»

IBM tudi lani z največ patenti

Slo-Tech - IBM je tudi leto 2018 sklenil kot najbolj inovativno podjetje, če inovativnost merimo s številom podeljenih patentov v ZDA. Tako je že zadnjih 26 let, spreminja se le število podeljenih patentov, ki hitro raste. IBM je lani dobil 9100 patentov, kar je absolutni rekord.

Na drugem mestu je Samsung s 5850 patenti, sledijo pa Canon, Intel, LG, TSMC, Microsoft, Qualcomm, Apple in Ford. Prvo podjetje, ki se ne ukvarja z računalniško tehnologijo, najdemo šele na 10. mestu, pa še to ima močan oddelek za avtonomna vozila, kjer raziskujejo umetno inteligenco. Tudi IBM je večino patentov dobil na področjih umetne inteligence in kvantnega računalništva, ki se kažeta kot najobetavnejši tehnologiji bližnje prihodnosti. IBM je dobil kar 1600 z umetno inteligenco povezanih patentov, 1400 pa je povezanih z varnostjo. Največ, in sicer 2000, pokriva...

3 komentarji

Facebookova analiza razmerij

Facebook - Kakršnokoli mnenje imamo o širnem deljenju osebnih podatkov s svetom, ki ga ponuja in vzpodbuja Facebook, je za raziskovalne namene to koristno. Družabna omrežja in internet nasploh nudijo zakladnico podatkov, iz katerih je mogoče izluščiti zanimive podatke. Facebook to redno počne na svoji podstrani Data Science. V zadnjih dneh so obdobju primerno obravnavali ljubezen in odkrili zanimive vzorce.

Raziskovali so pare, ki jih na Facebooku zaradi prikladne nastavitve (v zvezi z ...) ni težko odkriti, če to seveda želijo. Najprej so primerjali, kako se pari oblikujejo glede na veroizpoved posameznikov. Čeprav je v nekaterih državah prebivalstvo sila mešano, so zveze povsod po svetu precej konzervativne. Ljudje se načeloma odločajo za ljudi enake...

6 komentarjev

Facebook in Yahoo zakopala bojno sekiro, okrepila partnerstvo

PC World - Marca se je med Facebookom in Yahoojem pošteno zaiskrilo, saj je Yahoo vložil tožbo proti prvemu zaradi domnevnih kršitev številnih patentov in zahteval plačilo visoke licenčnine. Facebook je kmalu zatem z nakupom pri IBM-u odebelil svoj patentni portfelj in vložil nasprotno tožbo. Podjetji sta ugotovili, da se nima smisla prepirati, zato sta se poravnali in odstopili od vseh tožb. Šli sta še korak dlje in naznanili novo tesno partnerstvo, od katerega si obetata veliko koristi. Prenosa denarja pri poravnavi ni bilo.

Yahoo in Facebook sta se sporazumela in sporazum sta potrdila tudi upravna odbora obeh podjetij, da bosta drugo drugemu navzkrižno licencirali sporne patente. Čeprav je Yahoojev patentni portfelj občutno...

1 komentar

Facebook z nasprotno tožbo odgovarja na Yahoojevo tožbo

ZDNet - Prejšnji mesec smo pisali, da se Yahoo pripravlja na tožbo proti Facebooku zaradi domnevnih kršitev patentov. Gre za patente, ki se nanašajo na oglaševanje, personalizacijo spletnih strani, socialna omrežja in hipna sporočila. Namero si izpolnili in kasneje resnično vložili tožbo zoper Facebook zaradi kršitev 10 patentov, za kar zahtevajo plačilo visoke licenčnine in trojno odškodnino.

Facebook je kmalu zatem od IBM-a odkupil 750 patentov, kar je bila odkrita vojna napoved Yahooju. Včeraj so jo udejanjili, saj so vložili nasprotno tožbo (besedilo dokumenta) proti Yahooju, v kateri iskalnemu gigantu očitajo kršitve prav tako 10 patentov, ki jih slednji krši s svojo spletno stranjo, algoritmom za razvrščanje relevantnosti...

2 komentarja

Facebook od IBM-a odkupil 750 patentov za boj z Yahoojem

Bloomberg - Pred dvema tednoma smo pisali o Yahoojevi nameri, da vloži tožbo zoper Facebook zaradi domnevnih kršitev več patentov. Epiloga zgodbe do danes še ni, čeprav so tožbo že vložili, se je pa Facebook očitno nanjo oziroma na protiudarec začel resno pripravljati. Kot smo ugotavljali ob napovedi tožb, ima Yahoo slabih šest tisoč patentov, Facebook pa približno tridesetkrat manj. Fantje so zato šli po nakupih.

Bloomberg poroča, da je Facebook od IBM-a odkupil 750 patentov, ki pokrivajo najrazličnejša področja. Koliko so odšteli za patente, uradno ni znano, neuradno pa se omenjajo večmilijonski zneski. S tem si je Facebook precej odebelil svoj portfelj patentov, ki mu bodo pomagali v protinapadu na Yahoo. Slednji je namreč...

8 komentarjev

Google debeli svoj patentni portfelj

Bloomberg - Google je že pred časom napovedal, da bo potrebujejo čvrst in velik patentni portfelj, ki bo služil kot obramba pred tožbami patent trollov. Ogromno število patentov so dobili s prevzemom Motorole, približno tisoč pa so jih avgusta odkupili od IBM-a, kažejo včerajšnji podatki Patentnega urada.

Že 17. avgusta je Google od IBM-a odkupil 1023 patentov, je včeraj potrdil Googlov tiskovni predstavnik Jim Prosser. IBM prenosa ni komentiral, prav tako pa obe podjetji molčita o ceni in drugih pogojih kupčije.

Vse skupaj kaže, da je Google zelo resno vzel namero o izgradnji arzenala patentov. Od Motorole pričakujejo več kot 17 tisoč patentov, od IBM pa torej še tisoč zelo pomembnih. O živahnosti trga patentov priča tudi prodaja...

22 komentarjev

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Neznano podjetje toži velikane pametnih telefonov zaradi domnevne kršitve patentov

Heise - Praktično neznano podjetje Imperium Holdings, o katerem tudi Google ne najde dosti, je vložilo tožbo zoper velikane Apple, Kyocera, LG, RIM, Sony Ericsson, Nokia in Motorolo zaradi domnevnih kršitev petih patentov (številke 6.271.884, 6.838.651, 6.838.715, 7.064.768 in 7.109.535). Gre za patente, ki pokrivajo področje senzorjev za zaznavanje slike, ki jih podjetja po prepričanju Imperium Holdings kršijo z v pametnih telefonih vgrajenimi kamerami. Upravičenca patentov sta navedena kot Conexant in ESS Technology, kar pomeni, da sta bodisi patente prodala bodisi Imperium Holdings najela za zastopanje svojih interesov. Tožba je vložena na okrožnem sodišču v Teksasu, saj je...

2 komentarja

Paul Allen še vdrugo vložil tožbo

Eden izmed izdelkov, ki domnevno kršijo patente, je tudi iTunes. Takle posnetek je Microsoft priložil tožbi, kjer je problematični del obarval rdeče.

Slo-Tech - Podjetje Interval Licensing v lasti Paula Allena je avgusta vložilo tožbo zoper Apple, Google, Facebook, Yahoo, AOL, eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax in Staples zaradi domnevne kršitve štirih patentov. Interval Licensing, ki je leta 2000 nastal na pogorišču Interval Researcha, je namreč podedoval tudi njegove patente, ki pokrivajo tehnologije za internet. A sodišče je sodbo zavrnilo, ker tožnik ni natančno navedel, kateri izdelki kršijo njihove patente in na kak način. Dobil je dva tedna časa, da jo dopolni.

Odvetniki so se zakopali v delo in v torek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, so sodišču...

5 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev