»

Lepo je biti milijarder!

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Medtem, ko so tehnološka podjetja zadnje leto tekmovala, kdo bo presegel bilijonsko vrednost svoje kapitalizacije - mimogrede, nad prečko trenutno ostaja samo še Microsoft - vzporedno poteka še nekoliko manj opazno tekmovanje v likvidnostnih sredstvih. Povedano po domače, koliko ima kdo razpoložljivega denarja. Gotovine in neposredno unovčljivega premoženja, po domače.

Alphabet, matično podjetje Googla je namreč te dni v tem pogledu posekalo Apple. Kot poroča Financial Times (povezava je plačljiva, alternativni vir) ima namreč Alphabet trenutno za 117 milijard ameriških dolarjev rezerv, v primerjavi za Applovima 102 milijardama. Multinacionalke sicer takih dosežkov ne slavijo, saj kar kličejo po dodatni obdavčitvi ter podžigajo...

37 komentarjev

Apple sedi na kupu denarja in se zadolžuje

vir: Apple
Apple - Apple je imel konec oktobra, ko so objavili zadnje poslovne rezultate, za 155 milijard dolarjev denarja in ekvivalentov. To je desetina denarnih sredstev, ki jih imajo ameriška podjetja (nebančni sektor), ocenjuje bonitetna hiša Moody's. Hkrati so se v začetku novembra zadolžili 2,8 milijardi evrov, kar predstavlja prvo izdajo evroobveznic za Apple. Zgodba je zelo podobna kot lani, le da je to pot znesek zadolžitve občutno nižji.

Zadnja leta Apple redno izplačuje dividende, za kar seveda porabljajo dobiček. Apple praktično ves zaslužek izven ZDA in Kanade ustvari prek irske podružnice, ki je na Irskem za zdaj še neobdavčena (ima pa se to kmalu spremeniti). Problem bi nastopil, če bi Apple ta dobiček pripeljal nazaj v ZDA v matično podjetje, kjer bi...

10 komentarjev

Applova skupščina brez presenečenj, še vedno bodo zeleno podjetje

Ars Technica - V petek je v Cupertinu v Kaliforniji potekal težko pričakovan dogodek, ki je običajno načrtovan do zadnje podrobnosti. Apple je imel vsakoletno skupščino delničarjev. Letos si je izvršni direktor Tim Cook privoščil potegavščino, ko je na uvodu dejal, da je podjetje tako zavezano k rasti, da so pripravljeni odstreti nekaj novih izdelkov. V dvorani je utihnilo in napetost je narasla, potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Cook se je pošalil.

Kar se tiče sklepov skupščine, presenečenj ni bilo. Carl Icahn, ki je z nakupi delnic postal enoodstoten lastnik Appla, je namreč predhodno umaknil predlog za odkup za 50 milijard dolarjev lastnih delnic, ki je bil najbolj kontroverzen med predlogi delničarjev. Bo pa Apple razmislil o razširitvi programa odkupovanja lastnic delnic na 60...

11 komentarjev

Apple začenja odkup lastnih delnic

Apple - Če ima podjetje preveč kapitala in z njim ne more nič pametnega početi, ga lahko vrne delničarjem in to bo storil tudi Apple. Delničarji namreč na svoj kapital terjajo ustrezne donose, ki so praviloma večji od tistih pri varnih naložbah, zato sedenje na ogromnem kupu denarja ni sprejeto z odobravanjem. Apple ima že nekaj časa ta problem, saj zaloge denarnih sredstev nezadržno rastejo in so se približale 120 milijardam dolarjev. Apple ima torej toliko denarnih sredstev, kolikor smo vsi Slovenci proizvedli vseh dobrin (merjeno z BDP) v zadnjih dveh letih in pol, da si bomo to številko laže predstavljali.

Apple je že marca napovedal, da bodo v fiskalnih letih 2013-2015, kar se je začelo s...

49 komentarjev

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice

vir: CNet
Apple - Apple se je končno odločil, kaj bo storil z naraščajočo kopico denarja oziroma ekvivalentov, ki je narasla že na več kot 100 milijard dolarjev. Že ob objavi poslovni rezultatov za predpreteklo četrtletje smo se na glas spraševali, kaj bo Apple z vsem tem denarjem. Do neke mere so namreč denarne rezerve za podjetje pomembne, saj predstavljajo najlikvidnejšo varnostno rezervo in po drugi strani omogočajo hitro reakcijo pri nenadnih možnostih za dobre naložbe, a prevelike rezerve za delničarje niso koristne.

Apple že od leta 1995 ne izplačuje dividend. Tedaj so bili neki drugi časi, ko se je Apple spopadal z resnimi težavi in...

107 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev

Facebookovo vrednotenje na sivem trgu 70 milijard dolarjev

TechCrunch - Čeprav delnice Facebooka v ZDA niso uvrščene na organizirani trg, to ne pomeni, da se z njimi ne bi živahno trgovalo. Prav nasprotno, na SecondMarketu (ki deluje podobno, le bolj organizirano in aktivno kot klinično mrtva Druga borza) delnice Facebooka dosegajo rekordne premike. Na zadnji avkciji so delnice dosegle vrednost 28,26 dolarja, kar postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 70 milijard dolarjev. To je 40 odstotkov več, kot ga je ob vstopu ocenil Goldman Sachs. Že tisti cenitvi so nekateri oporekali, češ da zida gradove v oblakih in da podjetje ne bo ustvarjalo zadostnega dobička, da bi jo upravičilo, nova pa je še višja.

S Facebookom se je na sivem trgu decembra trgovalo po tečaju 21-23 dolarjev na delnico,...

17 komentarjev

Boj za 3Par se stopnjuje

ComputerWorld - V začetku tedna smo poročali, da se Hewlett-Packard in Dell resno borita za podjetje 3Par, ki prodaja virtualna polja za shranjevanje podatkov in sicer tako imenovani thin provisioning. Tekom tedna smo videli še kar nekaj protiponudb, tako da je usoda kupčije še nejasna.

Spomnimo, najprej je Dell ponudil 18 dolarjev na delnico. Ponudba je bila že malodane sprejeta, ko je presenetil Hewlett-Packard in ponudil 24 dolarjev. V četrtek je Dell ponudil 24,30 dolarjev na delnico, a je HP še isti dan svojo ponudbo dvignil na 27 dolarjev. Naslednji je bil na potezi Dell, ki je bil prav tako pripravljen odšteti 27 dolarjev za delnico 3Para, kar so delničarji 3Para v petek potrdili, pri čemer so kazenski penali za 3Par v primeru, da jih prevzame kdo drug, 27 milijonov dolarjev. Te nekdo drug na vse kriplje skuša biti HP, ki je ponudil 30 dolarjev na delnico oziroma dve milijardi dolarjev za podjetje. V primerjavi s tem zneskom so penali 27 milijonov dolarjev videti nepomembno majhni.

Sedaj...

0 komentarjev

Novell zavrnil prevzemno ponudbo

Gibanje cene delnic Novella

vir: CNet
CNet - Novell je zavrnil prevzemno ponudbo, ki jo je posredovalo podjetje Elliot Associates. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je njihov upravni odbor po premisleku odločil, da je dvomilijardna ponudba nezadostna. Elliot Associates, gre za hedge sklad iz New York z 8,5-odstotnim deležem v Novellu, je 2. marca letos ponudil prevzem podjetja po 5,75 dolarja za delnico, kar je dvajsetodstotna premija glede na borzno ceno tistega dne. Investitorji so delnico pognali do šestih dolarjev, saj so računali na izboljšanje ponudbe in naposled njen sprejem.

Ušteli so se, saj Novellov upravni odbor meni, da je podjetje vredno več. Na sestanku so še sprejeli odločitev, da bodo zvišali vrednost delnic, kar kanijo storiti z vračanjem odvečnega kapitala delničarjem z odkupovanjem lastnih delnic, izplačilom višjih dividend, formiranjem strateških partnerstev...

2 komentarja