»

Zvočno ribarjenje z asistenco pametnih pomočnikov

vir: Flickr

vir: threatpost
threatpost - T. i. Whitehat hekerja pri nemškem Security Research Labs (SRLabs) sta prikazala nov način, s katerim je Amazonovo Alexo in Googlovega Smart Home assistanta uporabiti za prisluškovanje ali pa celo za phishing napad, s katerim je moč pridobiti uporabnikove občutljive podatke. Napad v resnici uporablja že znan koncept aplikacije, razvite s strani zunanjih razvijalcev, v ta namen so raziskovalci izdelali po štiri Alexine "skille" in štiri Google Home "actions". Vsa osmerica je brez težav prešla varnostno preverjanje pri obeh podjetjih, saj tam običajno preverjajo le prvo različico vsakega izdelka, ne pa tudi nadaljnjih nadgradenj.

Šlo je za bazične aplikacije, ena od njih je bila denimo horoskop, spet druga pa generator naključnih števil, vse pa so glede zavajanja uporabnikov delovale po istem principu. Belim hekerjem je bilo v pomoč odkritje napake pri obeh asistentih, ki sta potem, ko sta v svojih text-to-speech navodilih zagledala zaporedje "�." (U+D801, pika in presledek) za...

15 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev

Predogled Windows 8.1: gumb Start je nazaj

Slo-Tech - Microsoft je danes pokazal predogledno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 8.1, ki bo izšel še letos. Gre za novo verzijo, ki to ni, saj že ime pove, da gre zgolj za malce obsežnejši paket popravkov, dodatkov in izboljšav, ki bo celo zastonj. Najpomembnejša pa bo zmagoslavna vrnitev gumba Start, ki ga je Windows 8 upokojil, pa so uporabniki zagnali vik in krik. Microsoft je bil dovolj moder, da jih je uslišal.

Pregledov Windows 8.1 na internetu kar mrgoli. Vseeno poudarimo glavne značilnosti. Že na začetku moramo vse privržence starega videza razočarati, saj vrnitev startnega gumba ne pomeni redukcije na videz Windows 7. Še vedno imamo pozdravni zaslon iz Windows 8, ki pa ga je mogoče precej bolj prilagoditi (tudi z novimi vrstami ploščic)....

115 komentarjev

Izšel je Windows 8 Release Preview

Microsoft - Microsoft je včeraj zvečer naznanil novo različico operacijskega sistema v razvoju, Windows 8 Release Preview. Različica Release Preview (nekoč poimenovana Release Candidate) je zadnja faza pred končno različico, ki bo najverjetneje na voljo letošnjo jesen.

Kot že velikokrat omenjeno, Windows 8 prinaša veliko sprememb in novosti, najbolj opazna med njimi je prenovljen grafični vmesnik in platforma Metro (poznamo ga iz Windows Phone 7, kjer je bil dobro sprejet, sedaj pa bo prilagojen tudi za tablične in namizne računalnike), skupaj z njim pa tudi Windows Store, kjer bodo razvijalci lahko ponujali svoje Metro aplikacije.

To seveda zdaleč ni vse, saj je vseh sprememb že napram prejšnji različici Consumer Preview ogromno (več deset...

186 komentarjev

W8 Metro tema za rootane Android tablice

Slashdot - Microsoftov uporabniški vmesnik Metro, ki naj bi bil skupaj z Windows 8 na voljo letos oktobra, je že mogoče poganjati na določenih Windows 7 tablicah (vsaj 1GHz procesor, vsaj giga rama in po možnosti 1366x768 zaslon), od nedavnega pa obstaja tudi mod (tema) za rootane Honecomb in ICS Android tablice.

"Metro UI", delo britanskega razvijalca BroBot175 s foruma xda-developers.com, je star le nekaj tednov, vendar je poba zaradi izjemnega povpraševanja skupnosti pohitel in ga spravil do zavidljive stopnje (glej video). Na voljo je za Galaxy Tab 10.1, Asusov EEE Pad transformer, Kindle Fire, Acerjev Iconia Tab in nesrečni HP-jev TouchPad. Napravo je potrebno predhodno rootniti s Clockwork modom, potem pa zapraviti nekaj časa z...

24 komentarjev

Predogled Windows 8 na voljo

engadget - Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo...

421 komentarjev

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8

ZDNet - Na sejmu CES, ki se je iztekel včeraj, je Microsoft sodeloval zadnjič. Povrhu pa so se še odločili, da ne bodo govorili veliko o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8, saj niso vse svoje prisotnosti omejiti le nanj. Kljub temu smo uradno ali neuradno izvedeli mnogo o prihajajočem sistemu in napovedanem datumu izida.

Ballmer v svojem nagovoru Windows 8 praktično ni omenjal, a na stojnici je bilo mogoče videti Windows 8 build 8175, kar mnogi sestavljavci računalnikov in pisci programske opreme smatrajo kot predbeta verzijo. Prava beta je sicer napovedana za februar. Kot je sedaj že znano, bo Windows 8 tekel tudi na arhitekturi ARM. Največ ugibanj in špekulacij se tiče prav te verzije. Tako še vedno ni znano, ali bo...

97 komentarjev

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v...

31 komentarjev

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev