»

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Ko gredo podatki po zlu...

MSNBC - Pred časom je bila na Slo-Techu objavljena anketa o vaših reakcijah ko delovanje vašega računalnika skrene po svojih poteh.

Kot poroča MSNBC, je newyorško podjetje Ontrack Data Recovery zanimalo podobno: kako na izgubo podatkov reagira nekoliko manj g33kovska populacija.

Po pričakovanju so ugotovili, da prevladujejo takšni ali drugačni elementi fizičnega obračunavanja. Glede na delež hindujcev in budistov med Američani pa je presenetljiv tudi delež nenasilnih reakcij. 13% poskuša z lepimi besedami prepričati svoj mlinček, da bi si premislil in začel ponovno sodelovati, kar tretjina pa se je že sprijaznila z "kakovostjo" strojne in programske opreme in ob tovrstnih dogodkih zgolj stoično zavzdihne.

Med najbolj zanimive nasilne reakcije zagotovo sodi reakcija upravnika neke restavracije, ki je neposlušni prenosnik zabrisal kar v pečico in s tem uničil oboje: prenosnika in pečico. Ko se sprehajate v bližini zgradb, se splača občasno pogledati navzgor, da ne postanete kolateralna...

16 komentarjev

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Crypto-Gram - Telefoni z vgrajeno Bluetooth tehnologijo niso nobena redkost več. Skupaj z avtoradijem, ki je opremljen z Bluetoothom, jih lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje, lahko jih povežemo z računalnikom, žepnim računalnikom, itd. A pozor. Bluetooth morda ni varen.
15. avgusta 2000 je Bruce Schneier v spletnem varnostnem biltenu Crypto-Gram pisal o varnosti Bluetooth tehnologije. Schneier je bil do varnosti omenjene tehnologije precej skeptičen, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je bilo pomanjkanje informacij o varnosti tega protokola. Da "security through obscurity" (zagotavljanje varnosti s skrivanjem kritičnih detajlov) ne deluje se je pač že prevečkrat izkazalo in Schneier je pesimistično zapisal, da bi bil to prvi primer večjega protokola, ki bi bil izdan brez varnostnih napak. Drugi razlog je bilo dejstvo, da vsaka Bluetooth naprava oddaja edinstveno identifikacijo, kar bi bilo mogoče izrabiti za sledenje posameznikov. Svoje razmišljanje je sklenil s stavkom,...

10 komentarjev

PlayStation Portable

The inquirer - Sony namerava na tržišče poslati novo prenosljivo igralno konzolo, ki naj bi konkurirala Nintendovi in Microsoftovi. Imenovala se bo Playstation Portable (PSP), vsebovala pa bo visokozmogljiv procesor in 4,5-palčni LCD-zaslon. Zmožna naj bi se bila povezati na druge enake naprave, mobilne telefone, osebne računalnike in nenazadnje na navaden Playstation. Naprava naj bi primarno konkurirala Nintendovemu Game Boy Advance in Nokii, ki ima v tem poslu tudi velike načrte. Klik!

0 komentarjev

Dell, HP: monopol malo drugače

The Register - Klasična težava večine (pa ne vseh!) prodajalcev računalniške opreme je predvsem njihova pretirana naravnanost k svetovanju v prid kupcev. Verjetno se vam je že zgodilo, da so vam ob nakupu tiskalnika priporočali nekaj primernejšega za Vaš žep ('Ne potrebujete tega tiskalnika, raje kupite tega cenejšega, ki je prav tako zelo dober...'). Kako se njihovo mnenje spremeni, ko jih povprašate po ceni 'potrošnega materiala', pa ste morda izvedeli nekaj mesecev (dni, če je bil to vaš prvi tiskalnik [:D] ).

Dovolj klišejstva. Poleg vseh 'uradnih refill-packov', ki obljubljajo skoraj zastonjsko polnjenje praznih kartuš, izgubljeno garancijo ter popackane prste, je vplutje v mednarodne vode s pomočjo Lexmarka napovedal še Dell. Hmm. Kaj ni ravno to podjetje znano kot eden največjih prodajalcev računalnikov po neposrednih kanalih (beri: minimalno število vmesnih prevoznikov)? Verjetno si predstavljate, kaj bi v tržnem pogledu pomenilo, če bi se na policah (spletnih) trgovin pojavile...

3 komentarji

HP na Modrem zobku

Guru 3D - Bluetooth standard počasi osvaja računalniško sceno... Dokaz tega je HP Deskjet 995C tiskalnik. Gre za Hewlett-Packardov pljuni-in-posuši (inkjet) tiskalnik. Nič na njem ni tako posebnega, razen to, da je prvi tiskalnik s podporo Bluetoothu.
Stane $399, na minuto popljuva (izpiše) maksimalno 17 strani teksta, ali popljuva (izriše) maksimalno 13 strani barvnih slikic. Prvič je bil predstavljen letos na CeBIT-u in zdaj je na voljo v prodaji.
Za vse tiste, ki ste pravkar prišli iz prazgodovinske jame in nimate pojma o čem govorim (BlueTooth) vam bom pojasnil. Na kratko, seveda. Bluetooth je nizko električno porabna, kratko razdaljna, brezžična tehnologija. Najbolj se (bo) uporablja pri PDA-ih, mobitelih in laptop-ih. Deluje v razdalji do 10 metrov s hitrostjo do 1 mbps. Deluje v radijskem spektru 2.4GHz, tako kot nekatere druge naprave (mobilni telefoni, mikrovalovne pečice,...), kar pa lahko povzroči motnje v delovanju... No ja, bo že....

0 komentarjev