»

Zanesljivost diskov drugič: zmagovalec Hitachi

Slo-Tech - Backblaze nadaljuje z analizo zanesljivosti in dolgoživosti diskov, ki so jo začeli novembra. Tedaj so odgovorili na vprašanje, kako dolgo lahko pričakujemo, da bo disk deloval. Sedaj ugotavljajo, ali so med diski za domačo in strežniško uporabo razlike v zanesljivosti in katere znamke so najboljše.

Backblaze si lahko privošči izdelavo statistike, saj imajo v svojih ohišjih več kot 25.000 diskov, ki se nekateri vrtijo že več kot pet...

61 komentarjev

WD dobil rumeno luč za prevzem Hitachija

Konsolidacija proizvajalcev trdih diskov

Slo-Tech - Western Digital je lani napovedal prevzem podjetja Hitachi, s čimer se zaključuje več let trajajoč proces konsolidacije proizvajalcev trdih diskov. Po tem prevzemu bodo na trgu ostali tri igralci, in sicer WD s približno polovičnim tržnim deležem, Seagate s 40 odstotki in Toshiba. Prevzem bi se bil moral končati že lani, a se je zataknilo pri regulatorjih trga oziroma varuhih...

10 komentarjev

Cene diskov začele počasi upadati, ustvarjen duopol

ComputerWorld - V zadnjem času nekoliko več besed namenjamo poglavju trdih diskov, za kar so krive predvsem poplave na Tajskem in posledično ogromno zvišanje cen zaradi izpada proizvodnje. Drugi pomemben dejavnik je konsolidacija trga trdih diskov, ki je letos dosegla svoj epilog; ostala sta le še dva velika igralca.

Pred desetletjem smo imeli sedem večjih proizvajalcev trdih diskov. Za svoj kos trga so se borili Hitachi, IBM, Fujitsu, Western Digital, Seagate, Samsung in Toshiba, kar je ustvarjalo konkurenčno, morda celo preveč razdrobljeno okolje. IBM in Hitachi sta se združila leta 2003, vse skupaj pa je letos pohrustal Western Digital. Na drugi strani je Toshiba predlani kupila Fujitsujev oddelek za trde diske, skupno pa ima manj kot četrtinski delež. Zadnji večji...

29 komentarjev

WD in Seagate skrajšujeta garancijo za trde diske

ComputerWorld - Največja proizvajalca trdih diskov Western Digital in Seagate sta objavila, da bosta z novim letom skrajšala garancijo na večino trdih diskov. Skrajšanje bo prizadelo praktično vse trde diske, ki so namenjeni domačim in poslovnim uporabnikom, izvzeti pa bodo le diski za tako imenovane mission critical sisteme. Western Digital zatrjuje, da skrajšanje garancije ni povezano s poplavami na Tajskem, zaradi katerih je sicer celotni proizvodni sektor trdih diskov v hudem primežu. Sta pa podjetji priznali, da bodo s skrajšanjem garancije privarčevali.

V Western Digitalu so povedali, da bo znižana garancija veljala...

90 komentarjev

Western Digital po poplavah vnovič zaganja proizvodnjo

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
X-Bit Labs - Počasi se proizvodnja trdih diskov, ki je na Tajskem povsem zastala zaradi oktobrskih poplav in povzročila skokovit porast cen, vrača v ustaljene kolesnice. Iz Western Digitala, ki je bil najbolj prizadet, namreč prihajajo vzpodbudne novice, da so prvo tovarno že ponovno zagnali, prihodnje pa naj bi prihodnjih tednih.

Tovarna v Bang Pa-inu je v petek začela obratovati, kar je teden dni pred načrtovanim datumom zagona. Omenjeno tovarno je 15. oktobra zalila narasla voda, ki je tam vztrajala dober mesec. Šele 17. novembra so uspeli izčrpati vso preostalo vodo in začeli sušiti prostore. Električno energijo so ponovno priklopili 26. novembra, proizvodnja pa je stekla v sredo. Western...

42 komentarjev

EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Forbes - Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval...

21 komentarjev

Western Digital kupuje Hitachi

The New York Times - Western Digital je danes objavil, da bo prevzel Hitachi Global Storage Technologies, za kar bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Od tega bodo 3,5 milijarde plačali v gotovini, preostanek pa z WD-jevimi delnicami. Za prevzem, ki sta ga že odobrila upravna odbora obeh podjetij, tako da bo končan v tretjem četrtletju tega leta, če bodo varuhi konkurence dali zeleno luč za prevzem, se bo WD zadolžil za 2,5 milijarde dolarjev.

Z nakupom si bo Western Digital utrdil svojo prisotnost na trgu trdih diskov in drugih enot za shranjevanje podatkov. Izvršni direktor WD-ja John Coyne je v izjavi za javnost zapisal, da ta korak prinaša nekaj pomembnih prednosti - več razvoja in raziskav, inovacije in razširitev širokega portfelja...

52 komentarjev

FTC dal zeleno luč Intelovemu prevzemu McAfeeja

vir: CNet
CNet - Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je sporočila, da nimajo zadržkov pri napovedanem Intelovem prevzemu podjetja McAfee. Zanj naj bi Intel odštel 7,68 milijarde dolarjev, kar bo največji prevzem v Intelovi 42-letni zgodovini. S prevzemom si želi Intel kupiti bližnjico do trga programske opreme za varovanje računalnikov, saj naj bi podobne funkcionalnosti vgradil že v prihajajoče procesorje.

Prav to je eden izmed razlogov za obotavljanje Evropske komisije, ki mora prav tako odobriti prevzem in je po FTC-jevem soglasju še zadnja prepreka. Evropska komisija še preučuje prevzem in preudarja, ali bi začeli podrobno preiskavo. Skrbi jih, da bi imel McAfee v Intelovih procesorjih dostop do nedokumentiranih funkcij, ki jih ostali...

8 komentarjev

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Nič več IBM diskov

X-Bit Labs -

Po poročanju X-Bit Labs je IBM včeraj uradno objavil, da je s podjetjem Hitachi sklenil dogovor o združitvi programov proizvodnje trdih diskov. Novoustanovljeno podjetje, ki bo proizvajalo diske, se bo imenovalo Hitachi Global Storage Technologies.

Pod tem dogovorom je Hitachi v resnici kupil večino IBM-ovih oddelkov, ki se ukvarjajo z diskovjem, s ceno dveh milijard dolarjev. 70 odstokov celotne vrednosti je Hitachi že plačal, preostanek pa bodo plačali v prihajajočih treh letih.

Podjetje bo imelo sedež v San Jose, Kalifornija, kjer bodo zaposleni tako IBM-ovi kot nekdanji Hitachijevi inženirji. V celotnem podjetju bo tako približno 24.000 zaposlenih, med katerimi bodo glavnino (slabih 67%) predstavljali IBM-ovi ljudje, svoje tovarne pa bo imelo na enajstih raličnih krajih sveta. Klik!

10 komentarjev