»

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Slo-Tech - Facebookov Messenger že lep čas omogoča pošiljanje govorjenih sporočil namesto tipkanih, ki so sicer pogostejša. Tako je v večini držav, ne pa povsod. Pred tremi leti so v Facebooku naleteli na zanimivo odstopanje, ki ga sprva niso znali pojasniti, poroča Rest of World, sklicujoč se na dokumente žvigažičice Frances Haugen. V Kambodži ustvarijo kar polovico vseh zvočnih sporočil, ki se pretočijo po Messengerju. Facebook se je odločil to preiskati.

So morda Kambodžani slabo pismeni in preprosto raje govorijo kakor pišejo? Kambodža sicer ni edina država s takšnim vzorcem uporabe, je pa najbolj izstopajoča. Podobno je tudi v Dominikanski republiki, Senegalu, Beninu in Slonokoščeni obali. Izkazalo se je, da razlog ni v pismenosti, saj v Kambodži tako najraje komunicirajo vsi od taksistov do predsednika vlade. Prav tako fenomen ni omejen na Facebookov Messenger, temveč ga najdemo tudi na WhatsAppu ali Telegramu. Razlog je preprost - za nekatere pisave tipkanje ni dovolj enostavno.

V...

7 komentarjev

Diski še vedno dražji kot pred poplavami

Slo-Tech - Pred dvema letoma so Tajsko prizadele obsežne poplave, ki so si obširno pokrivanje na naši strani zaslužile zaradi uničenih proizvodnih kapacitet proizvajalcev diskov. Najbolj prizadet je bil Western Digital, čeprav so hude škode utrpeli tudi proizvajalci nujnih sestavnih delov, brez katerih diskov ni mogoče sestaviti. Cene so tedaj zrasle in se do danes še niso spustile.

Kratkotrajni šok je bil pričakovan. Takoj po katastrofi so cene poletele v nebo, saj so se diski podražili tudi za več kot dvakrat. A dolgoročnejših vplivov to ne bi smelo imeti, saj so tovarne precej hitro obnovili, proizvodnja je spet stekla, na nameček pa imajo proizvajalci računalnikov večidel sklenjene...

21 komentarjev

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Western Digital z 200 milijoni stroškov zaradi poplav, še vedno dobičkonosen

Western Digital - Z zanimanjem smo pričakovali podatke o poslovanju Western Digitala v zadnjem četrtletju, saj se je podjetje zadnje mesece spopadalo z izpadom proizvodnje na Tajskem zaradi obsežnih poplav. Prizadetih je bilo več podjetij in njihovih dobaviteljev, a najhuje je bilo prav v WD-ju, kjer so morali tajski del proizvodnje v celoti ustaviti. Voda se je počasi umaknila, decembra pa so začeli ponovno zaganjati proizvodnjo. Vmes so cene trdih diskov poskočile v nebo, dobavni roki pa prav tako. Zato je toliko bolj vzpodbudna novica, da je Western Digital še vedno posloval z dobičkom in da nadaljuje obnavljanje proizvodnje.

V zadnjem lanskem četrtletju so tako s prodajo 28,5 milijona trdih diskov realizirali dve milijarde dolarjev...

19 komentarjev

Asusu utegne zmanjkati diskov

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Reuters - Tudi med sestavljavci računalnikov so se začele kazati prve posledice poplav na Tajskem, ki so zalile vse obrate proizvajalca trdih diskov Western Digitala in podjetja Nidec, ki proizvede večino motorjev za trde diske vseh proizvajalcev. Poročali smo o globalni podražitvi trdih diskov, ki je posledica izpada proizvodnje in oteženega transporta komponent zaradi pretrganih cestnih povezav, kar smo zelo občutili tudi v naših krajih, sedaj pa se pojavljajo že prva poročila o pomanjkanju diskov. Prvi je javno o tem spregovoril Asus.

Asus je namreč objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so še vzpodbudni. V treh mesecih so ustvarili za 4,7 milijarde tajvanskih dolarjev...

99 komentarjev

Večdesetodstotna podražitev trdih diskov

Poplavljen Bang Pa Industrial Park, kjer ima Western Digital glavni tajski obrat

Slo-Tech - Poplave, ki so prejšnji teden prizadele Tajsko in Kambodžo, so povzročile občutno povišanje cen trdih diskov na svetovni trgih. Western Digital je moral zaradi zalitih obratov prekiniti proizvodnjo vseh trdih diskov na Tajskem, kjer izdelajo 60 odstotkov svojih proizvodov. Ni znano, kdaj se bo proizvodnja nadaljevala (medtem obrati v Maleziji, Singapurju in ZDA delujejo nemoteno). V tej državi imajo obrate tudi Hitachi, Seagate in Toshiba, ki bodo prav tako proizvedli manj trdih diskov. Tod problem niso poplavljeni obrati, saj vsaj Seagatovi delujejo s polno paro, ampak težave povzročajo tudi uničene cestne povezave na Tajskem, težave z dobavljanjem potrebnih surovin in komponent (na primer tajski Nidec proizvede 70...

335 komentarjev

Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

vir: Reuters
Reuters - Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal...

23 komentarjev