»

ZDA: 1.3 milijonov zahtevkov za prometne podatke letno

Število zahtevkov za prometne podatke pri operaterju AT&T, v tisočih. Trend rasti je sličen tudi pri drugih operaterjih.

vir: The New York Times
The New York Times - Po lanski akciji ameriške zveze za civilne svoboščine, ki je prikazala prve smiselne statistike o rabi prometnih in lokacijskih podatkov mobilne telefonije za pravosodne potrebe (povzetek: "a surveillance free-for-all" in donosen posel za operaterje), je zdaj za te iste številke uradno zaprosil še ameriški kongres. Kot poroča NY Times, naj bi samo lansko leto bilo 1.3 milijona zahtevkov za takšne ali drugačne naročniške podatke, letno pa se ta številka povečuje za impresivnega pol milijona (glej graf za AT&T).

AT&T v povprečju dobi 700 zahtevkov vsak dan, od tega 230...

1 komentar

Ekonomika Androida

Google večino svojih mobilnih prihodkov ustvari z oglasi (in bogatenjem svoje mobilne baze), ne Android licenčninami.

vir: Slashdot
Slashdot - Ena od zanimivih posledic Oraclove tožbe (avg. 2010) zaradi Googlove kraje rabe Jave v Androidu bi lahko bila objava resničnih podatkov o prihodkih iz Android platforme, ker se nanje pač mora opirati višina Oraclovega zahtevka za odškodnino. Google številk sicer še ni javno razgrnil, je pa Oraclu ponudil poravnavo v višini $2.8 milijona dolarjev takoj plus 0.515% vseh Android prihodkov na letni osnovi.

Guardian in še nekateri so mnenja, da se prvi znesek (2.8 milijona) nanaša prav na 0.515% vseh prihodkov iz zadnjih štirih let, odkar je Android na voljo. To bi pomenilo, da je Google dosedaj iz naslova Androida vse skupaj ustvaril le 544 milijonov zelencev, oz. nekje 1.7 ameriškega dolarja na prodani telefon. Apple...

25 komentarjev

Nokia tone tudi na Kitajskem

Kitajska bo prihodnjo pomlad imela 1 milijardo uporabnikov mobilnih telefonov (dober posel za ponudnike retencije prometnih podatkov).

vir: Bloomberg
Bloomberg - Finski mobilni velikan Nokia je nedavno objavil precej porazne poslovne razultate za pomladno četrtletje, znatne težave pa doživlja tudi na tradicionalno močnem Kitajskem trgu. Kot poroča Bloomberg, konkurenca pritiska z obeh strani - od zgoraj Apple, od spodaj pa številni proizvajalci Android telefonov, ki so ceno potisnili že pod 100€ na kos.

Apple, ki se po svojih besedah "zgolj spogleduje s Kitajskim trgom", je v zadnjih treh mesecih tam ustvaril 3.8 milijarde prihodkov, kar je skoraj slaba polovica vseh Nokiinih prihodkov na vseh trgih v istem razdobju (9.3 mrd). K temu je potem treba prišteti še obsežni sivi trg, vključno s kopijami njihovih značilnih trgovin.

Na drugi strani je Android, ki za razliko od še...

37 komentarjev

Apple znova rekordno

iPhone 4, vir skoraj polovice prihodkov za Apple

vir: CNet
CNet - Applova desetina tržnega deleža računalnikov v ZDA je bila dosežena le na en način, z dobro prodajo le-teh. A dobro so se očitno prodajali še ostali izdelki iz Cupertina, saj so zabeležili še eno rekordno četrtletje. V zadnjem četrtletju njihovega fiskalnega leta 2010 so s prek 20 milijardami dolarjev pridelali kar 4,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar na delnico nanese dobrih 4,5 dolarja. S tem so presegli pričakovanja delničarjev (ti so pričakovali okrog 19 milijard prihodkov) in za dve tretjini zvišali prihodke iz enakega obdobja lani.

Prodajne številke so izboljšali v vseh kategorijah izdelkov, ki jih prodajajo, saj so s 3,8 milijoni prodanih Macov v primerjavi...

96 komentarjev

HTC podvojil zaslužke, Android hitro raste

HTC Desire HD - težko pričakovan HTC z Androidom

vir: HotHardware
HotHardware - Tretje letošnje četrtletje, med julijem in septembrom, je bilo za HTC nedvomno eno izmed boljših. V primerjavi z enakim obdobjem lani so namreč kar podvojili zaslužek, saj je ta letos znašal 360 milijonov USD v primerjavi z lanskimi 184 milijoni. V drugem letošnjem četrtletju so zaslužili nekoliko manj kot v zadnjem, 268 milijonov USD. Poleg precej večjega zaslužka so pričakovano narasli tudi prihodki, celo bolj močno kot čisti dobiček.

Lani so namreč imeli za 1,1 milijarde USD prihodkov, medtem ko so ti v letošnjem 3. četrtletju znašali kar 2,45 milijarde. Najverjetnejši krivec za rast prihodkov in skok na 4. mesto najpopularnejših proizvajalcev mobilnih telefonov je...

7 komentarjev