»

Microsoft prevetril Windows Store

The Windows Blog - Applova spetna trgovina App Store ime pred konkurenco eno veliko prednost, vsaj z vidika končnega uporabnika, in to je zanesljivost (čeprav imun ni nihče). Ker morajo aplikacijo skozi strog test, je zlonamernih, zavajajočih in neuporabnih aplikacij zelo malo. Microsoftov Windows Store pa ima po ocenah precej lažnih aplikacij in ostale umazanije. Zato je Microsoft korenito spremenil način certificiranja aplikacij ter jih več kot 1500 pobrisal iz Windows Stora.

Kot so v Redmondu zapisali na svojem blogu, mora vsaka tržnica z aplikacijami najti svoje ravnotežje med pestrostjo ponudbe in kakovostjo aplikacij. Da bi to ravnotežje popravili in izboljšali uporabniško izkušnjo, hkrati pa ne bi vnesli preveč razdora med razvijalce, so se...

6 komentarjev

Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM

Excel 15 Beta na WOA

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je na svojem blogu razkril več podrobnosti o prihajajoči verziji operacijskega sistema Windows 8, ki bo prvikrat v zgodovini podpirala platformo ARM. Informacije o tej platformi počasi kapljajo že celo leto, tako da danes o tem vemo že veliko. V zadnji najavi je Microsoft dokončno potrdil, da WOA (Windows on ARM) ne bo poganjal nobenih starih aplikacij za platformo x86/x64 niti jih ne bo mogoč emulirati, kar je Microsoft še lani zatrjeval.

Edina večja izjema bosta Internet Explorer 10 in Office 15, ki je po besedah Microsofta nujno potreben za kakovostno uporabniško izkušnjo. Nova verzija Officea bo po videzu podobna trenutnemu Officeu 2010, torej znani vmesnik s trakovi (ribbon), ki pa bodo privzeto skrčeni. Priloženi bodo programi Word, Excel,...

51 komentarjev

Znane podrobnosti o Windows Store

Torkova predstavitev Windows Store

Wired News - Avgusta je postalo jasno, da bo imela prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 8 vgrajeno trgovino aplikacij (App Store), a takrat še ni bilo znanih nobenih podrobnosti. Špekulacij je bilo mnogo, predvsem ali bo bolj podobna odprtemu Androidnemu modeli ali strogo nadzorovanemu Applovemu. V torek je Microsoft predstavil detajle o Windows Storu, ki kažejo, da bomo dobili nekakšen hibrid med konkurentoma (uradna najava).

Beta verzija novega Windows Store bo na voljo februarja, po pričakovanjih hkrati z beta verzijo Windows 8. V beta verziji bodo na voljo le brezplačne aplikacije vabljenih avtorjev, kasneje pa se bo to spremenilo. Microsoft je potrdil, da se bodo prihodki od prodaje aplikacij delili v razmerju 70 odstotkov avtorju in 30 odstotku Microsoftu, medtem ko se pri Applu delijo v...

31 komentarjev

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Amazon predstavil spletno trgovino z aplikacijami za OS X

CNet - Čeprav se Amazon ravno toži z Applom o upravičenosti uporabe imena App store za svojo spletno trgovino z aplikacijami za androidne telefone, ga to ni oviralo, da ne bi zagnali svoje konkurenčne spletne trgovine še z aplikacijami za mace. Včeraj so tako predstavili sekciji Mac Software Downloads in Mac Games Downloads, koder lahko uporabniki Macov kupijo aplikacije ali igre za svoje računalnike in jih prenesejo s spleta. Z njima želi Amazon konkurirati pet mesecev stari Mac App Store, pri čemer kakršnekoli sumljive in pravno neprimerne podobnosti med njima ni.

Med storitvama je nekaj razlik. Amazonova podpira tak Mac OS X 10.5 kot tudi 10.6, medtem ko Applova le najnovejšo verzijo. Ima pa Apple večjo bero, saj...

2 komentarja

Microsoft oporeka blagovni znamki App Store

Takole je Apple predstavil App Store.

Slo-Tech - Microsoft je na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) naslovil zahtevo, da Applu ne podelijo blagovne znamke App Store, za katero je Apple zaprosil leta 2008. Tistega leta je namreč Apple splavil App Store za iPhone, danes pa lahko aplikacije tam kupujemo za vse naprave, ki poganjajo Applov operacijski sistem iOS.

Včeraj pa je Microsoft na Prizivno komisijo pri Patentnem uradu vložil predlog, da Applu blagovno znamko zavrnejo. Microsoft trdi, da je beseda 'app' generični termin za aplikacije in 'store' običajna angleška beseda, ki pomeni trgovino, zato App Store ne more biti zaščitena blagovna znamka. O usodi App Stora bo odločala Prizivna komisija.

25 komentarjev

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Karikiran John McCain s svojimi kontakti

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540...

17 komentarjev