»

Nov napad na RSA SecurID

Ars Technica - Kot je znano, so neznani napadalci, domnevno gre za kitajske vladne hekerje, pred dobrim letom uspešno vdrli v podjetje RSA, ki proizvaja generator enkratnih gesel SecurID (uporablja se za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema).

Pred kratkim pa je varnostni strokovnjak iz podjetja SensePost, Behrang Fouladi, odkril metodo, s pomočjo katere je mogoče uspešno klonirati programski SecureID generator enkratnih gesel (RSA namreč prodaja tudi programske SecurID generatorje). Pri tem je seveda potrebno imeti (fizični ali omrežni) dostop do žrtvinega računalnika - npr. če žrtev računalnik izgubi (ali ko zavrže star trdi disk), ali v primeru okužbe s zlonamernim programom.

Napad je podrobno opisal na svojem blogu, kjer opisuje kako je mogoče zaobiti zaščito pred kopiranjem ključa (oziroma njegovih internih...

3 komentarji

Znane vse podrobnosti napada na RSA

F-Secure - EMC oziroma njegova divizija RSA, ki je proizvajalec sistema SecurID za preverjanje pristnosti, je bil 3. marca napaden. Sprva je RSA zatrjevala, posledic za uporabnike ne bo, a se je kasneje izkazalo, da so bili žetoni za SecurID kompromitirani. Na lastni koži je to izkusil Lockheed Martin, v katerega so na ta način uspešno vdrli, kar je RSA prisililo v zamenjavo večine žetonov. Nekaj mesecev po napadu je postalo znanih že več podrobnosti o njegovem poteku, sedaj pa je F Secure pridobil še dejanske datoteke, s katerimi je bil napad izpeljan. V resnici so jih imeli že dlje časa, le vedeli niso zanje, saj jih je nek uporabnik prijavil prek spletnega protivirusnika VirusTotal.

Kot je znano, so neznani napadalci manjši skupini zaposlenih...

14 komentarjev

Marčevski napad na RSA kompromitiral žetone SecurID

Slashdot - Marca smo pisali, da je bil oddelek RSA v podjetju EMC žrtev hekerskega napada. Kasneje smo izvedeli, da je bil za vdor odgovoren človeški faktor zaposlenih v RSA, niso pa želeli v podjetju povedati, kaj vse je bilo odtujenega. Zaradi tega je v IT-srenji završalo, saj se RSA-jev SecurID uporablja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema (recimo v e-bančništvu).

Za še več nemira je poskrbel uspešen napad v Lockheed Martin, ki je bil očitno prva resna posledica napada v RSA (napadli so tudi L-3 Communications in Northrop Grumman). Sedaj je RSA končno priznala, da so bili v napadu kompromitirani žetoni za SecurID. Zato ponujajo praktično vsem svojim uporabnikom brezplačno zamenjavo žetonov, finančnim inštitucijam pa še brezplačen monitoring transakcij.

Še vedno pa RSA ni želi povedati, kako točno so bili...

43 komentarjev

Hekerji vdrli v Lockheed Martin

Računalniški center Lockheed Martina

MSNBC - Kaže, da je marčevski napad na RSA terjal prvo žrtev. Reuters namreč poroča, da so neznani napadalci uspešno vdrli v podjetje Lockheed Martin in še nekaj drugih pogodbenih proizvajalcev ameriške vojske. Ni znano, katere podatke so odtujili, a v podjetju imajo zaradi svojega posla zagotovo vrsto informacij, ki bi bile za napadalce še kako zanimive.

Kako točno so napadli, še ni znano, predvideva pa se, da so uporabili glavne ključe, ki so jih dobili v marčevskem napadu na RSA. Z njimi so ustvarili dvojnike žetonov SecurID, s katerimi so pridobili dostop v sistem. RSA oziroma EMC, kamor ta sodi, komentarjev o obsegu napadov ne daje.

V Lockheed Martinu niso povedali, kaj so hekerji odnesli. So pa pomirili javnost z besedami, da so tako ali tako konstantno pod različnimi...

38 komentarjev

Napad na RSA, prizadet SecurID

Slo-Tech - Včeraj je RSA, varnostni oddelek v podjetju EMC, objavil, da so bili žrtve naprednega računalniškega napada. Zapisali so, da so napadalci uporabili način APT, s čimer jim je uspelo pridobiti nekatere informacije o sistemu SecurID, ki se marsikod uporablja za preverjanje pristnosti z dvema faktorjema. Čeprav naj si napadalci naj ne bi pridobili dovolj podatkov, da bi bil SecurID popolnoma zlomljen, RSA priznava, da obstoji nevarnost, da sta učinkovitost in varnost postopka zaradi vdora zmanjšani. Drugi izdelki niso prizadeti.

Trenutno je zaradi skope izjave RSA znanih malo dejstev, kar podžiga špekulacije. Niso znane podrobnosti o napadu (verjetno je šlo za specialen malware, SQL injection, ribarjenje ali napad s fizičnim dostopom) niti ni znano, kako točno je...

41 komentarjev