»

Intel predstavil prototip optične povezave s 50 Gbps

CNet - Intel je predstavil prototip ultrahitrega sistema z optičnimi vlakni, ki imajo silicijeve čipe z integriranimi laserji in detektorji ter omogočajo hitrosti do 50 Gbps, kar naj bi v prihodnosti razširili do 1 Tbps. Za razliko od trenutnih sistemov prototip ne uporablja ločenih komponent za generacijo in detekcijo svetlobnih pulzov, marveč ima te vgrajene na isti kos silicija kot ostale komponente. Mario Paniccia iz Intelovega laboratorija za fotoniko pojasnjuje, da je ključ prav v izdelavi laserja iz silicija. Pred šestimi leti nihče ni verjel, da je to sploh moč izvesti, sedaj pa je glavno vprašanje, kako jih povezati z optiko.

Za prikaz so uporabili štiri različne laserje, ki so delovali vsak pri svoji valovni dolžini,...

5 komentarjev

ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Jedrska elektrarna Krško

vir: Wikipedia
New York Times - Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup...

52 komentarjev

Sanyo dviga izkoristek sončnih celic

vir: Wikipedia
TG Daily - Z vedno višjim izkoristkom avstralska solarna elektrarna izgleda vedno bolje in bolje. Leto 2015, ko naj bi začela obratovati je še daleč, že sedaj pa Sanyo obljublja 23 % izkoristek svojih fotovoltaičnih celic. S spremembo proizvodnega procesa poleg rekordnega izkoristka v paketu pride še (precej) nižja cena in manjša poraba surovin (silicija). Nov postopek v proizvodnji pomeni, da je kristalna oblika silicija v sendviču med dvema amorfnima plastema (oblika silicija, ki se ne sklada v kristale, zaradi česar ga je možno tiskati na površino). Takšna oblika proizvodnje je sicer že poznana, Sanyo pa je očitno uspel močno zvišati...

31 komentarjev

Fujitsu se je popolnoma znebil proizvodnje trdih diskov

X-Bit Labs - Le slaba dva tedna nazaj je Fujitsu dokončno predal proizvodnjo trdih diskov Toshibi, zdaj pa dviga roke še nad proizvodnjo bralno-zapisovalnih glav.
Leta 2004 sta s TDKjem ustanovila skupno družbo za proizvodnjo le-teh, korporacijo TDK Fujitsu Philippines, kjer je bil Fujitsu tretjinski, TDK pa dvotretjinski lastnik. V luči nedavne prodaje oddelka trdih diskov ni več razloga v proizvodnji glav, zato bo partnerstvo, kot je bilo že napovedano, prekinjeno, proizvodnja glav pa bo prešla v 100 % last TDKja.

7 komentarjev

Intel se širi

The inquirer - Trenutno so pri proizvajalcih čipov blazno popularne tovarne za proizvodnjo 12 inčnih vaferjev (izredno čist silicij, ki ga uporabljajo za izdelavo čipov). Pri Intelu se tega močno zavedajo, zato so se odločili, da malce posodobijo svojo tovarno v Oregonu, ki se bo odslej imenovala fab D1D. Razširitev že obstoječe tovarne bo Intel olajšala za kar 2 milijardi $. Novi prostori bodo obsegali 10 sob na 100.000 kvadratnih čevljih, proizvodnja v njih pa se bo se bo začela konec leta 2003. Seveda Intel ne namerava posodobiti tovarne samo zato, da bi se hvalil s tehnološko naprednostjo, ampak zaradi precej manjših stroškov, kot pri tovarnah za izdelavo 8 inčnih vaferjev. Po poročanju The Inquirerja, bo Intelova posodobljena tovarna proizvajala čipe na osnovi 0.13 mikronske tehnologije in porabila za 40 % manj energije in vode, kot pri "8 inčnih" tovarnah, povečala pa naj bi se tudi sama proizvodnja. Intel naj bi v prihodnjih letih uporabljal 4 takšne tovarne....

1 komentar

Čisti silicij za še hladnejše čipe

Slo-Tech - Ameriška firma Isonic naj bi z sodelovala z AMDjem pri raziskovanju in uporabi čistega Silicija-28 v proizvodnji čipov. Ta silicij prevaja toploto tudi do 60 procentov bolje kot navadni silicij, ki se sestoji iz 92% Silicija-28, 5% Silicija-29 in 3% Silicija-30 (dvomim, da vam to kaj pove-samo za informacijo). Vendar pa je proizvodnja takih čipov še daleč, saj je še vse v povojih. Obe firmi pa bosta sodelovala z rusko firmo Eagle Picher, ki pa z dobavo potrebnih komponent zelo zamuja (lahko rečem tipično za ruse). Čisti Si28 naj bi pridobivali na podoben način, kot to delajo pri čiščenju urana za uporabo le tega v jedrskih elektrarnah, saj tudi tam potrebujejo čisti uran. Vendar tudi, če bomo ugledali nove čipe z Si28, je proizvodnja le teh negotova, saj naj bi bile prednosti uporabe preveč majhne.

1 komentar

Proizvajalec Traxdata je broke

uebertakten.de - Pojavila se je novica, da je proizvajalec medijev in CD snemalcev Traxdata v rdečih številkah. Tako naj bi proizvodnjo CD snemalnikov prevzela nova firma E&K, ki naj bi pod svojim imenom tržila snemalnike. Podpora snemalnikom in ostalem Traxdata-HW pa bo ostala. Novi produkti se bojo pod novim imenom pojavili v kratkem. Hčerinska firma od E&K, Ritek, proizvaja že nekaj let medije za Traxdato, ki ji je v zadnjih letih uspelo, da je prišla med glavne proizvajalce le teh. Večji del delavcev in vodstva Traxdate je že ustanovil v povezavi z Mstation novo firmo. Le ti pa se bojo ukvarjali bolj z trženjem kot z proizvodnjo novih stvari.

0 komentarjev

AMD in Isonics pripravljata tiho revolucijo

več strani - Ko se govori o procesorjih in visokih frekvencah je ponavadi govora le o novih jedrih, še manjši tehnologiji izdelave in podobnih zadevah, nikoli pa se ne omenja temelj vseh čipov: silicij. Ravno na tem področju pa AMD in podjetje Isonics pripravljata malo revolucijo. Isonics že nekaj časa razvija novo vrsto silicija, Si-28, ki ima 50% večjo termalno prevodnost, kot naravna različica silicija. Poleg te zelo pomembne lastnosti ima Si-28 tudi nekaj drugih prednosti prej naravnim silicijem, ki bodo omogočale boljši izkoristek, višjo gostoto vezij in podobne zadeve. AMD je že začel testno uporabljati ta silicij in če bo vse šlo po sreči, lahko kaj kmalu pričakujemo ultra hladne in ultra overclockabilne AMDjeve procesorje! Več o tej novi tehnologiji izveste tukaj ali tukaj.

1 komentar