»

Googlovi Pixli v posnetkih zaslona puščajo več podatkov

Slo-Tech - V Googlovih telefonih Pixel v verzijah od 3 do 7 Pro, ki od leta 2018 uporabljajo urejevalnik posnetkov zaslona Markup, tiči zahrbten hrošč. Raziskovalci so odkrili, da četudi zasloni posnetek (screenshot) po zajemu obrežemo (crop), te še vedno vsebuje dele odstranjenega posnetka. Pripravili so preprosto orodje, ki iz na tak načni nastalih posnetkov obnovi izbrisano.

Hrošč tiči v implementaciji Markupa, medtem ko so druga orodja za urejanje in obrezovanje slik (denimo Google Photos) varna. Markup pa pri obrezovanju slike ne poskrbi, da bi se slika shranila povsem znova, temveč zgolj prepiše del slike, kolikor je nov posnetek velik. Če je bila prvotna slika večja, kar je pri obrezovanju pravilo, bo imela obrezana slika na koncu smeti oziroma ostanek stare slike. To je možno obnoviti in čeprav rezultati niso vedno popolni, se večji del slike zlahka obnovi. To predstavlja resno zasebnostno tveganje, saj so ljudje te slike delili vse naokoli.

Simon Aarons, ki je ranljivost z oznako...

15 komentarjev

Google Maps gre pod vodo

vir: Google
Google - Več kot tri četrtine zemeljskega površja pokrivajo oceani, zato je naslednja Googlova poteza na nek način logična. Njihov Google Maps je bil doslej omejen na kopno četrtino, sedaj pa so ga obogatili s prvimi panoramskimi podvodnimi posnetki. Za začetek so obiskali šest krajev pod vodo v Avstraliji, na Havajih in Filipinih.

Poslikali so podvodno okolico Wilsonovega otoka, Heronovega otoka in otoka Lady Elliot (vsi trije ležijo na avstralskem Velikem koralnem grebenu), zaliva Hanauma in Molokinija (oba na Havajih) ter otoka Apo na Filipinih. Na vseh teh lokacijah se pod vodo skrivajo koralni grebeni, kjer življa kar mrgoli, tako da je tam kaj videti. Google ni poslikal le golega dna, ampak je ujel tudi precej živali (želv, rib in velikih mant). Na Google Maps...

30 komentarjev

Google Earth dobiva trorazsežen pogled

The Verge - Google Earth že sedaj ponuja dobre zračne posnetke praktično vsakega koščka našega planeta, a so bili do zdaj omejeni s ptičjo perspektivo. Ker so bile slike večidel posnete navpično navzdol, smo povsod videli le pogled od zgoraj z nekaj izjemami, ki so vse simulirane. Načeloma to povsem zadostuje, a tridimenzionalen pogled bi bil lepa nadgradnja. Zato se je Google odločil, da to stori v bistveno večji meri kakor doslej.

V ta namen bodo pomembnejše dele Zemlje (torej velemesta, med katerimi slovenskih predstavnikov (še) ni) poslikali iz štirih perspektiv pod kotom 45° glede na navpičnico. Računalniški algoritem bo iz teh posnetkov avtomatično sestavil tridimenzionalen model stavb, s čimer bomo dobili 3D-nadgradnjo klasičnega...

18 komentarjev

Google Earth uporaben za tatove krapov

TG Daily - Domišljija nepridipravov ne pozna meja, nove tehnologije pa jim še razpnejo krila. Angleška policija svari pred novo modo tatvin, kjer si tatovi pomagajo z Google Earthom. To pot so na udaru -- ribe. Res je, prebivalci so prijavili že dvanajst primerov, ko so zlikovci ukradli ogromne krape, vredne več sto funtov. Nekemu moškemu so zmanjkali štirje krapi in drage vodne lilije, drugemu pa trinajst krapov in oprema za filtriranje vode v ribniku. Policija pojasnjuje, da si lopovi prek Google Earth ogledajo, katere hiše imajo velike ribnike na svojih vrtovih, in jih kasneje napadajo. Google odvrača, da nepridipravi prav tako uporabljajo zemljevide, telefone in avtomobile, a nihče ne krivi teh tehnologij za zločine. Enako bi moralo biti z njihovimi satelitskimi posnetki. Na začetku letošnjega leta so nekega Britanca obsodili na osemmesečno zaporno kazen, ker je s pomočjo Google Eartha z zgodovinskih stavb ukradel za več kot sto tisoč funtov svinca.

V Ambrusu že nalagajo Google Earth.

34 komentarjev

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Google Earth Flight Simulator

Google Earth Flight Simulator

Slo-Tech - Google Earth nam po novem ne ponuja le ogled satelitskih posnetkov površja Zemlje, temveč se po novem lahko odpravimo na krajši polet nad le-tem. Vse to omogoča Google Earth Flight Simulator, ki deluje v najnovejši različici 4.2, in ga aktiviramo s pritiskom tipk Ctrl + Alt + A (oziroma Ctrl + A). Pri tem izberemo vrsto letala s katerim letimo (izbiramo lahko med F-16 "Viper" in SR22) ter letališče, s katerega poletimo. Vse potrebne informacije za uporabo Google Earth Flight Simulatorja najdete na na uradni spletni strani Google Earth.

22 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Okolje in Google

New Scientist - Gotovo se sprašujete kaj imata skupnega Google in UNEP? V okviru Googlovega programa Google Earth sta omenjeni organizaciji združili moči. V omenjenem programu si boste lahko ogledali 100 območji, imenovanih "environmental hotspots". Območja kot so amazonski deževni gozd, ki se krči, topljenje ledenikov, rast urbanih območji, zmanjševanje jezera Čad... Okoli 100 milijonov uporabnikov, kolikor je uporabnikov Google Earth, si bo lahko ogledalo satelitske posnetke na teh krajih pred in po spremembah.

Vir: New Scientist.

Zdaj bomo videli, kaj je človek že uničil in tega nismo vedeli.[:|]

13 komentarjev