»

Prodaja računalnikov strmoglavila

Slo-Tech - V zadnjem kvartalu leta 2022 je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov v primerjavi s predhodnim letom padla za 28 odstotkov, kar je največji medletni upad. Prodaja se je skrčila za približno 70 milijonov kosov, ocenjujejo analitiki iz podjetij Canalys, Gartner in IDC. Gartner to označuje kot največji padec, od sredine 90. letih, odkar merijo prodajo računalniške opreme. Razlogov je več, najpogosteje pa navajajo gospodarsko recesijo, inflacijo in spodsekano povpraševanje. A vse ni tako črno, ker sta bili leti 2020 in 2021 nenavadni.

Pričakovati je nadaljnje zniževanje cen. IDC je sicer nekoliko pozitivnejši in zadnji kvartal primerja z letom 2018, ko je bila slaba prodaja posledica drugih sil. Tedaj Intel ni zmogel zadostiti povpraševanju po procesorjih za prenosne računalnike. Ob tem velja poudariti, da se katastrofične številke nanašajo na spremembo prodaje, torej padec, medtem ko je v absolutnih številkah leto 2022 še vedno boljše kot leta pred pandemijo. Prodali so namreč...

50 komentarjev

Prodaja računalnikov padla za desetino

Slo-Tech - V letu 2019 se je po dolgi suši krivulja prodaje računalnikov obrnila navzgor, a ji je epidemija covida-19 hitro pristrigla peruti. V prvem letošnjem četrtletju je prodaja padla za približno desetino, sta izračunala Gartner in IDC. Pri IDC so izmerili 9,8-odstotni padec, kar predstavlja največji padec po letu 2013. Gartner je izmeril celo 12,3-odstotni padec. Razlog še ni grozeča recesija, saj je virus iz Kitajske resneje ušel šele proti koncu četrtletja. Namesto tega so ključni faktorji pretrgane proizvodne in dobavne verige. Kitajska je namreč pri proizvodnji računalniške opreme največja tovarna na svetu.

Gartner je naštel 51,6 milijona prodanih enot, kar je 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Vodilni je še vedno Lenovo (12,6 milijona), sledijo HP, Dell, Apple, Acer in Asus. Zelo podobno je ugotovil IDC, kjer je vrstni red malo drugačen: Lenovo, HP, Dell, Acer, Apple. Razlog je drugačna metodologija. Gartner šteje namizne računalnike, prenosne računalnike in drage...

75 komentarjev

Po dolgih letih prodaja računalnikov navzgor

Slo-Tech - Navadili smo se že, da beremo o stagnaciji ali celo upadu prodaje računalnikov, saj po eni strani priljubljenost raste mobilnim napravam, po drugi strani pa se življenjska doba osebnih računalnikov daljša. Lansko leto pa je naposled zrasla tudi prodaja računalnikov, in sicer se je okrepila za 2,7 odstotka v primerjavi z letom pred tem. Prodali so 266,7 milijona računalnikov, so izračunali pri International Data Group. Ocene med različnimi viri nekoliko nihajo, saj je Gartner nameril 261,2 milijona prodanih enot oziroma 0,6-odstotno rast, a v tej oceni niso upoštevali chromebookov in ipadov.

Oboji pa se strinjajo, da je to prva rast po letu 2011. Največji tržni delež je imel Lenovo, ki je prodal 24,3 odstotka vseh računalnikov. Za petami mu sledi HP s 23,6-odstotnim tržnim deležem, sledijo pa Dell s 17,5 odstotka, Apple s 6,6 odstotka in Acer s 6,4 odstotka. Še posebej živahna je bila prodaja na razvitih trgih Severne Amerike, Japonske in Evrope. K rasti v zadnjem četrtletju je...

35 komentarjev

Lanska prodaja računalnikov katastrofalna, še zlasti v Evropi

Slo-Tech - Prodaja novih računalnikov je lani dosegla najnižjo raven po letu 2008, kar med proizvajalci in prodajalci povzroča nelagodje. V primerjavi z letom poprej je lani prodaja novih računalnikov upadla za 8-10 odstotkov (IDC in Gartner imata vsak svojo metodologijo), kar je največji upad v zgodovini. Prodanih je bilo okrog 276-288 milijonov računalnikov, kjer je imel najvišji tržni delež Lenovo (20-21 odstotkov), sledili pa so Hewlett-Packard (18-19 odstotkov) in Dell (14 odstotkov). Največji trije skupaj obvladujejo več kot polovico trga.

Podatki za regijo EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) pa kažejo, da se je v Starem svetu prodaja nadpovprečno znižala. IDC ocenjuje, da je prodaja namiznih računalnikov in prenosnikov v letu 2015 v EMEA upadla za 18...

77 komentarjev

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Wong (levo) bo zamenjal Wanga (v sredini)

The Wall Street Journal - Tajvanski proizvajalec račualnikov Acer bo dobil novega šefa, saj je dolgoletni izvršni direktor J. T. Wang odstopil. Podjetje bo 1. januarja začasno prevzel dosedanji predsednik Jim Wong, v Acerju pa bodo do konca drugega četrtletja prihodnjega leta poiskali njegovega naslednika. Wang je odstopil zaradi poslovnih razlogov.

Acer je četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki pa se bori z upadom trga osebnih računalnikov. V zadnjem četrtletju so pridelali 443 milijonov dolarjev čistega dobička, zaradi česar so napovedali sedemodstotno zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo letno prihranilo 100 milijonov dolarjev.

Acer ima težavo. Čeprav globalna prodaja osebnih računalnikov pada, so prvi trije konkurentje...

18 komentarjev

Rekorden padec prodaje računalnikov

ZDNet - Padanje prodaje računalnikov se nadaljuje že četrto četrtletje zapovrstjo, v svoji raziskavi ugotavlja IDC. V prvih treh mesecih tega leta je prodaja upadla za 14 odstotkov, kar je dvakrat več od lanskih napovedi IDC in največji padec od leta 1994, ko je IDC začel spremljati trg. Udarec so utrpeli praktično vsi sestavljavci in prodajalci računalnikov. Največji minus je pridelal HP, ki mu je prodaja računalnikov upadla za 24 odstotkov. Dell je izgubil 11 odstotkov, pregovorno vedno iznajdljivi in zaželeni Apple pa sedem odstotkov.

Kot ugotavlja IDC, smo na pomembni prelomnici, kjer se glavnina seli na mobilne naprave. Da bi kupci ostali zainteresirani v osebne računalnike, bi bilo treba ponuditi nekaj več, to pa se ni...

124 komentarjev

Prodaja diskov na predpoplavnih ravneh, cene pa žal ne

Slo-Tech - Leto dni po katastrofalnih poplavah na Tajskem in v sosednjih državi lansko jesen, ki so uničile dobršen del kapacitet za proizvodnjo trdih diskov, se je trg vrnil v stare tirnice. Kot ugotavljajo v podjetju IHS iSuppli, se je prodaja povzpela na predpoplavne ravni, cene pa žal vztrajajo precej više.

V letu 2012 naj bi prodali okoli 524 milijonov trdih diskov, kar je za 4,3 odstotke več kot lani. Znaten delež k rasti prispeva izid nove verzije operacijskega sistema Windows 8, ki krepi prodajo novih računalnikov in seveda tudi diskov v njih. Napovedi za prihodnost kažejo nadaljevanje trenda, tako da naj bi se prodaja do leta 2017 povzpela na 600 milijonov.

Precej manj gotove so napovedi o cenah. Pred poplavami je bila povprečna cena prodanega...

105 komentarjev

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V...

17 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

Na Japonskem gre iPhone za med

Ars Technica - Apple počasi dodaja na seznam držav, kjer je moč uradno kupiti iPhone, vedno več držav (Slovenije še vedno ni med njimi), kar se jim je doslej izplačalo. Tako je število uporabnikov iPhonov v ZDA in v vseh ostalih državah skupaj ravno izenačeno, medtem ko je bilo v začetku vsega leta uporabnikov izven ZDA le tretjina, poroča AdMob.

Prodaja v ZDA počasi sicer dosega svoj plato, medtem ko je navdušenje na Japonskem šlo prek vseh meja. Rast prodaje je bila več kot 300-odstotna, s čimer iPhone zavzema polovični delež na trgu pametnih telefonov (ki je v primerjavi s trgom vseh mobilnih telefonov majhen) v deželi vzhajajočega sonca. Na drugem mestu po rasti je Francija s 300-odstotnim prirastom, sledijo pa ji Avstralija (280 odstotkov), Kitajska (230 odstotkov) in Nemčija (220 odstotkov). Veliko zanimanje na Japonskem je presenetilo mnoge analitike, ki...

39 komentarjev

Obletnica Pocket PC-ja

več strani - Še malo Microsofta od Mitje.
Korporacija Microsoft je na vsakoletni prireditvi Local Media Day predstavila in proslavila prvo obletnico obstoja svojega izdelka Microsoft Pocket PC. Dogodek je običajno priložnost za medije iz Seattla, da izvejo kaj več o Microsoftovi strategiji ter načrtih za prihodnost, tokrat pa je Microsoft izkoristil to priložnost za obeležitev prve obletnice ene najbolj prodornih naprav na trgu dlančnikov. "V preteklem letu smo bili priča velikim spremembam, izvedenim glede na pričakovanja uporabnikov dlančnikov, ki potrjujejo pravilnost Microsoftovih domnev, da ljudje od svojega dlančnika pričakujejo več kot le upravljanje z osebnimi informacijami," je povedal Juha Christensen, podpredsednik Microsoftovega oddelka Mobility Group. "Medtem, ko industrija dlančnikov sedi in čaka na prodajne uspehe, je pravzaprav Microsoft tisti, ki s tehnološkimi inovacijami in enakomerno rastjo prodaje dokazuje svoje vodstvo na trgu."

V preteklem letu je Pocket PC software...

0 komentarjev