»

Enciklopedija Britannica po 244 letih ukinja tiskano izdajo

Oglas iz leta 1913, domala sto let nazaj.

vir: Wikipedia
BBC - Verjetno je bilo le še vprašanje časa, preden so se bili izdajatelji ugledne enciklopedije Britannice primorani usesti in razmisliti o smiselnosti priprave nadaljnjih tiskanih izdaj. Odločitev je padla te dni in pravi, da je bila izdaja iz leta 2008, z 32 zvezki, težka približno 60kg, zadnja. Zbiratelji jo lahko dobijo za slabih 1400 dolarjev, med alternativami pa najdemo DVD izdajo za 30 oz. 40 dolarjev, spletno različico za 70 dolarjev letno, in seveda prosto ter brezplačno Wikipedijo.

Odločitev je del širšega premika od tiska k spletnim izdajam, ki trenutno pošteno pesti in bega predvsem časopisno industrijo. Spletne edicije so mnogo bolj praktične za branje, iskanje, kopiranje in deljenje, da ne rečemo, da je osveževanje bistveno bolj...

27 komentarjev

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev

Prvoaprilske šale na spletu

CNet - Brskanje po spletu, gledanje informativnih oddaj in branje dnevnega časopisja je včeraj zahtevalo nadpovprečno mero pazljivosti in izvrsten detektor neumnosti, saj so mediji kar tekmovali, kdo bo koga bolje naaprilil. Na spletu se je kot vsako leto znašlo kar nekaj norčavih zgodb; nekatere so izpostavili pri Cnet.

Google je do dobra napolnil letošnjo bero, saj naj bi bili pripravili umetno inteligenco z imenom CADIE, ki se je odločila, da je bil najprimernejši internet pred letom 1997. Poleg tega so najavili še avtopilot za Gmail in tridimenzionalno brskanje v Chromu kot CADIE-jeva dosežka. YouTube je bil obrnjen na glavo. Dobesedno. Nekatere potegavščine so bile preveč prozorne, da bi jim kdo resno verjel, kot recimo napoved The Guardiana, da bo ukinili tiskano in spletno izdajo ter se preusmerili na Twitter. Opera je razvila nov način brskanja po spletu - navigacijo z obrazno mimiko. In še največja šala, kot se je k sreči pokazalo: Conficker sploh ni povzročil kataklizme. Déjà...

14 komentarjev

Microsoftova Encarta ukinjena

ComputerWorld - Daljnega leta 1993 je Microsoft odkupil neekskluzivne pravice za Funk & Wagnalls Encyclopedia in njihovo vsebino vključil v prvo edicijo svoje enciklopedije, ki so jo poimenovali Encarta. Kasneje je Microsoft pokupil še nekaj enciklopedij, na primer Collier's Encyclopedia in New Merit Scholar's Encyclopedia, tako da se je baza člankov kar pridno debelila. Nekaj časa je Encarta predstavljala celo resno alternativo najstarejši enciklopediji, ki še izhaja, sloviti Encyclopædiji Britannici, a je v zadnjih letih njen blišč vse bolj bledel. Leta 2005 so poskusili angažirati uporabnike, tako da so na spletno verzijo enciklopedijo dodali možnost dodajanja vsebine, a jih to na pota stare slave ni pripeljalo.

Uporabniki so namreč vedno raje posegali po brezplačni in obsežnejši, še zlasti v posvetnih tematikah, Wikipediji. Microsoft je zato sklenil, da vzdrževanje tega projekta ni več smiselno. Na uradni strani so zapisali, da ljudje dandanes iščejo in rabijo informacije na povsem različne...

8 komentarjev

Prihaja Britannica dve, Wikipedija pazi se

smh.com.au - Standardna Encyclopaedia Britannica, kjer prispevke za razliko od Wikipedije pišejo usposobljeni ljudje in jih pred izdajo pregleduje uredniški odbor, se je odločila uvesti wikipedijski model za svojo spletno verzijo. Tako bo odslej vsem bralcem omogočeno dopolnjevanje in popravljanje člankov na spletu, je v intervjuju dejal šef Jorge Cauz. Razlika v primerjavi s konkurentko pa ostaja stroga moderiranost, saj bo moral nove prispevke urednik potrditi, šele nato se bodo smeli pojaviti na strani, res dobri pa si bodo utrli pot v knjižno izdajo, ki izhaja vsako drugo leto. Poleg tega bo Britannica uvedla še posebno registracijo, kjer se bodo morali ljudje izkazati s pravim imenom in naslovom, da bodo nato lahko dodajali svojo vsebino, ki bo prikazana poleg avtoriziranih člankov.

Cauz je intervju izkoristil tudi zato, da je nekoliko ošvrknil Google. Po njegovem mnenju bi se moral Googlov izvršni direktor močno zamisliti nad dejstvom, da za množico terminov Google kot prvi zadetek vrne...

41 komentarjev

Papirnata Wikipedija

Yahoo News - Jimmy Wales, ustanovitelj največje proste spletne enciklopedija Wikipedija, je v ponedeljek dejal, da razmišlja o papirnati izdaji Wikipedije. Za zdaj je dosegljiva le prek interneta, kar je po njegovem mnenju ovira za dosego cilja proste dostopnosti znanja po celem svetu, ne le tistem koščku s hitrimi internetnimi povezavimi. Tako lahko od sredine prihodnjega leta dalje pričakujemo prvo tiskano izdajo Wikipedije, prav tako pa tudi verzije na CD-jih in DVD-jih, namenjene deželam v razvoju.

Wales je razmišljal tudi o spletnem vandalizmu, težavi, ki prizadene vse spletne strani, kjer uporabniki lahko prosto spreminjajo ali dodajajo vsebine. Kritični članki v Wikipediji so predvsem tisti, ki obravnavajo aktualno problematiko ali kontroverzne teme, naprimer iraško ali vietnamsko vojno, religijo itn. ( Primer vandalizma v članku o vietnamski vojni.) Takšne izpade sicer skrbniki relativno hitro popravijo, a so kljub temu moteči. Jimmy Wales je dejal, da Wikipedija razvija novo...

25 komentarjev