»

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

HUD meni v programu za vektorsko risanje Inkscape.

vir: markshuttleworth.com
markshuttleworth.com - Po nerodnem eksperimentu z globalnimi meniji bo Ubuntu Unity z aprilsko različico 12.04 predstavil še en nov, celo radikalno drugačen menijski sistem. Pravijo mu HUD oz. head-up display, gre pa za kontekstni meni z iskalnikom, ki se bo pojavil nad aplikacijo (od tu ime) ob stisku tipke ALT.

Uporabnik bo nato vtipkal ključno besedo ali dve (npr. "Save As" ali "Sharpen" ali "Resize") in izbral želeno menijsko postavko med najdenimi rezultati. Na vrhu bodo kontekstno primerne postavke - če je npr. izbran pravokotnik v Inkscapeu, bodo najprej predlagane operacije na njem in šele za njimi bolj splošne operacije. Za ujemanje bo treba natipkati le del besede (full-text search), tipkarske napake pa ne bodo problem (fuzzy matching). Sčasoma...

115 komentarjev

Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04

Luskavec je med 30 in 100 cm velik strunar, ki živi v toplih predelih Afrike in Azije. Odlikuje ga značilni oklep iz lusk, ob nevarnosti pa se lahko zvije v kepo, podobno kot ježi. Aktiven je ponoči, ko vohlja predvsem za termiti. Njihova gnezda odpre z močnimi kremlji na prednjih tacah, nakar jih izvleče z dolgim in lepljivim jezikom. Zob namreč nima.

vir: Google
Phoronix - Naslednjo pomlad izide Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ("natančni luskavec"), ki bo kot LTS (long-term support) različica z nami kar pet let, tokrat tudi za desktop okolja. Prinaša številne pomembne in hkrati kontroverzne novosti, zato ji je vredno posvetiti nekaj besed.

Prvič, namestitvena slika operacijskega sistema bo tokrat velika vsaj 750MB, kar več ne bo mogoče stlačiti na CD nosilce. Ubuntu bomo zato nameščali z DVD-jev ali še raje USB ploščic, oziroma kot nadgradnjo s prejšnje različice.

Privzeta različica bo 64-bitna, še vedno pa...

93 komentarjev

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

Ubuntu 11.10 nared

vir: Ubuntu
Ubuntu - Danes, na petek štirinajsti, je na voljo sveža različica popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu 11.10 - Oneiric Ocelot (sanjavi mali leopard). Prenos je brezplačno na voljo na Ubuntovi domači strani.

Posebej revolucionarnih novosti niti ni. Grafični vmesnik Unity, ki je v aprilski izdaji deloval še nekoliko nedokončano in hroščato, je zdaj bistveno bolj dodelan. Opazili boste prenovljen (= uporaben) alt-tab switcher in pa nov iskalni vmesnik (leče, angl. lenses), ki omogoča integracijo iskalnikov v posameznih programih - npr. glasbenem predvajalniku Banshee ali twitter klientu Gwibber - naravnost v glavni sistemski iskalnik. Zdaj boste lahko posebej hitro našli priljubljen komad,...

184 komentarjev

Prvi predogled Ubuntu 11.10 na voljo

Ubuntu - Canonical je minuli četrtek predstavil prvo alfa (predogledno) različico prihajajočega operacijskega sistema Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ("sanjavi leopard", gre za ponoči aktivno veliko mačko s habitatom v južni in osrednji Ameriki, ter Mehiki). Namenjena je predvsem razvijalcem in testerjem, pa tudi novosti željnim navadnim uporabnikom. Namesitev je mogoča z nadgradnjo natty-ja (sudo update-manager -d) in pa seveda s svežo namestitvijo katere od ISO slik. Velja opozoriti, da slike še niso skrčene na velikost CD-ja in da je zato potrebna namestitev z DVD-ja ali še raje USB ključa.

Novosti ni pretirano veliko. Jedro bo 2.6.39, sicer zadnje iz 2.x veje [1]; tu sta še prevajalnik GCC 4.6, Gnome 3.0 in z njim GTK 3.0. "Pod...

17 komentarjev

Izšel Ubuntu 11.04

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in izšla je nova različica Linuxove distribucije Ubuntu. Od danes je na voljo verzija 11.04 s kodnim imenom Natty Narwhal, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najprej opazimo nov videz. Po novem je v Ubuntuju privzeto grafično okolje Unity, ki je nadomestil dosedanji GNOME. Komur ni všeč nobeden izmed teh, lahko poseže po KDE in Xfce, ki sta takisto podprta. V Unity najdemo na levi strani zaslona stransko orodno vrstico, poimenovano Launcher, ki ponuja bližnjice do najpogosteje uporabljanih orodij in aplikacij. Novost je tudi Dash, ki ga prikličemo s klikom na Ubuntujev logotip v levem zgornjem kotu. Z njim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in datotekah na disku.

Natty Narwhal je prva različica, ki ima vključen novi pisarniški paket...

206 komentarjev

Ubuntu podobo na ogled postavi

Ambience Light

Ars Technica - V Canonicalu so se odločili, da je čas za grafično prevetritev svoje distribucije Linuxa. Prve slike so na splet pricurljale že konec februarja, konec preteklega tedna pa so uradno napovedali prenovo. Z verzijo 10.04 se poslavlja uveljavljena tema Human; nadomešča jo nov stil z imenom Light. Razvijalci so bili z dizajnerskimi dokumenti sila skopi, a odgovore na vsa vprašanja nudi Ubuntu 10.04 alfa, ki jo je že moč dobiti.

Nova tema je na voljo v dveh okusih. Privzeta inačica ima temnejše menije in panele ter se imenuje Ambience. Alternativna verzija ima nekoliko lahkotnejše barve in se imenuje Radiance. Obe uporabljata pogon Murrine, čeprav ne uporabljate steklastega izgleda v veliki meri. Programi, kot so OpenOffice, Firefox itn.,...

37 komentarjev

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev