»

Kitajska po 15 letih ukinja prepoved prodaje konzol

HotHardware - Na Kitajskem po 15 letih ukinjajo eno izmed najbolj nenavadnih prepovedi, ki so jo sicer malo razrahljali že lani. Odslej na Kitajskem ne bo več prepovedana prodaja domačih in tujih igralnih konzol, ki jo je vlada leta 2000 prepovedala, da bi kitajsko mladež zaščitila pred negativnimi posledicami igranja videoiger.

Koliko je to rešilo problem, je stvar debate, saj so se - če so želeli ostati na prvi strani zakona - mladi in stari pač zatekli k osebnim računalnikom, kjer omejitev ni bilo, igre pa so prav tako dobro delovale, čeravno običajno izhajajo z večmesečnim zamikom. Kitajska vlada je septembra 2013 napovedala, da bodo v prihodnosti omejitve odpravili. Lani januarja so dovolili prodajo konzol v prostotrgovinski coni v Šanghaju in...

28 komentarjev

Datel toži Microsoft

vir: engadget
engadget - Datel, proizvajalec prostornejši pomnilniških medijev za Microsoftov Xbox 360 je pred izidom nove različice programske opreme za konzolo sicer napovedoval, da bodo poskušali zaobiti zaščito pred neuradnimi, ne-Microsoftovimi mediji, a se je to izkazalo za precej zahtevno. Microsoft je namreč enostavno omejil podporo medijem velikosti do 512 MB, kar razvrednoti že tako ali tako večje ter z microSD karticami razširljive pomnilniške medije, ki jih v velikosti 2 oz. 4 GB proizvaja Datel. Ker so edini, ki poleg Microsofta proizvajajo te medije, ter so po popravku ostali praktično na suhem, so se odločili za v ZDA tako pogosto rešitev - tožbo. Sklicujejo se na protimonopolne razloge ter zahtevajo, da Microsoft omogoči...

21 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

engadget - Microsoft je uradno naznanil, da bo Xbox 360 Premium od sedaj naprej imel HDMI vmesnik. Govorice o tem so se po internetu širile že kar nekaj časa in sedaj je to tudi uradno. Cena konzole bo ostala enaka še naprej. Ali ima konzola, ki jo nameravate kupiti HDMI pa boste ugotovili po HDMI nalepki na škatli. O prehodu na 65nm čipe in tišje pogone pa zaenkrat ni nobenih informacij. Več lahko najdete v izvorni novici.

9 komentarjev

Microsoft pravi - "nova matična plošča - nov računalnik"

OC Workbench - Podjetje Microsoft je, kot poročajo, prenovilo svojo licenčno shemo. Po novem naj bi bil operacijski sistem vezan na matično ploščo, saj le-ta po njihovem mnenju predstavlja "srce in dušo" računalnika. Po mnenju Microsofta zamenjava matične plošče (razen v primeru okvare) pravzaprav predstavlja nov računalnik.

Iz tega razloga so pri Microsoftu mnenja, da prenos OEM licenc med računalniki z zamenjanimi matičnimi ploščami ni dovoljen, oziroma da je potrebno ob zamenjavi matične plošče kupiti tudi novo Windows licenco.

Morda pa Microsoft še ne zasluži dovolj?

72 komentarjev

Tudi v Sloveniji razvijajo procesorje

Delo - Flextronics je singapurska (in ne ameriška, kot je napačno navedeno v novici) multinacionalka za razvoj (design) elektronskih naprav, sicer brez lastne blagovne znamke, a je vendarle razvila že precej izdelkov, na katere je naročnik potem "prilepil" svoje ime (med drugim to velja tudi za "Microsoftov" Xbox.). Damjanu Lampretu in skupini slovenskih inženirjev okoli njega je uspelo prepričati to podjetje, da je odprlo podružnico v Ljubljani in vložilo 2 milijona dolarjev (ob pribl. 100 milijonih tolarjev, kolikor je primaknila slovenska vlada) za razvoj mikrokontrolerja Marvin. Gre za čip s 32 bitnim procesorjem in raznimi komunikacijskimi (serijski, vzporedni, ethernet...) vmesniki, ki seveda ne bo našel mesta na naših mizah, temveč v vgradnih (embedded) sistemih, npr. v mobilnih telefonih, avtombilih itd. Ker sam procesor brez "mehke" komponente ni kaj dosti uporaben, so zanj priredili tudi operacijski sistem Linux in napisali razvojna orodja. Linuxa ne omenjamo kar tako, Lampret...

11 komentarjev

Cluster iz XBOXov

2CPU - Clusterji so način, kako relativno poceni dobiti superračunalnik iz kupa računalnikov in programsko opremo, ki omogoča, da sodelujejo med sabo, ko meljejo pomembne informacije. Sedaj se je pa našel nekdo, ki je očitno imel preveč časa in se je odločil, da bo v táko sodelovanje prepričal Microsoftov XBOX. Tako je skupaj sparil tri XBOXe, na njih pa poganja Mandrake 9. Kako je to storil in kaj potrebujete, če se boste odločili za pot v te vode, pa si lahko preberete v tem članku.

Je Microsoft res imel to v mislih?

10 komentarjev

Modificirani XBoxi in XBox Live

CNet - Na CNetu sem med drugim zasledil tudi zelo zanimivo novico, ki obravnava problematiko modificiranih XBoxov v navezi s sistemom za nalinijsko igranje XBox Live. Kot je povedano v novici: Microsoft navaja, da si jemlje pravico, da onemogoči dostop do igranja iger preko XBox Liva, če bo le-ta zaznal modificirano konzolo, ali bolje povedano, konzolo, ki bo imela vgrajen mod čip, ki odstrani Xboxove zaščite in med drugim omogoča tudi igranje piratskih iger.

In kako bo Microsoft ugotovil, ali je XBox modificiran ali ne? Jah, preko XBox Liva, kakopak. Zbrani podatki o konzoli pa naj bi bili poleg ugotavljanja, ali je XBox pristen ali ne, uporabljeni tudi za nadgrajevanje XBoxovega softvera. Kot ste lahko že ugotovili, z modificiranim XBoxom ne boste mogli dostopati do XBox Live, razen če je posege na konzoli napravil Microsoft.

In kaj pravijo na to hekerji? Bore malo, saj so jih Microsoftove izjave pustile dokaj hladne. Bojda imajo za Microsoftove ukrepe pripravljene že protiukrepe v...

1 komentar

Xbox modchip

vir: XBox
XBox - Honkonška firma lik sang je izdala več "mod" čipov za Microsoftov xbox.

Xbox Mod čip ne bo zmožen samo predvajanja/igranja lastnih varnostnih kopij in raznih vnosov, ampak bo odprl tudi čisto novo poglavje pri izdelavi konzol. Xbox-ova arhitektura in nabor temelji na arhitekturi osebnih računalnikov, DivX predvajalnikih, VCD predvajalnikih, pa tudi Linux bo možno poganjati na xbox-u.

Tisti, ki bi hoteli presnemavati filme, naj uporabljajo Xtender.

Kopiranje DVD-jev bo zanimivo z Messiah X (MX), ki pa je trenutno še v povojih.

Neox kot prvi najavljeni uradni mod čip pa bo ostal samo govorica.

Več informacij : tukaj

5 komentarjev

MSI ne bo izdeloval samo matičnih plošč!

DigiTimes - MSI vsak malce bolj razgledan uporabnik pozna po odličnih overclockerskih matičnih ploščah in grafičnih karticah, na katere je ponosen sleherni lastnik. Kljub temu, da si je s temi izdelki podjetje ustvarilo dober slives in dober vir dohodka, pa so se vodilni v podjetju odločili, da bodo svojo ponudbo razširili še na pogone CD-ROM/CD-RW in zaslone LCD. Za tako odločitev obstaja seveda več dejavnikov. Za proizvodnjo optičnih enot se je podjetje najverjetneje odločilo po zgledu ASUS-a, ki zna poleg matičnih plošč izdelovati tudi zelo dobre CD-ROM/RW pogone, za monitorje LCD pa nemara zaradi napovedanih dvigov cen zaslonov LCD. Več tukaj.

0 komentarjev

Da ne bi, sinko!

Guru 3D - Microsoftov Xbox bo vseboval starševsko zaščito (parental control). Microsoft bo s tem (skušal) preprečil, da bi se mladi umi otrok pokvarili z nasilnimi prizori iz igric. Microsoft pravi, da je Xbox prva konzola, ki bo imela parental control opcijo.
Osebno sicer podpiram, da se majnih otrok ne izpostavlja nasilnim prizorom, ampak kar je preveč je pa preveč... Medtem ko na televiziji ob kateri koli uri vidiš nasilje (ja, tudi popoldne; reklame za nasilne filme) pa ne dovoliš, da bi otrok odigral eno fino streljaščino... Kam gre ta svet?

8 komentarjev

Microsoft vse zanika

Guru 3D - Pojavile so se novice, da je nekaj hudo narobe z Microsoftovo Xbox konzolo. Problem naj bi bil v matični plošči. Intel je naredil design za plošči in pravi, da z njo ni nič narobe. Flextronics, podjetje, ki izdeluje to matično ploščo za Microsoft (in tudi druge komponente z Xbox), tudi zatrjuje, da oni niso krivi. Dejtvo pa je, da je nekaj narobe. Nazadnje, ko so delali javno predstavitev konzole se je namreč sesula.
Vseeno pa ta napaka naj ne bi ovirala načrtovane izdaje Xbox-a, 8 novembra. Microsoft namreč tekmuje z drugimi proizvajalci konzol, ki bodo, kmalu po Microsoftu, izdali svoje druge in tretje generacije konzol. Spodaj: fotka iz Unreal Championship na Xbox-u.

2 komentarja

Xbox s podporo Dolbyu

Gamer's Depot - Dolby Laboratories so uradno potrdili implentacijo njihove tehnologije v Microsoftov Xbox. To pomeni, da bodo igre narejene ali prirejene za Xbox podpirale Dolby Digital 5.1.

Popravek k novici (23:36): Lord Febo in matevzm sta me opozorila, da bo Dolby Digital pri Xboxu uporabljen le za predvajanje zvoka in ne za "ustvarjanje" le tega. Hvala.

2 komentarja