»

Hrošč v Intelovih procesorjih

Ars Technica - Intel je potrdil, da imajo njihovi procesorji iz družine Skylake (šesta generacija Core) hrošča, ki pri nekaterih ukazih povzroči sesutje ali zmrzovanje sistema. Napaka se pojavlja na različnih osnovnih ploščah, pomnilniških modulih in operacijskih sistemih, kar pritrjuje dejstvo, da je problem resnično v samem procesorju. Problem bo mogoče rešiti z nadgradnjo BIOS-a, ki bo preprečil izvedbo problematičnih ukazov s problematičnimi vhodnimi podatki.

Hrošč je ponovljiv, in sicer ga je najlaže pridelati z uporabo programa za iskanje Mersennovih praštevil Prime95. Če izberemo eksponent 14.942.209, bo po nekaj minutah ali urah prizadet sistem postal neodziven. Ker je Prime95 preizkušen kos programske opreme, ki ga uporablja...

37 komentarjev

Hrošč v Mathematici spominja na leto 1994

Slo-Tech - Španski matematiki so našli hrošča v zadnjih verzijah programskega paketa Mathematica, ki povzroči napačne rezultate nekaterih izračunov in celo različne rezultate ob več zagonih z istimi vhodnimi parametri. Hrošč se vleče že vsaj štiri leta, Wolfram pa ga kljub poročilu pred letom dni še vedno ni popravil.

Na napako so naleteli, ko so računali Casoratijeve determinante in želeli dokazati nekaj izrekov. Pri izračunih v Mathematici so odkrili nekaj protiprimerov, medtem ko so isti izračuni v Maplu kazali, da protiprimerov ni. Podrobna analiza je pokazala, da sta možna le dva scenarija - bodisi napak računa Mathematica bodisi Maple.

Iskanje hrošča je pokazalo, da je krivec Mathematica. Ne le da nekatere vrednosti determinant izračuna narobe, pri nekaterih primerih vrne...

19 komentarjev

AMD potrdil obskurnega strojnega hrošča v svojih procesorjih

ZDNet - AMD je potrdil odkritje avtorja operacijskega sistema DragonFly BSD Matta Dillona, da imajo nekateri njihovi procesorji hrošča, ki povzroči napačno izvajanje programov v specifičnih okoliščinah. Dillon je o hrošču prvikrat javno pisal že lanskega decembra, a je imel obilico težav z reprodukcijo napake. Po več mesecih dela je uspel izdelati posebej prilagojeno distribucijo DragonFly BSD-ja, ki hrošča vsakokrat reproducira že v slabi minuti.

AMD je včeraj uradno potrdil, da omenjeni hrošč obstaja. Kot je zapisal Dillon, je AMD po nekaj izmenjanih elektronskih sporočilih in podrobni analizi ugotovil, da gre za pravega hrošča. V izjavi za javnost so nato javno podrobnosti. Napaka nastopi pri procesorjih Opteron serij 2300, 8300...

33 komentarjev

Izšel OpenBSD 4.9

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in tako je včeraj izšla nova verzija odprtega na Unixu temelječega operacijskega sistema OpenBSD. V verziji 4.9 najdemo vrsto novosti, od katerih omenimo privzeto omogočen NTFS (samo za branje), gonilnik vmt(4) v orodjih VMWare, podpora SMP do 64 jedrom, novim Intelovim ukazom AES-NI, izboljšano upravljanje z energijo (stanje pripravljenosti in zbuditev) ter nove...

17 komentarjev

Hrošč v Javi povzroči neodzivnost pri pretvorbi številskih vrednosti med tipi

Slo-Tech - Prejšnji mesec smo poročali o hrošču v PHP, ki povzroči neodzivnost programa pri pretvarjanju zelo velikih ali zelo malih števil med različnimi tipi zapisa. Podoben hrošč je bil odkrit tudi v Javi (v izvajalnem okolju in v prevajalniku), ki prav tako obvisi pri pretvorbi vrednosti 2.2250738585072011e-308 v binarni zapis dvojne natančnosti s plavajočo vejico (to ni edini primer, saj...

3 komentarji

Zanimiv hrošč v Excelu

Slashdot - Na Slashdotu poročajo o zanimivem hrošču v Excelu 2007, ki so ga odkrili na Googlovih skupinah. Težav tokrat ne povzroča neka obskurna operacija, temveč množenje.

Opaziti je, da operacija 850 * 77.1 vrne rezultat 100.000 namesto pravilnega 65.535 (0xFFFF v šestnajstiškem sestavu). To pravzaprav ni osamljen primer, saj so našteli cel kup primerov, ki bi morali dati enak rezultat, a namesto tega vrnejo enako napako. Hrošč se v prejšnjih verzijah ne pojavlja. Dodatek: Microsoft je hrošča uradno priznal in pokomentiral.

105 komentarjev

Izšli novi različici DragonFly BSD in ReactOS

OSNews - Luč sveta je ugledala različica 1.2 operacijskega sistema DragonFly BSD. Za tiste, ki še niste slišali za to čudo, povejmo, da se je odcepil od FreeBSD 4.x, ker se skupina razvijalcev ni strinjala s konceptom razvoja veje 5.x. Dodatne podrobnosti na angleški Wikipediji. Če vas zanima, si s strani za dolvleko (kjer je tudi podroben opis novosti) potegnite sliko "živega" CD-ja, od koder si ga lahko tudi zares namestite. Povejmo le to, da se zadeva sicer razvija v pravo smer, vendar zaenkrat še ni primerna za vsesplošno uporabo.

Izšel je tudi ReactOS različice 0.2.6, ki v tesni navezi s projektom Wine razvija odprtokodni klon Oken. Številka različice nakazuje, da je zadeva še v razvojni fazi in še ni primerna za množice. Radovedneži lahko najprej preberete opis na angleški Wikipediji, oddeskate na stran za dolpoteg, zelo priporočljivo pa je, da zadevo najprej preizkusite v kakšni "navidezni kišti" (Virtual PC, VMWare, Bochs, Qemu ipd.)

0 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev