»

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Google je prisoten na privzeti domači strani, v vrstici za iskanje (CRTL-K) in tudi naslovni vrstici (CTRL-E), če tja vnesemo kaj, kar ni spletni naslov. Dobavitelji distribucij lahko spremenijo ime, izgled in še marsikaj (ti. branded izdaje, npr. Debianov Seamonkey ali Gentoojev Pango), a te tri stvari morajo pustiti na miru, če želijo ohraniti ime 'firefox'.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Minuli mesec je potekla pogodba med Googlom in Mozillo, po kateri je prvi plačeval za umestitev Googla kot privzetega iskalnika v Firefoxu, v višini 100 mio dolarjev na leto (provizije za tako dobljene oglasne klike). Zadevna sredstva predstavljajo dobrih 80% prihodkov Mozille, zato je obstajal upravičen strah, da bo fundacija ostala brez ključnega vira financiranja. Situacija na trgu brskalnikov je dandanašnji namreč bistveno drugačna kot pred tremi leti - Google ima zdaj lastni brskalnik Chrome in hkrati dobro utrjen deleže med spletnimi iskalniki, zato dodatne promocije več ne potrebujejo tako nujno.

K sreči sta danes obe organizaciji najavili obnovo pogodbe za naslednja tri leta, kar bo ključno za nadaljevanje Mozillinih projektov. Pogajanja...

18 komentarjev

Adobe poklonil Flex Apacheju

PC World - Potem ko je prejšnji teden odjeknila novica, da opušča razvoj Flasha za mobilne naprave, je Adobe danes znova presenetil. Napovedal je, da želi pokloniti Flex organizaciji Apache Software Foundation (ASF), ki naj bi ga razvijala kot neodvisen projekt. Poteza Adoba pomeni nov odmik od lastne platforme Flash proti odprtim spletnim standardom na čelu s HTML5, ki jih Adobe dolgoročno vidi kot "najboljšo tehnologijo za razvoj poslovnih aplikacij".

ASF mora zdaj glasovati, ali bo sprejel Adobe Flex pod svoje okrilje. Na odprtokodno telo se je sicer že pred časom prjavil tudi PhoneGap, ki ga je pred nekaj tedni prevzel prav Adobe, mesec po prijavi pa je organizacija medse sprejela tudi Google Wave.

Adobe Flex je zbirka razvojnih orodij (SDK), ki vključuje prevajalnik Flex in številne knjižnice, ki so potrebne za izdelavo spletnih aplikacij na platformi Flash. Že od izida tretje različice leta 2008 je Flex SDK na voljo pod okriljem odprtokodnega dovoljenja Mozilla Public License, tako da...

2 komentarja

Mozilla pripravlja mobilni OS

Slashdot - Na tržišču mobilnih operacijskih sistemov je očitno še prostor, oz. vsaj tako meni Mozilla, ki je ta mesec začela s prvimi testiranji poleti najavljenega operacijskega sistema B2G oz. Boot-to-Gecko.

Kot gre sklepati iz imena, gre za OS, ki takoj po zagonu naloži Mozillin brskalnik (točneje Gecko, ki je render engine); uporabniški vmesnik in vsi programi pa so izvedeni kot spletne aplikacije po načelu HTML5+CSS3+Javascript. Prve špekulacije so bile, da gre za odgovor na Googlov Chrome OS in na njem temeljujoče poceni študentske laptope, a Mozilla se...

15 komentarjev

Firefox 3.5 bo podpiral prednastavljeno geografsko lokacijo

TG Daily - Z vedno pogostejšimi spletnimi aplikacijami, ki zaradi kakršnegakoli razloga potrebujejo vašo geografsko lokacijo (recimo za lokalno vremensko napoved), trend podpira tudi Mozilla s svojim spletnim brskalnikom Firefox. V prihajajoči, 3.5 različici, ki naj bi izšla junija, bo lokacijo moč prednastaviti, aplikacija pa jo bo prebrala avtomatično. Ker pa bo enako funkcijo podpiral tudi Mozillin prihajajoči mobilni brskalnik s kodnim imenom Fennec, razvijajo tudi razbiranje lokacije z uporabo GPS signala, triangulacije GSM omrežja oz. s pomočjo WLAN omrežja.

Ker pa dodatek povzroča skrbi okrog zasebnosti, funkcija prihaja le kot opcija za vklop, tovarniško pa bo izklopljena. Vseeno pa lahko precej poveča produktivnost uporabnika, v ekstremnih primerih z dovolj podpore pa poda tudi bolj uporabne rezultate v iskalnikih. Če bi uporabnik, ki se nahaja v središču Ljubljane, želel poiskati besedo 'pica', v rezultatih na primer lahko dobi lokacije najbližjih picerij, njihove ocene, itd.

...

18 komentarjev

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.4! Nova različica ponuja številne izboljšave in nove možnosti v primerjavi s starejšimi različicami. Dodana je podpora za preverjanje istovetnosti NTLM (samo v različici za Windows), izboljšano je delo z zaznamki, Composer omogoča spreminjanje velikosti slik in tabel z metodo klikni-in-povleci, na voljo je gladko drsenje po spletnih straneh (možnost morate vključiti sami), izboljšan je mehanizem za nadzor nadležne elektronske pošte ... Podrobnejše informacije so na voljo v Opombah ob izdaji. Na voljo sta slovenski različici za Linux in Windows ter jezikovni paket XPI, s katerim lahko poslovenite Mozillo na preostalih operacijskih sistemih.

Veja 1.4 bo nadomestila vejo 1.0 in bo tako postala stabilna osnova za razvijalce, ki v svojih izdelkih uporabljajo Mozillino tehnologijo. Tako je že izšel Netscape 7.1, ki se od različice 7.0 loči predvsem po novostih, ki jih je prinesla Mozilla v razvoju od različice 1.0 do 1.4.

Hkrati je Mozilla 1.4 tudi zadnja Mozilla,...

25 komentarjev