»

0,13mikronski Celeron zunaj!

X-Bit Labs - Pa smo dočakali! nič cela trinajst (0,13) mikronsko Tualatin 256 jedro je končno dočakal tudi Celeron nove generacije. Procesorja sta trenutno dva. Gigaherčna ter 1.1 GHz izvedenki. Prvi so jih dobili na Japonskem, cena pa je dokaj nizka: $82,4 za en 1 GHz ter $97,7 za sto 100 megahercev več.

Dodatek by Sergio: Kot vidim v komentarjih k novici, ste nekateri imeli pripombe, in to upravičene. Alien-w je žal edino napako naredil v tem, da je napisal, da je Tualatin jedro dočakal Celeron nove generacije. To se je zgodilo že nekaj časa nazaj. Vse, kar so Intelovci naredili danes je to, da so izdali 1.0 ter 1.1 GHz izvedenko, temelječ na Tualatin jedru. Celeroni so že prej tiktakali na zgoraj omenjenih frekvencah, ampak na starem Coppermine jedru. Tako se je ponudba Tualatin Celeron procesorjev razširila - začetna frekvenca, pri kateri lahko kupimo operabilnega Tualatina, je od danes naprej pač 1.0 GHz. Za nejasnost v novici se opravičujemo....

23 komentarjev

Novi server CPUji od Intela

The Register - Po besedah The Registerja, naj bi Intel na prihajajočem sejmu Computex predstavil novo družino procesorjev za zelo obremenjene serverje.
Govorimo o nizko voltažnih CPUjih, ki pa niso namenjeno notebookom ampak serverjem. Prvi Pentium III-S LV (tako se dobesedno imenujejo) bodo delovali pri 700 MHz in bodo temeljili na 0.13 mikronskem Tualatin jedru z 512 KB L2 predpomnilnika. Novi procesor bo najprej podpiral 100 MHz vodilo in potreboval 1.1 V elektrike (navadni Tualatini potrebujejo 1.475 V).
Kasneje naj bi Intel razširil Pentium III-S LV družino procesorjev, ki bodo delovali pri višjih frekvencah in podpirali 133 MHz vodilo. Torej, naslednji februar bi morali že videti Pentium III-S LV 800 MHz z 133 MHz vodilom, ob koncu leta 2002 pa naj bi družina procesorjev dosegla 1 GHz.

3 komentarji

Slike prihajajočih izdelkov

Slo-Tech - Jože Sadar, nam je poslal dva linka, na strani, kjer so objavljene slike prihajajočih izdelkov, ki jih bomo pri nas vedli nekje v prihodnjih tednih. Ker linka izhajata iz iste strani, ju bom uporabil v eni novici:
  • Prva povezava se nanaša na prihajajočo dvoprocesorsko Iwillovo ploščo DVD266u-RN, ki bazira na Viinem čipovju Apollo Pro 266t, ki podpira DDR SDRAM module in tudi Tualatin procesorje. Čeprav so Tualatin procesorji mrtvi, pa bo mogoče zadovoljila kakšnega lastnika starih Pentium 3 procesorjev. Plošča podpira še Highpointov HPT370 IDE RAID kontroler in zadnje čase precej priljubljeno CMI8378 zvočno kartico.

  • Druga povezava pa se nanaša na prihajajočo Creativovo družino zvočnikov, za katere so pri prej omenjenemu podjetju poskrbeli tudi za nov dizajn

Pa še nekaj, ves spremni tekst je napisan v kitajščini, zato vam (če niste ravno mojster vzhodnjaških jezikov) priporočam on-line prevajalca, kot je Babelfish. ...

1 komentar

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

Tualatin adapter za starejše P3 plošče

Tweakpc.de - Po poročanju na TweakPc.de je za vse uporabnike starih P3 osnovni plošč, ki bazirajo na BX400, i815 ter Aplollo Pro133A čipsetih, prišla razveseljiva novica. Firma Powerleap je izdala adapter s katerim boste lahko uporabljali najnovejše Tualatin procesorje na prej omenjenih ploščah. Največji problem pri vsem tem pa je poštnina, ki jo moramo plačati, ko adapter naročimo, saj poštnina iz Azije ni prav poceni. Naročil pa naj bi se lahko v Online Shop Powerleapa. Ker ne poročajo, kako se adapter točno imenuje, je iskanje malce oteženo. Vendar pa bi to lahko bil PL-iP3 Revision2.
Sem pa zasledil še eno zelo zanimivo stvarco med njihovo ponudbo tukaj.

2 komentarja

Intel in "problemi" s Tualatini

The inquirer - Izgleda, da AMD-jevi Athloni niso edina konkurenca Intelovim Pentiumom 4. Intel je precej presenečeno ugotovil, da Tualatini po zmogljivosti sesujejo njegove Pentiume 4 (1.4 GHz Tualatin je prekašal 1.7 GHz Socket 423 Pentiuma 4). Pred tem pa se je zgodil še en zanimiv dogodek; Tualatini naj bi v dvojni navezi prekašali celo Intel Foster Xeon procesorje. Intel je zato že dalj časa razmišljal, da bi vse novejše Pentiume 3 predčasno "upokojil", vendar izgleda, da jih ne bo. Raje bo še nekaj časa počakal s predstavitvijo.

9 komentarjev

Nersrečni Pentium 3

The inquirer - Zadnje čase so novi Tualatini kar lepo poživili trg in dogajanje na računalniški sceni. Vendar izgleda, da zo za Intela ni bilo dovolj. Po poročanju The Inquirerja bodo Pentiumi 3 umaknjeni še predčasno, nadomestili pa naj bi jih Pentiumi 4 in Celeroni. Kar se tiče avgustovske izdaje najnovejšega 0.13 mikronskega Tualatina, je možno, da bo le-ta namenjen samo ozkemu krogu potrošnikov (CompaQ, Dell, ...). Inquirer še navaja, da naj bi desktop Pentiumi 3 v roku enega (ali raje dveh) mesecev postali na trgu precej redki. Več tukaj.

0 komentarjev

Resnica o Tualatinu

X-Bit Labs - O Tualatinu, nasledniku Pentium3 procesorjev se že kar nekaj časa veliko govori. Zaradi tega se je pojavilo kar nekaj nasprotujočih si informacij in težko je izluščiti kaj je res in kaj ni. Na srečo so pri X-Bit Labs dobili precej zanimive informacije o Tualatinu, za katere smo lahko 95% prepričani, da so tudi resnične.
Torej, Tualatin se bo od sedanjih Coppermine procesorjev razlikoval predvsem v tehnologiji izdelave, ki bo 0.13 mikronska. Vse ostale stvari, kot le velikost L2 predpomnilnika in FSB bodo ostale nespremenjene. V bistvu je procesor namenjen zapolnitvi luknje med sedanjimi Pentiumi3 in Pentiumi4, zato so se odločili za (po mojem mnenju) čudno prodajno strategijo: Tualatini bodo stali več, kot Pentiumi4. Intel s tem namerava pospešiti prehod na Pentiume4, toda nekako dvomim, da jim bo uspelo na tako nasilen način. Tualatin jedro bomo videli tudi v Celeronih, ki bodo spremembe deležni nekje v drugem četrtletju tega leta. Takrat bodo Celeroni dosegli 1GHz delovne...

4 komentarji