»

Which?: Apple in HTC precenjujeta baterije v svojih telefonih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanska potrošniška organizacija Which? je izpeljala test vzdržljivosti baterij nekaterih najbolj popularnih pametnih telefonov in izkazalo se je, da pri navajanju podatkov pretiravata Apple in HTC. Nasprotno pa na drugi strani Samsung, Nokia in Sony včasih kar močno podcenjujejo baterije, ki jih vgrajujejo v svoje izdelke.

Pri Which? so aprila sami nabavili 50 telefonov petih ponudnikov, pri čemer je vsako znamko zastopalo najmanj šest telefonov. Rezultati so zanimivi: Apple pri svojih izdelkih navaja od 18 do 51 % daljši čas baterije, kot se je potem izkazalo na testu. Najhuje je pri iPhonu XR, kjer uradni podatki govorijo o do 25 urah pogovorov, na preizkusu pa je zdržal le 16 ur in 32 minut. HTC je denimo največ...

27 komentarjev

Applovi izdelki znova ozeleneli

Slo-Tech - Prejšnji teden smo pisali, da se je Apple odločil izstopiti iz ameriškega sistema certificiranja izdelkov EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Certifikat pridobijo izdelki, ki izpolnjujejo več deset pogojev glede trajnosti, učinkovitosti, recikliranja, ekološkega odtisa in prijaznosti naravi. Apple je napovedal, da novih izdelkov ne bo več dal certificirati, krati pa so preklicali tudi veljavnost za stare. Razlog naj bi bili baterije in zasloni, ki so v novih prilepljeni v ohišje, ker onemogoča razstavljanje in otežuje recikliranje. Apple je spoznal, da je bila odločitev za zapustitev EPEAT napačna, zato se vračajo.

Razlog je seveda finančne narave. V ZDA je cel kup ustanov, državnih agencij in celo podjetij, kjer kupujejo le opremo s...

35 komentarjev

Applovi izdelki niso več zeleni

The Wall Street Journal - V ZDA izdelki, ki izpolnjujejo 23 nujnih kriterijev in po možnosti še čim več izmed 28 dodatnih kriterijev o trajnosti, učinkovitosti, recikliranju in ekološkem odtisu, dobijo certifikat EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Ta priča, da je izdelke mogoče enostavno razstaviti z običajnimi orodji, da je mogoče enostavno odstraniti dele s škodljivimi kemikalijami (npr. baterije) itd. Standard so skupaj ustvarili proizvajalci, vladne agencije in nevladne organizacije. Doslej so bili Applovi izdelki na tem seznamu, od konca prejšnjega meseca pa Apple ne želi več certifikatov za nove niti za stare izdelke.

Kot so organizaciji povedali v Applu, dizajn novih izdelkov ne ustreza več smernica po EPEAT, zato se ne bodo niti prijavili za...

153 komentarjev

Applov WWDC 2012 poln novosti

stari vs novi pro

vir: Apple
Apple - V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi...

134 komentarjev

Apple izgubil tožbo zaradi nezamenjave defektnih macbookov pro

Slo-Tech - Leta 2008 je precej prahu dvignilo spoznanje, da so Nvidiine grafične kartice 8600M defektne. Zaradi uporabe nekakovostnih materialov so namreč po več ciklih vklopa in izklopa odpovedale, ker se je posebej izrazilo pri prenosnikih. Nvidia je napako priznala in obljubila brezplačno zamenjavo pokvarjenih delov. Omenjeni grafični čipi so bili tudi v Applovih prenosnih računalnikih MacBook Pro, če so bili proizvedeni med majem 2007 in septembrom 2008.

Apple je takrat zavrnil zamenjavo in je namesto tega zagotovil, da bo pokvarjene računalnike brezplačno zamenjal. Obljubili so, da bodo to storili do tri leta po nakupu, četudi splošna garancija ni veljala tako dolgo. Toda ko se je napaka...

21 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

Novi MacBook Pro izšli

Novi MPB-ji

vir: AppleInsider
AppleInsider - Apple je predstavil nove MacBook Pro - Intel Core i5 in i7 prenosnike. Poleg novega procesorja imajo tudi boljšo baterijo in grafično kartico.

13" MacBook Pro - še vedno Intel Core 2 Duo, vendar hitrejši - 2.4 (1.149,00 EUR) ali 2.66 GHz (1.449,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce 320M grafika, še vedno SuperDrive. 15" MacBook Pro - Intel Core i5 (najdražji tudi i7) 2.4 (1.749,00 EUR), 2.53 (1.949,00 EUR) ali 2.66 GHz ( 2.149,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive. V EU Apple Store na voljo v 5 dneh. 17" MacBook Pro - Intel Core i5 2.53 GHz za 2.249,00 EUR (doplačilo 180 EUR za i7 2.66 GHz), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive.

Opažanja: majhna razlika v ceni...

99 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev