»

NASA napoveduje demonstratorja tišjega prebijanja zvočnega zidu do 2021

Slo-Tech - Pri agenciji NASA so naznanili časovni načrt izdelave eksperimentalnega letala X-59, s katerim bodo preizkušali tehnologijo utišanega prebijanja zvočnega zidu, kar naj bi utrlo pot vrnitvi nadzvočnih potniških letal.

Vse odkar so koncem leta 2003 za vekomaj prizemljili Concorda, se pojavlja vprašanje, zakaj se ni nadzvočni potniški transport nadaljeval z modernejšimi zrakoplovi. Običajni odgovori gredo v smeri visokih stroškov delovanja takšnih letal, a to je le delno res. Nad Evropo in Združenimi državami namreč velja prepoved nadzvočnega letenja za potniška letala, kar močno zniža ekonomsko upravičenost takšne sorte potovanja, saj jo omeji na čezoceanske lete....

20 komentarjev

Skok brez padala iz sedmih kilometrov

vir: BBC
BBC - Potem ko smo pred slabimi štirimi leti spremljali skok Felixa Baumgartnerja z roba vesolja je danes na tem področju padel nov mejnik.



Ameriški padalski inštruktor je namreč namerno skočil iz sedmih kilometrov brez padala. Da je kaj takega vsaj teoretično mogoče so do sedaj pričali redki preživeli nekaj letalskih nesreč v zadnjih petdesetih letih.

Tokrat pa je šlo za načrtovan skok v vnaprej pripravljeno lovilno mrežo na tleh. Skok se je končal po načrtih in brez poškodb.

32 komentarjev

Uspešen let X-51 Waveriderja s 5,1 macha

Slo-Tech - V četrtem poizkusu je uspel polet nadzvočnega letala Boeing X-51 Waverider, ki je pri zadnjem poskusu lanskega avgusta strmoglavilo zaradi resonance. Pretekli teden so poizkusili vnovič in 1. maja zvečer po našem času je Waverider dosegel hitrost 5,1 macha. Letalo je v šestih minutah preletelo 425 kilometrov, kar je bil najdaljši dosedanji let tega letala in tudi najdaljši hiperzvočni (definiran kot hitrost nad 5 mach) let na reaktivni pogon.

Letalo je v zrak dvignil bombnik B-52H, ki ga je odvrgel na višini 15 km (FL500). Potem ga je 26 sekund poganjala raketa, ki ga je pospešila na hitrost 4,8 macha, potem pa se je vključil potisni motor (scramjet), ki ga je s hitrostjo 5,1 macha poganjal 370 sekund in dvignil na višino 18 km (FL600). Po 240...

26 komentarjev

Strmoglavljenje nadzvočnega Boeinga X-51 povzročila resonanca

X-51 s potisno raketo

Flightglobal - Ameriško vojno letalstvo je objavilo preliminarne rezultate preiskave o padcu brezpilotnega nadzvočnega letala X-51, ki so ga avgusta med testom izgubili v Tihem oceanu. Preiskava je pokazala, da je neposredni razlog za strmoglavljenje izguba nadzora nad repnim krmilom (fin), zaradi česar let ni imel stabilne trajektorije. Kaj je povzročilo nedelovanje repnega krmila, še preiskujejo.

Letalo X-51 Waverider je v nebo ponesel bombnik B-52, ki ga je odvrgel nad kalifornijsko obalo. Letalo je nato brez težav letelo približno 15,5 sekund, ko ga je poganjala taktična raketa MGM-140 ATACMS. Po tem času bi se bil moral sprožiti potisni motor (scramjet), ki bi ga s hitrosti štirih machov pospešil do končnih šestih machov. To se ni zgodilo, ker so nadzor nad...

10 komentarjev

Ameriško nadzvočno letalo strmoglavilo na preizkusnem letu

Slo-Tech - V torek je na svojem tretjem poskusnem letu strmoglavilo ameriško brezpilotno nadzvočno letalo Boeing X-51 Waverider, ki bi moralo leteti s hitrostmi blizu šestih machov. Ko je bombnik B-52, ki je letalo spravil v zrak, nad kalifornijsko obalo odvrgel X-51, je ta letel 16 sekund brez težav. Kmalu zatem bi se bili moral zagnati potisni motor, a se to ni zgodilo. Kontrola leta je izgubila nadzor na letalom, ki je kmalu treščilo v Tihi ocean.

Razvoj programa HyTECH za nadzvočni pogon se je začel v 90. letih in rezultat je bil motor SJX61. Sprva je bil ta namenjen za X-43, a so njegov razvoj preklicali. SJX61 je svoje mesto našel v X-51, kakor se imenuje...

51 komentarjev

Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Razbitine letala so našli na steni gore Salak v Indoneziji, na višino okoli 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen.

vir: Russia Today
Russia Today - Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela...

24 komentarjev

Domače branje: "Golding, William. 1954. Gospodar muh"

Slo-Tech - Letalo strmoglavi na samotnem otoku, daleč od prometnih ladijskih poti. Preživeli se morajo znajti sami, saj v letalskih razbitinah ne najdejo prav dosti uporabnega. Otok se zdi prijazen in neobljuden, a v grozečih nočnih sencah nekdo že kmalu opazi "pošast". Med prebivalci otoka se vse bolj izražajo njihove osebnostne razlike, razvijejo se boj za prevlado, hrano in vodo, življenje preživelih začnejo greniti nesložnosti in spletke. Postopoma se razdelijo na dve skupini, odnosi se vse bolj zaostrujejo, kmalu pade prva žrtev.

Če bi začeli v domačih branjih predstavljati tudi filme in nanizanke, bi lahko kdo upravičeno pomislil, da opisujemo znano ameriško televizijsko nanizanko Lost. Vendar pa je zelo podoben zaplet (preživelih na samotnem otoku) že leta 1954 uporabil britanski pisatelj William Golding v svojem najbolj znanem romanu Gospodar muh. V glavne vloge je postavil 6-12 let stare dečke, ki naj bi jih med drugo svetovno vojno hoteli njihovi starši nekam evakuirati (kritiki...

13 komentarjev

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

Mini Concorde do leta 2013?

New Scientist - Mini poslovna reaktivna letala so uspešnica na tržišču. Proizvajalcem se je pridružila celo Honda. Konzorcij SAI - Supersonic Aerospace International, se je zato odločil narediti nov korak. Lockheed Martinu so naročili, da razvije QSST - Quiet Supersonic Transport, po domače "mini Cooncorda".



Letalo naj bi bilo dolgo 40m in naj bi ponujalo prostora za 12 petičnih potnikov. Potovali bi pri hitrosti 1,6 macha, približno 2000 km/h. Preboj zvočnega zidu naj bi se zgodil skoraj 7x tišje (20 decibelov). S tem žal ni zagotovljeno, da bi bilo nadzvočno potovanje dovoljeno tudi nad naseljenimi področji. Vseeno upajo na 300 naročnikov, in začetek prodaje leta 2013.

Tu je še Aerion Corporation, ki še zbira denar za svoj SBJ - Supersonic Buisness Jet. Njihovo letalo naj bi sprejelo 8 do 12 potnikov in bilo enako hitro kot QSST.



To naj bi dosegli na drugačen način. Uporabili naj bi normalne reaktivne motorje in iskali rešitev v obliki trupa letala, kril, vhodih...

10 komentarjev

Concorde s poševnimi očmi in hitrejša vkrcavanja potnikov v letala

vir: Space
Space - Concorde se je rodil pred 37 leti in je bil edino potniško nadzvočno letalo, če odštejemo ruskega Tupoleva 144 (ki ga je Boeing pred časom obnovil in izvajal poizkuse). Concorde je do konca svojih dni proizvajal izgubo. Poleg neekonomičnih motorjev, je bil glavni problem nadzvočnega letenja, hrup. Zato je Concorde lahko letel nadzvočno le nad neposeljenimi deli sveta, večino oceani. Japonci so se odločili zadevo vzeti v svojo roke in do 2025 ponuditi naslednika. Uspelo jim je razviti motorje, ki naj bi bil bolj ekonomični, ter, teoretično gledano, zmožni doseči hitrosti 2,5 krat višje od predhodnika.



Manjka jim še letalo. Zaradi zadnjih nesreč testnih modelov so uradno zaprosili...

27 komentarjev