»

Delo od doma, uporaba lastne opreme, svojega mobilnika: večja storilnost, več nadur

BYOD je za menedžerje zlata jama.

ComputerWorld - Klasični delovnik od sedmih do treh (ali celo od šestih do dveh), kjer po navodilih nadrejenega na službenih strojih opravljamo delo in minuto po preteku delovnega časa pozabimo na obstoj službe, je preteklost. Delodajalcem je to že zelo dolgo jasno, a hkrati se krepi zavedanje, da je pomemben način. Ali drugače povedano, delavci potrebujejo nekaj korenčka, če naj delajo več in dlje. Delo od doma in uporaba lastnega mobilnega sta dva taka korenčka.

Pisali smo že, da...

66 komentarjev

Beats by dr. Dre in njihovo gverilsko oglaševanje

Ameriška tekačica na 100 metrov z ovirami, Dawn Harper, protestira proti prepovedi omenjanja blagovnih znamk na svojih socialnih profilih.

vir: Tech Report
Tech Report - Olimpijske igre so seveda tudi velik praznik za sponzorje, ki so za ekskluzivno pravico oglaševanja v bližini olimpijskih objektov plačali visoke vsote, nekateri tudi čez milijardo dolarjev. Posledično je Mednarodni olimpijski komite še kako zainteresiran, da bi ne-sponzorjem preprečil izkoriščanje olimpijskega momenta, predvsem v obliki ti. gverilskega oz. ambush oglaševanja. Država je na njihovo teženje sprejela prepoved takšnega oglaševanja in zaposlila...

16 komentarjev

Delo od doma: kup motenj, a še vedno večja storilnost

Slo-Tech - Aprila smo pisali o pilotskem projektu britanskega telefonskega operaterja, ko en dan v tednu velika večina zaposlenih dela od doma. Mnenja in študije o učinkovitosti in prednostih tovrstnega dela so deljena, zato so se Britanci odločili enostavno preizkusiti, kako se bo sprememba izkazala v praksi. K temu so jih seveda dodatno vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ki bodo metropolo za nekaj tednov prometno ohromile. Britanski rezultati so bili tedaj zelo pozitivni, podobno pa ugotavljajo tudi v ZDA.

Študijo je naročilo znano podjetje Citrix, ki proizvaja opremo...

73 komentarjev

Pilotski projekt O2: Delo od doma povečuje storilnost

Na parkirišču pred O2 je bilo 1000 vozil manj.

The Telegraph - Ena izmed večnih dilem ostaja učinkovitost dela od doma v poklicih, kjer je to mogoče. O tem, ali je za podjetje modro delavcem dovoliti delati od doma, se krešejo kopja zaradi različnih pogledov; po eni strani tako prihranimo čas, stroške prevoza, manj obremenjujemo okolje in pridobimo možnost razpolagati z organizacijo časa, a po drugi strani je v teoriji delavce teže nadzorovati in koordinirati. Premislek dodatno otežujejo rezultati raziskav, ki dajejo nepričakovane rezultate.

V britanskem operaterju O2 so se odločili, da bodo zagnali pilotski projekt dela od doma. K temu so jih vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ko se bo v mesto in okolico zgrnila nepregledna množica...

53 komentarjev

FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

ABC News - Od začetka velike inšpekcije proizvodnih obratov Applovih dobaviteljev na Kitajskem, med katerimi je največji in najbolj razvpit Foxconn, je že več kot dni. V tem času je FLA, ki izvaja neodvisno inšpekcijo, nabrala dovolj vtisov in tudi dokazov, da lahko izda neuradno mnenje. Preliminarni podatki kažejo, da so v Foxconnu "odkrili na tone nepravilnosti", ki jih bo potrebno popraviti. Prav tako je znanih več podatkov o Applovemu pristopu k FLA, o čemer sta se pogajala več let.

Apple se je o članstvu v organizaciji FLA začel pogajati aprila 2007, potem ko so že leta 2006 na plano drle informacije o kršitvah delovne zakonodaje v Foxconnu, a so pogajanja marca 2008 zastala in se po nepremičnem pat položaju niso več premaknila. Nadaljevali so jih aprila 2009, ko...

32 komentarjev

Spletna stran Prevoz.org ugasnjena zaradi domnevno nezakonitega oglaševanja dela na črno

Slo-Tech - Prevoz.org je uspešna spletna stran, ki promovira medsebojno pomoč, posredno pa tudi bolj ekološko obnašanje v prometu. Omogočala je, da so uporabniki preko nje ponujali prevoz ali si prevoz iskali. Stran so z veseljem uporabljali študentje, ki so se med vikendi vračali v domače kraje. Za relativno majhen denar so si priskrbili vožnjo do doma. Zadovoljni pa so bili tudi tisti, ki so prevoze nudili, saj so poleg prijetne družbe za prevoz dobili tudi nekaj evrov za gorivo. Vsekakor je štopanje s pomočjo novih tehnologij dobilo povsem nov pomen.

A tega je vsaj za sedaj konec. Kot so namreč objavili upravljalci spletne strani, je po mnenju tržnega inšpektorata oglaševanje prevoza na spletni strani kršitev zakona o delu na črno, tovrstni način organiziranja prevozov pa torej nezakonit. Zato so storitev do nadaljnjega onemogočili.

Jemanje štoparjev v avto oz. dogovori za skupno uporabo avtomobila so kot kaže prekršek, ki ga inšpektorji zavzeto preganjajo. Radio Študent je 2. junija...

385 komentarjev

Nokia počasi opušča Symbian in odpušča zaposlene

Nokiin sedež

CNet - Ko je Nokia napovedala, da bo sklenila zavezništvo z Microsoftom in na svojih telefonih uporabljala Windows Phone, je bilo jasno, da se bo Symbian slej ko prej poslovil, z njim pa tudi armada zaposlenih na tem projektu. Tako ni presenetljiva včerajšnja napoved, da bodo premestili 3000 zaposlenih z oddelka za Symbian v podjetje Accenture. Nadaljnjih 4000 zaposlenih pa bodo do konca prihodnjega leta odpustili, večinoma iz pisarn na Danskem, Finskem in v Veliki Britaniji.

Izvršni direktor Stephen Elop pojasnjuje, da je to nujno potrebno, saj se podjetje osredotoča na pametne telefone in mora znižati stroške dela, če želi ostati konkurenčno. Do konca leta 2013 jih želijo zmanjšati za milijardo evrov letno, k čemur bo pripomoglo zmanjševanje števila zaposlenih. Da šok ne bo prehud, bodo odpuščeni...

17 komentarjev

Spletno nakupovanje in delo od doma lahko povečujeta emisije

Phil Blythe

Slo-Tech - Raziskovalci na Newcastle University so dognali, da spletno nakupovanje sploh ni tako zeleno, kot smo poslušali dolgo časa. Če ni izpolnjenih nekaj točno določenih pogojev, s tovrstnim nakupovanjem okolje onesnažujemo bolj kakor s klasičnim. Podobno je tudi z delom od doma, ki prav tako obremenjuje naravo.

Phil Blythe, vodja Odbora za politiko transporta pri IET in profesor inteligentnih...

105 komentarjev

3Com ima težave

Electic Tech - 3Com je podjetje, ki ga večina uporabnikov pozna po odličnih, a v primerjavi s konkurenco zelo dragih mrežnih karticah in modemih (USRobotics). Zadnje čase je podjetje zašlo v krizo, saj potrebuje denar. Zato podjetje prodaja dele podjetja. Dokaz, da nekaj ni prav je tudi dejstvo, da so pred kratkim odpustili 3000 zaposlenih, kar pomeni 30 % zaposlenih v podjetju. Več tukaj.

6 komentarjev