»

Poljska pred Sodiščem EU izpodbija direktivo o avtorskih pravicah

vir: Wikipedia
Techdirt - Poljska vlada je konec maja napovedala, da bodo pred Sodiščem Evropske unije spodbijali razvpito direktivo o avtorskih pravicah, ki je bila sprejeta dober mesec dni prej. Zdaj je iz objave sodišča postalo jasno, da so Poljaki držali besedo, saj s tožbo poskušajo doseči razveljavitev določb 13. in 17. člen, ki govorita o vzpostavitvi samodejnih filtrov, ki naj bi prestrezali avtorsko zaščitene vsebine. Po mnenju poljske vlade gre za kršitev pravice do...

29 komentarjev

MPAA dosegla zaprtje strani Popcorn Time in YTS, konec skupine YIFY

TorrentFreak - Cehovska organizacija filmarjev MPAA je na sodišču iztožila zaprtje strani Popcorn Time in YTS, ki sta omogočali ogled in prenos avtorsko zaščitenih vsebin. Popcorn Time je bila aplikacija, ki je po videzu in funkcionalnosti spominjala na Netflix, saj je omogočala ogled različnih vsebin kar v aplikaciji kot streaming. V ozadju se je vsebina prenašala po protokolu torrent, in sicer je sekvenčno (za razliko od običajnega prenosa prek torrentov) prenašala vsebine, ki so jih ponujali različni trackerji. Zaradi svoje enostavnosti si je prislužila tudi vzdevek torrent za telebane, po podatki comScore pa...

45 komentarjev

Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri

TorrentFreak - Pred letom dni smo pisali o poravnavi med stranjo za shranjevanje in deljenje datotek na spletu (digital locker) Hotfile, ki so jo uporabniki uporabljali tudi za razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, ter MPAA (cehovska organizacija filmarjev) kot oškodovancem. Tedaj so sporočili, da bo Hotfile plačal 80 milijonov dolarjev odškodnine, a vdor v Sony je razkril dokumente, ki te trditve postavljajo na laž. MPAA je namenoma zavajala z namenom zastraševanja.

Nekateri so že tedaj opozarjali, da strani, kot sta Hotfile ali IsoHunt, nimajo od kod nabrati tolikšnih vsot. Večina je kljub temu verjela v uradne za izjave za javnost, medtem ko je bilo samo besedilo poravnave tajno. Izkazalo se je, da so bile številke 80 milijonov dolarjev za Hotfile...

123 komentarjev

Ameriški založniki so na veliko uporabljali Megaupload

TorrentFreak - Primer Megaupload se le počasi vleče naprej. Datum sodnega zaslišanja glede njegove izročitve je (spet) prestavljen na konec letošnjega leta, z aprila letos oz. novembra lani. Se pa ve, da bo Američanom nekoliko lažje dokazati svoj prav, ker je novozelandsko vrhovno sodišče nedavno potrdilo (4:1), da jim na tej točki še ne bo treba predložiti vseh dokazov, ki jih imajo zoper Dotcoma in ekipo. ZDA in Nova Zelandija imata namreč sklenjen sporazum o izročanju, kjer povsem zadostuje, da država prosilka v grobem izkaže svoje upravičenje do izročitve. Dokazi, kakršnikoli že so, naj se potem osvetlijo na kasnejšem sojenju v državi prosilki. Ta uspeh je cehovski združenji MPAA oz. RIAA tudi toliko opogumil, da sta zoper Megaupload oz. Dotcoma vložili še ločeni civilni tožbi.

Dotcom, ki je zadnje čase tudi malo umiril ton svojih javnih odzivov, je v obrambo postregel z nekaj zanimivimi...

5 komentarjev

Novi tožbi zoper Megaupload

Ars Technica - Ameriška cehovska organizacija filmskih studiev MPAA je vložila civilno tožbo zoper podjetje Megaupload, ki je upravljalo do predlani aktivno spletno stran za deljenje datotek, ustanovitelja Kima Dotcoma in še dva nekdanja menedžerja v podjetju. Megaupload je uradno deloval kot skladišče podatkov v oblaku (cloud storage service), a se je izrodil tudi v stran za širjenje avtorsko zaščitenih vsebin.

MPAA v tožbi Megauploadu očita, da so njegovi glavni upravljavci podpirali in vzpodbujali deljenje avtorsko zaščitenih vsebin, s čimer so se finančno okoristili. Kot pravijo, je imel Megaupload sistem vzpodbud in nagrad, ki je uporabnike motiviral pri nalaganju...

15 komentarjev

Hotfile bo plačal 80 milijonov dolarjev in mrknil

TorrentFreak - Le nekaj dni pred uradnim začetkom sodnega procesa med priljubljeno stranjo za shranjevanje in deljenje vsebine na spletu Hotfile in ameriško cehovsko organizacijo filmskih studijev MPAA sta se sprti strani poravnali. Spletna stran Hotfile bo plačala 80 milijonov dolarjev odškodnine in trajno prenehali obratovati, je povzetek dogovora med strankama.

MPAA je tožbo proti Hotfilu in njegovemu domnevnemu vodji Antonu Titovu vložila leta 2011, v kateri je strani očitala vzpodbujanje uporabnikov k piratiziranju. Hotfile je imela namreč izdelan sistem nagrajevanja, ki je uporabnike nagrajeval za vsak prenos njihovih datotek, ki so ga izvedle tretje osebe. Seveda, Hotfile se je financirala iz reklam in naročnin za plačljive pakete. S tem si je...

10 komentarjev

Zaprtje Megauploada malenkostno znižalo prihodke založnikov

TorrentFreak - Raziskovalca z münchenske fakultete za menedžment (LMU) in københavnske poslovne fakultete (CBS) sta objavila članek, v katerem ugotavljata, da je imelo zaprtje strani Megaupload januarja letos negativen vpliv na prihodke založnikov.

Podatki so skopi, a iz dosegljivih podatkov sta s svojo metodologijo dokazala, da je v povprečju vpliv negativen. Analizirala sta 1344 filmov v 40 državah iz zadnjih petih let in prihodke, ki so jih prinesli svojim založnikom. Pri tem sta primerjala, kako se je trend spremenil po januarju letos, ko so Megaupload zaprli. Ugotovitve so zanimive.

Za tiste najbolj uspešne filme (blockbusters) bistvene spremembe ni;...

16 komentarjev

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Hana Beshara (roj. 1981), zdaj sredi prestajanja 22. mesečne zaporne kazni v Alexandriji, Virginia. Čaka jo še 2 leti pogojnega preiskusa in 500 ur družbenokoristnega dela.

Slo-Tech - Nadaljujemo zgodbo od včeraj, tokrat o védenju o piratski naravi vsebine kot diskvalifikatorni okoliščini za veljavo varnega pristana. Namreč, ne more biti prav, da se lahko gostitelj spletnega portala izogne odgovornosti za objavo uporabnikovih vsebin, če v ozadju odkrito novači in/ali plačuje taistega uporabnika za nalaganje avtorsko zaščitenih del, oz. se tega vsaj zaveda.

Evropski DMCA, tj. direktiva o elektronskem poslovanju, skoraj dobesedno povzeta v 11. členu našega Zakona o elektronskem poslovanju na trgu, je jasen:


Člen 14 (Gostiteljstvo)

1. Države članice zagotovijo, da ponudnik storitve, če se storitev informacijske družbe nanaša na shranjevanje podatkov, ki jih zagotovi prejemnik storitve, ni odgovoren za podatek,...

13 komentarjev

MPAA terja zaprtje Hotfila

Affiliate Program je eden izmed trnov v peti MPAA

TorrentFreak - Po spektakularnem zaprtju strani Megaupload in aretaciji voditelja je Hotfile naslednja stran na seznamu založnikov, katerih se želijo čim prej znebiti. Hotfile ima enako osnovno poslanstvo kot Megaupload, to je nudenje gostovanja za javno deljenje datotek. Ameriška filmska organizacija MPAA trdi, da se na Hotfilu prav tako dogajajo masovne kršitve avtorskih pravic, zato od sodišča terja zaprtje strani po skrajšanem postopku (angl. summary judgement), da se prepreči ustvarjanje nadaljnje škode. Hotfile navedbe zanika.

Zgodovina je to pot zelo zanimiva, zato jo na kratko povzemimo. MPAA je že lani februarja vložila tožbo zoper Hotfile v imenu založnikov 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros, ker naj bi si Hotfile pridobival...

23 komentarjev

Warner Bros. priznal obsežne zlorabe DMCA takedown postopka

DMCA takedown postopek deluje tako, da avtor pod prisego izjavi, da neka spletna vsebina krši njegove avtorske pravice. Gostitelju je ni potrebno odstraniti, a če je ne, prevzame sam odgovornost za nastalo škodo, če se vsebina dejansko izkaže za nezakonito (ni licence, ni zakonite licence, ni proste uporabe). V praksi gostitelji sploh ne razmišljajo. YouTube ima celo orodja za enostavno odkrivanje kršitev (na voljo za velike založbe), tri zaporedne prijave zoper en račun pa ga suspendirajo. Podobno Twitter. Zadeva seveda deluje v obe smeri - par mesecev nazaj je nekdo poslal ponarejene DMCA zahtevke zoper Bieberjevo ponudbo na YouTube/VEVO in milijone fenov za tri dni prikrajšal za njegove mojstrovine.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Težko je zanikati, da na portalih za gostovanje videa ni mogoče najti tudi kakšnega avtorsko zaščitenega posnetka, se pa kopja strašno ostro krešejo glede vprašanja, ali je problem omejen na par gnilih sadežev ali pa imamo opravka s full blown hruševim ožigom (za katerega ni zdravila, se strašno hitro širi in zato pomaga le takojšen požig rastline, pardon, video portala). Založniki so seveda za opcijo b). Februarja je njihovo interesno združenje MPAA vložilo tožbo proti ponudniku Hotfile, ker ta za razliko od hongkonške konkurence domuje na Floridi. Očitali so mu sistemsko kršitev avtorskih pravic: z denarjem naj bi aktivno vzpodbujali nalaganje avtorsko zaščitenih...

29 komentarjev

Megaupload izgubil prvi krog na sodišču

Techdirt - Perfect 10 je pornografski založnik, ki je bolj kot po svojih materialih znan po svojih tožbah. V preteklosti so tožili že skoraj vse ponudnike gostovanja datotek (takoimenovane lockerje, recimo Rapidshare) zaradi kršenja avtorskih pravic. Tožbe so po pravilu izgubljali, saj niso mogli dokazati, da ponudniki ob opozorilu o prisotnosti avtorsko zaščitenih vsebin teh takoj ne izbrišejo. Znana taktika Perfecta 10 je bila pošiljati pomanjkljive in neustrezne zahtevke po odstranitvi vsebin (take down notice), ki so jih ponudniki seveda zavrnili, nakar je Perfect 10 veselo tožil.

Preobrat pa se...

12 komentarjev

MPAA toži Hotfile

Ars Technica - Ameriška filmska cehovska organizacija MPAA toži stran Hotfile, kamor lahko uporabniki naložijo datoteke in jih delijo naokoli. MPAA je včeraj razkrila, da so v imenu studiev 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros na floridsko sodišče vložili tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic, omogočanja kršitev tretjim uporabnikom in služenja denarja s tem početjem.

MPAA trdi, da Hotfile uporabnike napeljuje k objavljanju nelegalnih vsebin, ker nudi ugodnosti za uporabnike, ki so naložili najpopularnejše datoteke - in te so po navadi avtorsko zaščiten material. Ker uporabnikom zaračunavajo naročnino za hiter prenos datotek, s svojo dejavnostjo ustvarjajo zaslužek, dodaja MPAA in pravi, da je stran v zadnjih dveh letih postala eno izmed 100...

23 komentarjev

Google začel mehko cenzuro piratskih ključnih besed v instantnem iskanju

Nekoč ...

TorrentFreak - Google se je držal napovedi in je z današnjim dnem odstranil sporne ključne besede iz svojih storitev AutoComplete in Instant Search. Prepovedane ključne besede so vse izpeljanke iz besede torrent, odjemalca uTorrent in Xunlei (a ne naprimer BitComet in Vuze, ki opravljata isto funkcijo), in imena spletnih strani, ki gostijo datoteke, RapidShare in Megaupload (a ne 4shared, HotFile in MediaFire). To pomeni, da se pri tipkanju teh besed v iskalnik besede ne bodo samodejno dokončale (AutoComplete) niti ne bomo videli letečega predogleda zadetkov pred iskanjem (Instant Search). Ob kliku na gumb Išči samo iskanje deluje normalno in zadetkov ne cenzurira.

Odločitev ni nenadejana, saj jo je Google najavil že lani. Takrat je na Google pritisnila Britanska fonografska industrija (BPI), trdeč, da so iskalniki prav tolikšen vir...

26 komentarjev