ju napadalci relativno lahko prestrežejo oziroma pridobijo s socialnim inženiringom ali zlonamernimi aplikacijami. Da bi to preprečili ali vsaj otežili, so uvedli preverjanje istovetnosti s SMS-kodo oziroma namenskimi programi.

Kdor bo želel uporabljati novo varnostno storitev, bo moral svojega odjemalca najprej posodobiti na verzijo vsaj 1.5.12. Potem bo na spletni strani Dropbox v svojem računu na zavihku...

18 komentarjev

Applove težave z aplikacijami

Slo-Tech - Medtem ko smo o zlonamernih aplikacijah (malware) za Android že večkrat pisali, je Apple zadovoljno zagotavljal, da je njihova spletna prodajalna aplikacij za iOS varna. Ker je za razliko od Android Marketa zaprta in morajo vsako aplikacijo preveriti, jim je to dolgo časa tudi uspevalo. Rusko varnostno podjetje Kaspersky Lab pa je sedaj našlo aplikacijo za iOS, ki počne stvari, katerih ji uporabniki niso dovolili.

Gre za aplikacijo Find and Call, za katero spričo zmedenega opisa sploh ni povsem jasno, kaj naj bi počela. Pojavila se je tako na Androidu kakor za iOS. Na sumljivo početje so prvi opozorili v ruskem mobilnem operaterju Megafon, ko so opazili čudne vzorce poslanih SMS-sporočil....

8 komentarjev

Uhajanje podatkov aplikacijam na pametnih telefonih

Slashdot - Wall Street Journal je opravil raziskavo o posredovanju podatkov aplikacij na pametnih mobilnih napravah. Osredotočili so se na trenutno najpopularnejše pametne telefone, tj. iPhone in Android, in sicer so testirali 101 aplikacijo. Zanimalo jih je koliko od teh aplikacij posreduje podatke o uporabniku naparve tretjim stranem, kateri so ti podatki in ali je uporabnik aplikacije s tem seznanjen.

Rezultati raziskave so pokazali, da 56 aplikacij redno posreduje unikatni ID naprave tretjim podjetjem, medtem ko kar 47 aplikacij posreduje podatke o lokaciji telefona. Le pet aplikacij je zunanjim virom poslalo tudi starost, spol in ostale podatke. Nobena od teh aplikacij o tem ne obvesti uporabnika.

Popularna iPhone aplikacija za tekstovno sporočanje TextPlus 4, posreduje unikatni ID naprave osmim podjetjem, dvem od teh osmih pa še starost in spol uporabnika. Pandora, aplikacija za glasbo na iPhone in Android platformi, posreduje starost, spol, lokacijo in unikatni identifikator...

22 komentarjev

Kličoči trojanci se vračajo na mobilne telefone

The Register - V času internetnih povezav na klic (dial-up) so bili ena dražjih nadlog tako imenovani dialerji. Šlo je za parazitske programe, ki jih je uporabnik staknil kje na spletu in so nato počeli nečednosti na računalniku. Običajno se prekinili povezavo z lokalnim ponudnikom interneta in poklicali plačljivo številko v tujini, s čimer so nič hudega slutečim uporabnikom napravili ogromne telefonske račune. Širokopasovni internet (ADSL, kabelski internet, optika) je k sreči pomenil konec te nadloge.

Sedaj pa se zdi, da se dialerji ponovno vračajo, le da so vmes preskočili z ene species na drugo. Pri CA Security poročajo, da je v internet pljusknil nov val dialerjev, ki to pot prežijo na uporabnike mobilnih telefonov. Kaj podobnega je bilo pričakovati, saj velik razmah pametnih telefonov, ki omogočajo nameščanje raznovrstnih aplikacij, ob nezadostni zaščiti kar kliče po zlorabah. Novi trojanci so spisani v jeziku Java 2 Micro Edition in povzročijo, da mobilni telefon pošilja SMS-e na...

11 komentarjev

Po SiMobilu in Vegi še Najdi.si

Najdi.si - Vsi uporabniki E-SMS-storitev ste lahko opazili, da so sprva na SiMobilu in kasneje še na Vegi ukinili možnost pošiljanja SMS-sporočilc prek interneta. Sedaj je tu še ena slaba novica. Tudi Najdi.si je sledil trendu in onemogočil pošiljanje SMS-ov prek svoje strani. Namesto obrazca za pošiljanje nas tako na njihovi strani pričaka obvestilo:
    Najdi.si bo storitev brezplačnega pošiljanja SMS-ov omogočil, ko bodo tej storitvi mobilni operaterji dali potrebno prioriteto in tehnično podporo.
A nekatere alternative še ostajajo, tako da zazdaj še ni razloga za preplah.

17 komentarjev