»

VIA, izpovej se nam!

X-Bit Labs - VIA, podjetje, ki je bilo pred izidom nForce 2 sinonim za najboljša čipovja za AMD-jeve procesorje, se zadnje čase nahaja v nemajhnih težavah. Razlog: nikakor jim ne uspe izdelati čipovja, ki bi ustrezalo njihovim idealom in bi bilo seveda hitrejše od nVidiinega nForca 2.

Tokrat je X-Bit Labs spregovoril s predstavniki tega podjetja o njihovih načrtih. Pogovorili so se tako o Intelu kot tudi o AMD-ju, njihovih procesorjih, niso pa pozabili niti na pomnilnik in ostale zelo zanimive stvari. Klik!

39 komentarjev

Prvi (uradni) testi nForca

več strani - Uradni zato, ker smo lahko zmogljivosti nForca občudovali že konec septembra v Anantechovemu testu (ki pa ga še vedno nisem utegnil prebrati - damn). Iz grafov smo lahko videli, da Nvidiin dolgo opevan čip ni dober samo na papirju, ampak tudi v resničnosti, saj je posekal skoraj vso konkurenco (preglavice sta mu delala SIS735 in VIA KT266A). Kljub vsem odlikam pa smo še vedno brali test inženirskega primerka, ki ponavadi ne slovijo ravno po najboljšem delovanju. No, po tem, ko je Nvidia poslala nForce v prosto prodajo, se lahko veselimo tudi uradnih testov. Enega izmed prvih testov (če odštejemo Italijane, ki so brez vednosti Nvidie nForce opisali že v začetku septembra in Anandtech) so opravili pri nemškem c't. Test najdete tukaj, vendar pa povezava v času, ko pišem to novice (še) ne deluje, zato se sklicujem na The Inquirer. nForce (na MSI-jevi 6373) so primerjali z GeForcem 2, ter naborom D850MD, ki mu je prav tako pomagal GeForce 2....

2 komentarja

Skrivnost o ločenih RAM režah pri nForcu pojasnjena

The inquirer - Kot sem že omenil v prejšnjih novicah, je Nvidia na evropskem igričarskemu semenju pokazala referenčno ploščo z dolgo pričakovanim nForce chipsetom, ki naj bi AMD-jevim procesorjem dal poleta, saj naj bi nForce obveljal za najboljši procesorski nabor za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje. Do tukaj vse lepo in prav, vendar nekateri udeležencem, med katerim je bil tudi novinar The Inquirerja niso dale miru ločene reže za pomnilnik, ki so bile na referenčni matični plošči (tretja pomnilniška reža je bila ločena od prvih dveh). Okrog te "skrivnosti" so se kar se da hitro pojavila številna ugibanja. Nekateri so bili mnenja, da nForce vsebuje dva ločena memory kontrolerja, nekateri so predvidevali, da gre za dodatno režo, ki jo bo koristila vgrajena GeForce 2 MX 400 grafična kartica in tako naprej. The Inquirer ugiba dalje in po njihovem mnenju naj bi odgovor tičal v t.i. 128-bitni TwinBank Memory Architecture tehnologiji, ki omogoča 4.2 GB/s pasovne širine v navezi z dvema DDR SDRAM...

0 komentarjev

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

nForce že tu?

The Register - Dell je zelo pro Intel podjetje. Praviloma vse kar pride iz Dell-a, nosi Intel Inside nalepko. Ampak to se bo, če so govorice resnične, spremenilo!
Kaj je tisto kar je spreobrnilo Dell? Nvidia in njeno nForce čipovje. Če prav pomislite, je to popolnoma logično. Prodajalci končnih sistemov (ala IBM Aptiva) niso navdušeni nad AMD precesorji, ker kolikor prihranijo pri ceni AMD-jev, zgubijo pri dragih matičnih ploščah za AMD-je. Nvidia je z nForcem to spremenila. To vezno čipovje za svojo ceno ponuja ogromno! Logično je Dell v tem videl dober posel in ga zagrabil. Prihranil bo na ceni procesorja in, ker ima nForce grafično že vgrajeno, tudi na grafični kartici zelo dobre kakovosti.
So sicer še bolj nepotrjene govorice kot te zgornje, da bo Nvidia izdala posebno verzijo nforca za P4. Tako da bo Dell v resnici izdal nForce in P4 "combo", ampak te se mi zdijo preveč odtrgane, da bi bile resnične. Po drugi strani pa je čisto možno, da bo zgoraj omenjeni Dell-ov AMD sistem tekel na...

0 komentarjev

nForce

Source magazine - O nForce ste že slišali, a ne? Če niste takoj brat stare novice! Na kratko: nForce je Nvidina pogruntavščina kako zaslužiti denar še na drugih področjih računalništva. Ker je na grafični sceni nedvomno kraljica (GeForce3 še vedno nima tekmeca na tržišču), se je Nvidia odpravila na tržišče veznih čipovij. Najprej se je povezala z AMD-jem in odkupila njegovo Hyper-Transport tehnologijo. Potem pa je naredila nForce. Kodno ime nForca je Crush (dvojni pomen?). O nForcu je nekaj znanega, nekaj pa še ne. Če preberete ta članek boste imeli zelo dobro idejo o čem pravkar govorim.

4 komentarji

Nvidia in nForce

The Register - AMD-jevi Athloni (in seveda Duroni) so se od nekdaj precej dobro prodajali, v prihodnje pa naj bi prodaja še narasla. Vzrok za večjo prodajo bo nVidiin nForce chipset, ki naj bi ga na ploščah zagledali v začetku leta 2002. Nvidia je poleg razkritja datuma začetka proizvodnje napovedala tudi precej optimistično napoved, da naj bi nForce predstavljal 10 % celotne Nvidiine prodaje. Nekaj se govori tudi o nForcu za Pentiume 4, vendar pa je celotna zadeva obtičala na nivoju pogajanj z Intelom, ki pa se še vedno niso končala (Nvidia si mora priboriti Intelovo licenco). Nekaj je bilo tudi govora o ceni samega chipseta, ki bo malce višja od...

0 komentarjev

Mobilni nForce

The inquirer - Po nekaj dneh govoric je The Inquirer (zadnje čase so vedno bolj in bolj prodorni) skoraj potrdil, da namerava Nvidia izdelati tudi mobilno različico nForce veznega čipovja. Če bolje pomislimo, je nForce kot nalašč za mobilni trg, saj s svojo visoko zmogljivo integrirano grafiko, dobrimi multimedijskimi sposobnostmi in hitrim pomnilniškim vodilom ne bi imel prave konkurence na mobilnem trgu. Obstaja pa en, zaenkrat še velik problem, in sicer segrevanje čipovja. Zaradi vgrajene grafike potrebuje nForce aktivno hlajenje NorthBridga (kot lahko vidimo na ASUSovi plošči), kar utegne biti na mobilnem področju težava. Tako se utegne zgoditi, da nForca v prenosnikih ne bomo videli vsaj do konca leta, ko bo Nvidia prešla na 0.13 mikronski proizvodni proces.

0 komentarjev

GeForce3 v nForcu

Slo-Tech - Na The Registerju se je pojavila novica o nadaljnjem razvoju Nvidiinih nForce veznih čipovij. V neuradnih pogovorih s predstavnikom Nvidie so tako izvedeli, da podjetje namerava integrirano grafiko nadgraditi z GeForce3 tehnologijo v roku 18 do 24 mesecev. Meni osebno se vse skupaj zdi zelo čudno, saj bi Nvidia po trenutnem polletnem razvojnem planu v roku dveh let napredovala že štiri generacije od GeForca3, kar pomeni, da bi takratno čipovje imelo nadvse zastarelo integrirano grafiko... Thnx OZZY!

0 komentarjev