»

V evropsko-ameriški akciji razbili botnet Beebone

Slo-Tech - V usklajeni akciji so Evropolova enota EC3, nizozemska policija, ameriški FBI ter Kaspersky Lab, Shadowserver in McAfee uspeli razbiti botnet Beebone (znan tudi kot AAEH). Omenjeno omrežje je vključevalo vsaj 12.000 aktivnih računalnikov, bržkone pa še bistveno več. Na vrhuncu okužbe septembra lani jih je bilo 100.000. Odkrili so več kot pet milijonov primerov okužb v več kot 195 državah. Najbolj prizadete so bile Japonska, Indija in Tajvan.

Kot so pojasnili za Associated Press, je bila zlonamerna programska oprema v primeru Beebone zelo dovršena. Programska oprema se je posodabljala tudi do 19-krat dnevno, zaradi česar jo je bilo težko prepoznati. Okužbo sta vzdrževala dva modula za...

0 komentarjev

Danes odklop lažnih DNS-strežnikov črva DNSChanger

ZDNet - Današnji dan so bolj rumeno obarvani mediji označili kot dan, ko bo od interneta odrezanih na tisoče računalnikov, ki še vedno niso očistili okužbe s črvom DNSChanger na svojih računalnikih. Čeprav je FBI danes po napovedih res izklopil lažne DNS-strežnike, večjih težav ali celo "sodnega dne", kot so nekateri napovedovali, ni bilo. Bo z današnjim dnem uporabnikom hitro postalo jasno, ali imajo omenjeno zalego na svojih računalnikih.

DNSChanger se je širil med letoma 2007 in 2011. Okužiti je zmogel tako računalnike z Windows kot Mac OS, in sicer je na vseh spremenil zapis za naslov DNS-strežnike. Računalniki so tako zahtevke preusmerjali na lažne strežnike, ki so jih vzpostavili pisci črva. Ti strežniki so vračali odgovore na poizvedbe, v katere so dodajali reklame, s čimer naj bi si...

19 komentarjev

FBI ugaša omrežje DNSChangerja, kup računalnikov utegne ostati brez interneta

The Register - Ameriški FBI je lani novembra v Operaciji Ghost Click aretiral šest estonskih državljanov, kolovodij trojanca DNSChanger. DNSChanger je na vsakem okuženem računalniku zamenjal naslove DNS strežnika (od tod ime) na napadalčeve, tako da je uporabnik ob obisku povsem nedolžnih strani najprej dobil kup oglasov in druge neželene vsebine. Po operaciji je FBI dobil dostop do lažnivih DNS strežnikov, vendar so se zaradi množičnosti okužbe odločili, da jih ne ugasnejo takoj. Namesto tega so nanje namestili pristne DNS strežnike, uporabnike pa pozvali, naj počistijo svoje računalnike. Tri mesece po aretaciji, tj. 8. marca, jih namreč mislijo dokončno ugasniti.

Tukaj pa zdaj nastopi problem. Po včeraj objavljen raziskavi je okužba še vedno prisotna vsaj v polovici od Fortune 500 podjetij, oz. 27 od...

2 komentarja

Predlagane spremembe protokola DNS

Shema delovanja DNS

Google - Google na svojem blogu piše o predlagani nadgraditvi protokola DNS, ki bi po novem v obzir vzela tudi lokacijo uporabnika, ki je poslal zahtevek.

DNS-strežniki prevajajo domene (npr. www.slo-tech.com) v IP-naslove (v 193.164.138.20) in z namenom ustreznega razporejanja prometa uporabnike napotijo na najbližji strežnike, če je na voljo več enakih. To ima pozitivne učinke na hitrost, zakasnitev in izkoriščenost omrežja. Trenutno vrhovni DNS-strežniki vidijo le IP-naslov DNS-resolverja in ne uporabnika. DNS-resolverji so sicer običajno geografsko blizu uporabniku, tako da vrhovni DNS-strežnik najde najbližji strežnik, ni...

14 komentarjev

Google pripravil svoj DNS strežnik

vir: Google
Google - Google si že nekaj časa želi pohitriti nalaganje in uporabo spletnih strani, na kar ciljajo tudi z nekaterimi že predstavljenimi projekti. Najbolj očiten je njihov brskalnik, Google Chrome, za razvoj katerega so se odločili, ker so menili, da drugi brskalniki ne zmorejo prikazovati Javascript vsebin (le-te so močno zastopana v Googlovih aplikacijah) dovolj hitro. Drug primer je bila najava novega spletnega protokola, SPDY, ki naj bi deloval ob protokolu HTTP ter omogočal hitrejše nalaganje spletnih strani. S pohitritvijo nalaganja strani v mislih so zdaj predstavili še tretjo rešitev, svoj javni strežnik DNS.

Prav DNS strežniki so tisti, ki našim brskalnikom povejo, na...

22 komentarjev

Velikanski DDoS napad v Ameriki

The inquirer - Po poročanju The Inqurierja, so neznanci v ponedeljek pripravili velikanski DDoS (Distributed Denial of Service) napad na vrhovne DNS strežnike. Napad se je začel ob petih popoldne po ameriškem EDT času (v srednjeevropskega si preračunajte sami [:D]) in trajal preko šest ur. Na srečo so uspeli spraviti na kolena le devet od trinajstih DNS strežnikov, tako da uporabniki niso čutili večjih posledic, razen manjših težav s pošiljanjem elektronske pošte. Dodatne informacije ter originalen članek na tem naslovu.

FBI je trdno odločen ujeti in obsoditi odgovorne bad-guye ...

8 komentarjev