»

Windows je dopolnil tri desetletja

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti, 20. novembra 1985, je Microsoft izdal prvo verzijo svojega grafičnega vmesnika za DOS, ki je sčasoma prerasla v najpopularnejši operacijski sistem na svetu. Pot do sem pa ni bila enostavna, saj Windows 1.0 ni požel večjega uspeha; prodali so okrog pol milijona kopij. Do prve res uspešne verzije Windows 3.1 je moralo preteči še osem let, tok zgodovine pa je še tri leta pozneje spremenil Windows 95.

Windows 1.0 je tekel na operacijskem sistemu DOS 2.0 in je ponudil drugačen uporabniški vmesnik, kjer je bil velik poudarek na interakciji z miško, ki se je tedaj šele prebijala med uporabnike. Na Windows 1.0 so lahko s kooperativno večopravilnostjo v posameznih oknih tekle aplikacije, ki so uporabljale dobro definirane...

19 komentarjev

Kako je nastajalo novo ozadje za Windows 10

Wired News - Pred tremi leti se je poslovil stari logotip Windows s stiliziranim valovitim oknom s štirimi razdelki različnih barv, ki ga je zamenjal vizualno preprostejši logotip. Windows 10 bo imel privzeto ozadje s tem motivom, s čimer sledi logiki Windows 7. Ostale moderne verzije (XP, Vista, 8) so imele ozadje z motivom iz narave. Microsoft je sedaj razkril, kako je potekalo ustvarjanje privzetega ozadja za Windows 10.

Časi enostavnih fotografij so minili in temu je sledila tudi oblikovalska ekipa pod taktirko Bradleyja Munkowitza, ki je za oblikovanje skrbel tudi v filmu Tron: Zapuščina. Ekipa se je lotila na videz preproste naloge, ki pa to sploh ni bila. Poustvariti logotipa s fizičnim objektom ni preprosto zaradi perspektive (srednja črta mora biti ravna), prav...

55 komentarjev

Microsoft napravil korenit rez s pretekostjo tudi z novim logotipom

Prvi logotip, 1975-1979.

vir: TechNet
TechNet - Microsoft se je očitno odločil, da bo Windows 8 tisti prelom in dokončen rez s preteklostjo, ko bodo z njo opravili tako temeljito, da ne bodo ostali niti vizualni drobci. Glavna sprememba je seveda uporabniški vmesnik, saj so stari Aero iz Windows 7 enostavno ukinili. Sprva je kazalo, da bodo imeli uporabniki izbiro, ali vzeti novega ali ne, a so v Redmondu odločili drugače. Metro, ki se zaradi težav z blagovno znamko sedaj ne imenuje več tako, prinaša popolnoma nov uporabniški vmesnik. Ni več gumba Start, ki je bil dolga leta zaščitni znak, videz pa je poenoten s tabličnimi računalniki.

V Redmondu imajo smisel za detajle, zato so predrugačili tudi logotip okolja Windows. Po več inkarnacijah valovitega štiribarvnega...

110 komentarjev

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

Po 20 letih se poslavlja stari logotip Windows

Microsoft - Microsoft se je odločil, da bo v Windows 8 predelal od temeljev do strehe. Po vrsti globokih konceptualnih sprememb, kot sta nov vmesnik Metro in izdaja verzije za ARM, so se namenili izvesti tudi kakšno bolj kozmetično. V Redmondu so se odločili, da se stari logotip Windows (okno v obliki zastave) po 20 letih poslavlja. Windows 8 bo imel nov, štirikotni okenski logotip, ki jim ga je pomagalo oblikovati podjetje Pentagram.

Windows 3.1, ki je izšel leta 1992, je prvikrat uporabljal barvni logotip, v katerem je okno v obliki zastave iz štirih raznobarvnih predelov. Do Windows XP je ta ostal bolj ali manj nespremenjen. V naslednjih verzijah je ogrodje ostalo enako, spremenile pa so se poteze in oblikovanje. Ker prinaša Windows 8 vrsto novosti, so želeli v Redmondu tudi nov logotip. Tako so po dvajsetih letih logotip v obliki zastave...

69 komentarjev

Prve pregledne verzije Windows 8 za razvijalce

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je Windows 7 izdal pred poldrugim letom in čeprav na mnogo računalnikih še vedno tečejo starejše verzije, je Windows 8 že globoko v razvoju. O datumu izida je še prezgodaj špekulirati, čeprav se omenjata zaključek prihodnjega leta ter pričetek leta 2013, je pa Microsoft pripravil že prvo alfa verzijo izdelka.

Iz Redmonda so skupini izbranih preizkuševalcev in sestavljavcev računalnikov (OEM) začeli pošiljati različico M3 (Milestone 3) prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Šlo naj bi za verzijo 7971.0.110324-1900, njen namen pa je proizvajalcem dati dovolj časa, da se pripravijo na izid sistema, ki bo čez palec rečeno čez dve leti.

Razvoj verzije M3 se je začel prejšnji mesec, zatem pa bo izšla verzija CTP...

41 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Odkrita 17 let stara luknja v Windows

Slo-Tech - V operacijskem sistemu Windows so odkrili varnostno pomanjkljivost, ki napadalcu omogoča prevzem nadzora nad sistemom. Luknja tiči v okolju Virtual DOS Machine, ki ga je Microsoft priključil leta 1993 in omogoča izvajanja 16-bitnih programov za DOS v Windows NT. Novoodkrita luknja obstoji v vseh 32-bitnih Microsftovih operacijskih sistemih, ki so bili izdani po letu 1993, torej Windows NT, 2000, XP, Vista in 7.

Googlov Tavis Ormandy pojasnjuje, kako lahko uporabnik brez administratorskih privilegijev vrine in izvede kodo z najvišjimi pravicami. Uradnega popravka še ni na voljo, tako da za zdaj obstaja primitivna rešitev v obliki izključitve podsistemov MSDOS in WOWEXEC. Kot pravi, je Microsoft o napaki obvestil že lanskega junija, v Redmondu so obstoj težave potrdili, zgodilo pa se ni še nič. Debata na našem forumu že teče.

30 komentarjev