»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

X-Bit Labs - Trenutno najbolj znani proizvajalec zvočnih kartic se je odločil, da bo začel sodelovati z zunanjimi izdelovalci, sam pa se bo osredotočil predvsem na razvoj dejanskih procesorjev, kot je sedaj navada na primer v svetu grafičnih kartic. Kljub popularnosti Creative obvladuje relativno majhen del tržišča, saj dandanes praktično ni matične plošče, na kateri ne bi bilo integrirane zvočne kartice, kupci pa so s slednjo večinoma popolnoma zadovoljni. S potezo naj bi se tako borili proti tej dominaciji cenenih rešitev in prinesli več konkurenčnosti v svet računalniškega zvoka.

Izvorna novica.

36 komentarjev

Creative je licenciral X-Fi

Bit Technologies - Vsi poznamo podjetje Creative, ki vse od njihovih zvočnih kartic SoundBlaster obvladuje ta trg. Podjetje je skozi leta kupovalo konkurenčne rešitve drugih podjetij, skoraj do iztrebljenja (upira se npr. še VIA). Poleg tega pa je samo naredilo načrt za procesor, skrbelo za izdelavo same kartice in tudi nudilo garancijo. To se bo kot kaže spremenilo.



Podjetje Auzentech je namreč najavilo zvočno kartico, na kateri bo sedel zvočni procesor X-Fi. Creative stopa torej po poteh Nvidie.

Se nam torej kmalu obetajo ceneje X-Fi kartice?

Izvorna novica.

19 komentarjev

Terratec pravi nič več grafičnih kartic

X-Bit Labs - Nemški Terratec, podjetje, ki je pri nas bolj znano po kvalitetnih zvočnih karticah, se je odločil, da bo zapustil trg grafičnih kartic s tem, ko bo prenehal pakirati Mystify grafične kartice. Kot razloga za to navajajo prenasičenost grafičnega trga in posledično majhen doprinos k prihodkom in dobičku podjetja.

Terratec je vstopil na grafični trg septembra 2002, ko je ponudil GeForce 4 Ti4200/4600 in MX pod blagovno znamko Mystify, naslednje leto pa je začel proizvajati tudi Mystify kartice na ATI-jevih Radeonih. Sedaj ko so se umaknili s tega trga, se pri Terratecu nameravajo posvetiti zvočnim karticam in ostali avdioopremi. Več o tem.

0 komentarjev

Creative Audigy 2 Platinum

X-Bit Labs -

Creative je že pred časom izdal svojo najnovejšo zvočno kartico Audigy 2, tako da je v bistvu sploh ne moremo več imenovati nova, a še vedno gre za eno najbolj popularnih kartic. Tako so si jo tokrat ogledali na X-Bit Labs. V čem se torej ta test razlikuje od množice že objavljenih? Da, XBitLabsovci so testirali t.i. Platinum inačico omenjeno zvočne kartice, ki se od osnovne razlikuje po dodatni periferni enoti, pozlačenih kontaktih ter ceni. Klik!

6 komentarjev

Hercules XPS 210 ter 510 zvočniki v navezi z Gamesurround Muse XL in Fortissimo II zvočnima karticama

Dan's DATA - Mogoče malce pozno, a vseeno. Pri Danu so se odločili stestirati Herculesove izdelke. Tako so v roke dobili dve zvočni kartici in dva seta zvočnikov. Za zvočniška sistema so ugotovili, da spadata med cenejše sisteme. Pri XPS 210 (kateri so 2.1 zvočniki), se vse komande nahajajo na wooferju, kar zna biti malce nerodno, so pa drugače privlačne črno-modre barve ;) Tudi pri XPS 510 se vse komande nahajajo na wooferju, so pa v celoti črni. Z zvokom obeh so bili navdušeni. Kar pa se tiče zvočnih kartic, bom krajši. Muse XL je ena izmed najcenejši (kvalitetnejših) zvočnih kartic na trgu, Fortissimo pa je za malce več denarja, tudi dobra kartica z "podporo" 5.1 zvočnikom. Kot grajo so omenili starost driverjev na priloženem CDju....

1 komentar

Staro meso

Guru 3D - Danes sem pa kar malo užaljen. Vsi tako računate na slycerja (glej novico spodaj; Opravičilo) jaz vas pa redno in zanesljivo že cel teden zalagam z novicami. Šmrk, šmrk. A sem že tako star, da nisem več za nobeno rabo? Tako kot je zgledalo za Creative in njegov program zvočnih kartic dokler ni "spacal" skupaj Audigy zvočnega procesorja?
Ker Creative je, očitno, vstal od mrtvih in odšel v nebesa. Danes so se pojavile podrobnosti o prihajajočem Audigy zvočnem procesorju. Pa si jih poglejmo:
za gamerje so pomembne predvsem te nove funkcije:
  • omogočal bo ADVANCED HD
  • do 4x hitrejši od vseh dosedanjih zvočnih procesorjev
  • Multi-Environment; poslušalec lahko istočasno posluša štiri audio okolja v realnem času
  • Environment Morphing; omogoči naravni avdio prenos iz enega okolja v drugega z realnočasnim morphingom karakteristik posameznega okolja
  • Environment Panning; omogoča relno-prostorsko odmevanje zvoka od površin in odbijanje od le-teh nazaj k uporabniku
  • Environment Filtering; uporablja...

7 komentarjev

Creative spet pri zvoku

Guru 3D - V zadnjem času se Creative vedno bolj pojavlja na različnih delih računalniškega tržišča. Izdeluje grafične kartice, audio playerje in še vrsto drugih stvari. Medtem ko njegov glavni oddelek, zvočne kartice, kar stagnira.
Ker pa posluje z izgubo, se je odločil, da se bo spet posvetil zvočnim karticam. Tako bo začel z intenzivnim razvojem Sound Blaster Audigy programa zvočnih kartic. Pa tudi novo obliko zvočnikov lahko pričakujemo kar kmalu.
Creative bo kar malo težko konkuriral Nvidii, ki se je odločila poseči na zvočno sceno. Kot veste, bo Nforce imel vgrajen zvok, ki ima zelo impresivne specifikacije! Kako se bo vse to razplatlo, vam bomo še poročali.

0 komentarjev

Creative Sound Blaster Audigy

X-Bit Labs - Kot veste bo Creative proti koncu poletja predstavil novo družino zvočnih kartic, Audigy. Audigy bo nasledil trenutno najpopularnejšo družino na svetu, SB Live!. Center novih kartic je novi procesor z imenom EMU10K2, ki podpira precej več efektov ko njegov starejši bratec EMU10K. Nove kartice bodo prav tako imele podporo FireWire/1394 vodilu ter Secure Content tehnologiji (onemogoča predvajanje avtorsko zaščitenega zvoka). Kartice iz nove družine bodo sledeče:
  • Sound Blaster Audigy Platinum: $199 model s FireWire priključki in daljincem
  • Sound Blaster Audigy MP3+: standardna kartica za poslušanje MP3jev s pripadajočim softverom, $99
  • Sound Blaster Audigy X-Gamer: kartica za igričarje, $99
Na internet je že pricurljala predstavitev nove družine, najdete pa jo tukaj.

5 komentarjev

Končno...

več strani - No, lepo je videti, da Creative ne počiva. Po nekaj letih gospodovanja s svojim EMU10K zvočnim čipom in SB Live! družino kartic, sedaj pripravljajo nove produkte. Sredi prihajajočega poletja nas bodo tako razveselili z EMU10K2 zvočnim čipom, na katerem bo zasnovana nova družina zvočnih kartic. Novi čip bo, poleg precej večje moči in podpore novim efektom, prinesel naslednje zadeve:
  • Dual FireWire podpora: nove kartice bodo imele vdelan FireWire kontroler,
  • Podpora Secure Content tehnologiji (d0h ),
  • 6 kanalski digitalni in analogni izhod (podpora Dolby Digitalu),
  • PlayCenter2 bo podpiral kodiranje do 320kbps ter 9x pospešitev
Nova družina zvočnih kartic se bo imenovala Sound Blaster Audigy, na začetku pa bomo videli naslednje modele:
  • SB Audigy X-Gamer: Kartica namenjena igričarjem, ki bo zamenjala trenutnega X-Gamerja. Priporočena cena $99.
  • Sound Blaster Audigy MP3+: V bistvu enaka zadeva, kot prejšnji MP3+, torej kartica namenjena poslušanju digitalne glasbe. $99.
  • Sound Blaster Audigy...

5 komentarjev