»

Založniki zavrnili kompromisno zamenjavo za SOPO

Bum.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Medtem, ko naša vlada pojasnjuje, da tajna pogajanja niso nič nenavadnega ter da v ACTI zares ne piše nič slabega, je nekaj ameriških kongresnikov vložilo kompromisno zamenjavo za PIPO/SOPO, imenovano OPEN, skupaj z iniciativo keepthewebopen.com.

OPEN zasleduje skoraj iste tarče kot SOPA (blocking foreign rogue websites dedicated to copyright infringment) in ponuja skoraj iste kazni, tj. prepoved poslovanja s kartičarji in oglaševalskimi omrežji (ne pa blokade domene in izbrisa iz iskalnikov). Kako je to potem kompromisni predlog? Postopek za uvedbo blokade je bistveno daljši, omogoča besedo tudi nasprotni strani in posredniku, zahteva mazanje precej več papirja in plačilo precej več...

21 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev

ITC: Motorolini telefoni kršijo Microsoftov patent

Slo-Tech - Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je objavila preliminarno razsodbo v primeru Microsoft proti Motorola, v kateri je Microsoft Motoroli očital kršitev devetih patentov v njihovih mobilnih telefonih. Kasneje so iz procesa umaknili dva patenta, tako da jih je bilo v končnem postopku sedem. ITC je razsodila, da Motorola krši enega izmed njih.

Gre za patent številka 6.370.566, ki opisuje sklicevanje sestankov z mobilnih naprav. Dokončno odločitev bo ITC sprejel najkasneje do 20. aprila 2012, ko bodo jasne tudi sankcije. Microsoft in Motorola imata seveda do tedaj čas, da najdeta skupni jezik bodisi v obliki licenciranja bodisi odstranitve omenjenih funkcij iz Motorolinih naprav.
...

8 komentarjev

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Sodišče Evropske Unije je upoštevalo tako interese avtorjev kot tudi ISP-jev in uporabnikov interneta. Splošni nadzor vsega prometa v dobro omejene skupine ljudi ne pride v poštev.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije nam je v četrtek dostavilo rano božično darilo, ko je v zadevi Scarlet Extended proti SABAM (povzetek v angleščini, sodba v slovenščini) odločilo, da pravo EU prepoveduje vzpostavitev celokupnega filtriranja interneta na nivoju ISP-ja samo zato, da se prepreči piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin s p2p in podobnim programjem. S tem so efektivno prepovedali deep packet inspection in podobne tehnologije, ki bi, če bi ostale, lahko hitro privedle do obsežne cenzure interneta v Uniji.

Sodišče je povedalo, da avtorska pravica ni absolutna, zato je pri odmeri odločitev za njeno varovanje treba upoštevati tudi pravice tako ponudnikov kot uporabnikov interneta. Pri prvih pride v poštev zlasti svobodna gospodarska pobuda, ki ne dopušča...

46 komentarjev

Wikileaks saga: oviranje obveznih licenc za zdravila v Ekvadorju

Panorama ekvadorskega podeželja

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Južnoameriška država Ekvador, kjer več kot tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine, je konec leta 2008 skušala uvesti obvezno licenciranje za originalna zdravila in s tem domačemu zdravstvenemu sistemu zagotoviti dostop do mnogo cenejših generičnih nadomestkov. Mednarodni farmacevtski koncerni so potezi seveda nasprotovali, podrobnosti pa so razvidne iz štirih nedavno objavljenih depeš ameriške ambasade v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja.

Še pred izdajo predsedniškega dekreta št. 118 v oktobru 2008 naj bi se...

15 komentarjev