»

Izšel novi Apache 2.4

vir: Apache
Apache - Danes je izšla nova verzija najbolj priljubljenega sistema za poganjanje HTTP-strežnikov Apache 2.4, ki trenutno skrbi za dobrih 58 odstotkov vseh spletnih strani na svetu. Zadnja večja verzija (2.2) je izšla davnega leta 2005, od tedaj pa so le redno popravljali hrošče in dodajali manjše funkcionalnosti. Šest let pozneje je Apache Software Foundation ob 17. obletnici izida prve verzije izdal novo.

Apache je nastal leta 1995 z razvejitvijo (fork) od programske opreme za HTTP-strežnik, ki jo je tedaj razvijal NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Njegova priljubljenost je...

12 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Izšel je Debian 5.0

Slashdot - Po slabih dveh letih razvoja je izšla nova verzija Debiana GNU/Linux, ki nosi številko 5.0 in je poznana pod kodnim imenom Lenny. V novi verziji distribucije teče Linuxovo jedro 2.6.26, poleg tega pa vsebuje še KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, X.Org 7.3, OpenOffice.org 2.4.1, GIMP 2.4.7, Iceweasel 3.0.6, Apache 2.2.9, Xen 3.2.1 in GCC 4.3.2. Prenos je mogoč prek strežnikov HTTP/FTP, protokola BitTorrent, jigdo, ali pa naročite sistem na zgoščenkah. Cela distribucija se je razvlekla na 31 CD-jev oz. 5 DVD-jev, pri čemer je za večino uporabnikov pomemben le prvi, medtem ko je na ostalih cel kup drugega programja oz. več kot 23.000 paketov.

23 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Slo-Tech - Po štirih mesecih je izšla nova verzija zelo popularne distribucije Ubuntu.

Verzija, ki sliši na ime Edgy Eft, prinaša kar nekaj sprememb. Med njimi se znajdejo privzeti program za urejanje baz slik F-spot, ki omogoča tudi preprost prenos slik na npr. Flickr. Nova je tudi različica popularnega spletnega brskalnika. Vključen je najnovejši Firefox 2.0. Spremembe pa niso le v uporabniški opremi. Uvedli so tudi modularno verzijo Xorg 7.1.

Pod obleko x strežnika pa se skrivajo GCC 4.1, Glibc 2.4, Linux 2.6.17.

Novo verzijo si lahko prinesete iz uradnih strežnikov, ob začetnem navalu pa predlagam uporabo torrent datotek.

38 komentarjev