»

Iranska internetna propagandna mreža širša, kot so domnevali

vir: Reuters
Reuters - Reutersovi novinarji s pomočjo varnostnih podjetij FireEye in ClearSky so razkrili še eno dodelano mrežo spletnih strani ter uporabniških računov s socialnih omrežij, ki prikrito širi propagando iranskih vladnih občil.

Pred tedni sta se Facebook in Twitter spravila nad račune, ki naj bi bili povezani z Iranom in Rusijo ter širili dezinformacije. Pri Reutersu so kopali dalje in ugotovili, da je organizacija International Union of Virtual Media (IUVM) pravzaprav tudi del iranskega prikritega spletnega propagandnega stroja. Gre za desetine povezanih spletnih strani in računov s Facebooka, Twitterja, YouTuba ter Instagrama, ki so povzemali novice iranskih vladnih medijev, pri tem pa zakrili dejanski izvor. YouTube je v hitrem...

32 komentarjev

Iran blokiral družabna omrežja, DRK ugasnil mobilni internet

Slo-Tech - Protesti, ki se v Iranu nadaljujejo že četrti dan, so poskrbeli za blokado družabnih omrežij. Iranska vlada je tako blokirala dostop do aplikacije za varno sporočanje Telegram, prav tako je nedostopen tudi Instagram. Telegramov ustanovitelj Pavel Durov je na Twitterju zapisal, da njegovo podjetje ni želelo izključiti Telegrama v Iranu, zato ga je država blokirala. Instagram pa je očitno blokiran zato, ker so ga ljudje množično uporabljali za dokumentiranje dogajanja na protestih. Nekateri sicer poročajo, da imajo občasno dostopen do omenjenih storitev.

Po nekaterih podatkih je onemogočen ali vsaj moten tudi dostop do mobilnega interneta. Oblasti odgovarjajo, da gre za začasne ukrepe. Pričakovati je, da bodo trajali vse...

65 komentarjev

Savdijci blokirajo Skype, Whatsapp

Hello, yes.

Reuters - Medtem, ko na Zahodu (spet/začasno) razmišljamo o odhodu z GMaila, Facebooka in podobnih ameriških komunikacijskih servisov, katerih glavna dejavnost je zagotavljanje dostopa za tamkajšnje obveščevalne in policijske službe (brez skrbi, čez kak teden nam bo že povsem vseeno), imajo na Vzhodu probleme popolnoma druge vrste. Savdska Arabija je tako v začetku meseca blokirala dostop do izraelsko-ukrajinske VoIP storitve Viber, ki je s svojimi 20 milijoni uporabniki po svetu eden najbolj resnih konkurentov Skypu. Zdaj bi radi blokirali še sam Skype, ter priljubljeni iPhone program Whatsapp, to še pred začetkom letošnjega Ramadana (8. oz. 9. julij). "Uradni" razlog je seveda raba šifriranja, kar naj bi motilo vladne težnje po...

25 komentarjev

Nokia na svojih telefonih izvaja SSL MITM napade, a bojda le zaradi hitrejšega prenosa

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Gaurang Pandya - Včeraj je indijski varnostni inženir Gaurang Pandya objavil blog post o tem, da Nokia na določenih novejših modelih (zlasti Ashah, za Lumie še ni podatka) izvaja Man-In-The-Middle napad pri spletnem brskanju, in to tudi za HTTPS povezave. Za nešifriran HTTP to ni nič novega, saj večina operaterjev uporablja take ali drugačne http proxy-je za potrebe kontrole in pohitritve mobilnega prometa, pri varnih povezavah se to ne bi smelo dogajati.

Napad je klasičen: ob vzpostavitvi varne povezave se brskalnik namesto z ciljno stranjo (npr. https://paypal.com) poveže z Nokiinim proxy strežnikom (npr. http://cloud13.browser.ovi.com), tudi šifrirano in podpisano, a z Nokijinimi lastnimi certifikati. Proxy strežnik potem sam sproži https povezavo do tarčnega strežnika in čez...

37 komentarjev

Avstralija opustila načrte za obsežno cenzuro interneta

Hear no evil, see no evil, speak no evil, therefore there must be no evil.

vir: iTNews
iTNews - Po štirih letih resnega truda v drugo smer je avstralska vlada ta teden dokončno opustila svoje načrte za uvedbo obvezne blokade z njihove strani določenih spletnih strani. Namesto tega so se bili primorani zadovoljiti zgolj z blokado INTERPOL-ovega seznama spletnih strani z otroško pornografijo, pa še to prostovoljno in ne takoj.

Prvotni načrt sedanje laburistične koalicije (2008) je namreč predvideval vzpostavitev obveznega filtriranja interneta za vse ISP-je, pri čemer bi seznam blokiranih strani bolj ko ne prostodušno in enostransko določala vlada sama. Leto kasneje so že tudi uspešno izvedli prve pilotske teste pri štirih največjih ISP-jih, ter napovedali konkretne spremembe Zakona...

2 komentarja

Iran znova blokira pol interneta

Iran letos praznuje 33. obletnico revolucije.

vir: China Daily
The H - Iranske oblasti so minuli četrtek kot del priprav na mesec dni dolgo praznovanje 33. obletnice islamske revolucije začele agresivno blokirati internetne storitve, ki bi opoziciji lahko koristile pri organizaciji protestov.

Popolnoma nedostopni so priljubljeni tuji ponudniki spletne pošte (Gmail, Yahoo in Hotmail) ter seveda socialna omrežja. Več deset tisoč uporabnikov je blokado zaželo zaobiti z uporabo omrežja TOR, vendar se je vlada spravila tudi na to in pri vsaj štirih večjih ISP-jih onemogočila vzpostavitev potrebne SSL povezave. Vodstvo projekta TOR se je hitro odzvalo z manjšo spremembo svojega protokola, tako da ga je nekoliko težje najti oz. blokirati, in sodeč po statistikah (glej graf) deluje.

Še bolj zaskrbljujoč je

86 komentarjev

Iran pričel z obsežnim blokiranjem interneta in Tor omrežja

Javni del Tor omrežja v sliki

Slo-Tech - Kot poročajo na poštnem seznamu uporabnikov in operaterjev proticenzurnega in anonimizacijskega omrežja Tor, je Iran v zadnjih 48 urah pričel z obsežnim blokiranjem dostopa do interneta. Kot kaže, trenutno blokirajo že skoraj ves SSL/TLS šifriran promet (prve analize sicer kažejo, da iranski cenzorji uporabljajo DPI in ne IP:port filtrov), posledično pa to lahko pomeni, da bodo iranske oblasti morda uspele blokirati dostop do interneta tudi med 50.000 do 60.000 Tor uporabnikom iz Irana (da, uporaba Tor omrežja je v Iranu ena redkih možnosti za neoviran dostop do spleta).

Kot poročajo nekateri uporabniki iz Irana, oblasti blokirajo tudi ssh, posledično pa poslovno škodo trpijo tudi iranska podjetja, ki ne morejo do svojih strežnikov in...

20 komentarjev

Britanski mobilni operaterji blokirajo spletno stran projekta Tor

Open Rights Group - Blokade interneta so danes tako rekoč stalnica v različnih nedemokratičnih režimih. Prebivalci teh režimov, ki želijo necenzurirano dostopati do interneta se lahko poslužijo anonimizacijskega in proticenzurnega omrežja Tor, kmalu za tem pa lahko beremo novice kako so te nedemokratične države pričele z blokado omrežja Tor.

A kot kaže omrežja Tor ne blokirajo le nedemokratični režimi. Kot poročajo na ZDNetu so britanski operaterji mobilne telefonije brez obvestila blokirali glavno spletno stran projekta Tor. Tega sicer niso storili za vse uporabnike, pač pa za tiste, ki uporabljajo predplačniške pakete in ki omenjenim podjetjem ne plačujejo storitev preko kreditnih kartic.

Na problem so v ponedeljek opozorili pri Open Rights Group.

A brez skrbi. Nameni britanskih mobilnih operaterjev nikakor niso nedemokratični. Gre le za to, da omenjena podjetja skušajo zaščititi naše otroke pred neprimerno vsebino.

Predstavnik podjetja O2 je namreč povedal, da filtriranje izvajajo namerno in...

36 komentarjev

Iran blokiral TOR, popravek na voljo še isti dan

V omrežje TOR vstopimo čez vstopno točko, nato se promet poda med več notranjimi relayi in končno gre ven čez izhodno točko. Znotraj omrežja je kriptiran. Za popoln nadzor omrežja bi napadalec moral obvladovati vse vhodne in izhodne točke.

vir: The H
The H - Kot poroča H Onine, naj bi iranska vlada na večer na sredo na svojih izhodnih usmerjevalnikih vklopila blokado prometa po anonimizacijskem omrežju TOR (the Onion Router). Blokada je bila še isti dan odkrita in odpravljena, s čimer se delovanje omrežja počasi obnavlja.

TOR je anonimizacijsko omrežje, ki promet od uporabnika (izvor) pa do ciljnega strežnika (ponor, npr. mail.google.com) spelje skozi večje število posrednikov, imenovanih TOR relays. Relaye poganjajo uporabniki z odvečno internetno pasovno širino (zadostuje že 20KB/s). Uporabnikovi paketki vstopijo v...

8 komentarjev

V Iranu še strožja internetna cenzura

Slashdot - Iranci so spet zaostrili svojo internetno železno zaveso, saj so onemogočili dostop do Gmaila, Yahooja in nekaterih drugih strani v angleščini. Povod so bržkone sveži protesti, ki so se razplamteli v zadnjih dneh, ko je iranski predsednik ostro napadel Izrael in označil holokavst kot laž. Pronicanja informacij o dogajanju v državi v svet Iranu ni uspelo ustaviti, a to pravzaprav sploh ni njihov cilj. Pomembneje je ustaviti pritok informacij v državo in znotraj nje, kjer nove blokade delo odlično opravljajo.

Blokada postavlja nevaren precedens, saj doslej Iran Gmaila in Yahooja še nikoli ni blokiral. Seveda ni težko razumeti, zakaj takšna odločitev, saj je elektronska pošta po prepovedi poročanja Musaviju, opoziciji, protestih in podobnem prek klasičnih medijev postala praktično edino dostopno občilo. Podobno so nedostopne tudi angleške strani z novicami, kot je denimo CNN.

23 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev