»

Kitajski mladoletniki lahko igrajo le še tri ure tedensko

vir: Axios
Axios - Kitajska je vnovič omejila čas, ki ga smejo tamkajšnji otroci prebiti ob igranju internetnih iger, in tokrat precej drastično, saj lahko tovrstne naslove igrajo le še tri ure na teden okoli vikenda.

Kitajska je že postala največje tržišče v igričarski industriji, toda tamkajšnje oblasti do takšne situacije ne kažejo zgolj odobravanja. Deklarirano jih žulita dve zadevi: hitro rastoča moč s tem povezanih tehnoloških velikanov, kot je Tencent, ki je danes že največja igričarska firma na svetu; in pa dejstvo, da naj bi imel znaten delež kitajskih otrok težave s prekomernim igranjem, oziroma po domače, z zasvojenostjo. Sredstvo, ki bi ubilo dve muhi na en mah, je strogo omejevanje igranja online iger, s katerimi kitajska podjetja največ služijo, saj temelj tamkajšnjega trga v bistvu predstavljajo internetne mobilne igre z mikrotransakcijami ali naročninami in ne toliko klasične računalniške ter konzolne igre, kot jih poznamo na Zahodu.

Pred dvema letoma so tako mladoletnim že...

86 komentarjev

Večina med gledanjem zaslona - pogleduje še na drugega

Slo-Tech - Več raziskav se je že ukvarjalo z večopravilnostjo pri ljudeh in ugotovilo, da čeprav to poizkušamo in večkrat počnemo, v resnici nismo posebej uspešni ali učinkoviti pri tem. Toda to počnemo tudi pri gledanju televizije ali filmov, ugotavljajo raziskovalci. Med gledanjem televizije kar 88 odstotkov Američanov pogleduje še na pametni telefon ali drugo napravo z zaslonom, ugotavlja Mary Meeker v vsakoletnem poročilu Internet Trends.

Večina uporablja drugo napravo, da preverjajo dodatne informacije o vsebini, ki jo gledajo. Takšnih je kar 71 odstotkov. Velik delež, in sicer 41 odstotkov, pa ob tem še komunicira s prijatelji in sorodniki o tem, kaj gledajo. Znano je, da ljudje lahko več opravil hkrati opravljamo, ko jih avtomatiziramo in potisnemo v podzavest. To pomeni, da med pisanjem sporočil, v resnici ne spremljamo poglobljeno vsebine na televiziji. S tem seveda ni nič narobe, saj marsikdo tako ali tako večino časa televizijo gleda, da mine čas, ne da bi resnično nekaj razumel...

12 komentarjev

Na Kitajskem še strožje omejitve videoiger

Reuters - Kitajske oblasti so predstavile nove ukrepe, s katerimi želijo omejiti izdajo in prodajo novih videoiger v državi ter omejiti čas, ki ga ljudje prebijejo v internetnih igrah. Gre za košarico ukrepov, s katerimi se Kitajska bori proti težavam s prekomernim igranjem videoiger mladostnikov, ki jih imajo v ZDA in na Japonskem. Po izjavi kitajskega ministrstva za izobraževanje, da so zaskrbljeni tudi zaradi vplivov igranja videoiger na vid mladostnikov, so delnice Tencenta izgubile več kot pet odstotkov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je že v začetku tedna dejal, da država potrebuje ukrepe, ki bodo zavarovali vid kitajskih otrok. Na Kitajskem je namreč kratkovidnost čedalje bolj razširjena, kar predstavlja velik problem...

61 komentarjev

V Južni Koreji spet dovoljena anonimnost na internetu

Slo-Tech - Korejsko ustavno sodišče je razsodilo, da je leta 2007 sprejet zakon o obvezni uporabi pravega imena pri pisanju spletnih komentarjev, neustaven. Zakonodajo so sprejeli, da bi zajezili klevetanje, širjenje neresnic in obrekovanje na internetu. Leta 2007 je postal problem še posebej pereč, saj je več korejskih zvezdnikov storilo samomore, domnevno zaradi spletnih komentarjev. Pritisku je sledilo sprejetje sedaj razveljavljenega zakona.

Ta je določal, da morajo strani z več kot 100.000 obiskovalci (šlo je za okoli 150 strani), svoje forume spremeniti tako, da bodo prikazovali prava imena udeležencev. Ti so morali ob registraciji posredovati dokaz svoje istovetnosti. Ker je zakon pokrival...

8 komentarjev

V Južni Koreji mladoletnim prepovedano igranje spletnih iger ponoči

vir: CNN
CNN - Ta konec tedna je v Južni Koreji stopil v veljavo kontroverzni zakon, ki mladoletnim omejuje igranje spletnih iger ponoči. Tako imenovani Pepelkin zakon, ki je bil sprejet 29. aprila, uvaja šesturno obdobje ponoči, ko mlajšim od 16 let ne bo dovoljeno igrati večine spletnih iger. Igralci bodo lahko izbrali, ali se bo prepoved začela izvrševati ob polnoči, 1.00 ali 2.00 uri zjutraj, vsakokrat pa bo trajala šest ur. Omejitev zajema 19 najpriljubljenejših iger MMO, ki skupno obsegajo 79 odstotkov korejskega trga, med katerimi sta tudi v Koreji izjemno popularni Dungeon & Fighter in Dragon Nest.

Ukrep je izvedlo Ministrstvo za enakost spolov in družino, saj je prejelo veliko število pritožb...

91 komentarjev

Kitajski zaporniki prisiljeni v igranje spletnih iger

vir: BBC
Guardian - Prejšnji mesec smo pisali o sivem trgu z virtualnimi dobrinami, ki se ustvarjajo z igranjem spletnih iger (recimo World of Warcraft) z namenom pridobivanja virtualnih dobrin njihovo preprodajo za prave valute. Nekateri si s tem služijo kruh, saj naj bi bilo na Kitajskem, koder je 80 odstotkov vseh tovrstnih igralcev na svetu, kar 100.000 ljudi, ki jim je to glavna zaposlitev, druge pa v to prisilijo. Liu Dali (ime je izmišljeno) je bil iz zapora izpuščen pred letom 2009, ko je Kitajska prepovedala preprodajo virtualnih dobrin za pravi denar brez ustreznih licenc, a je vprašanje, koliko se je stanje izboljšalo.

Nekdanji zapornik je za Guardian povedal, da morajo zaporniki podnevi opravljati fizična dela (kopati jarke, delati v kamnolomu...

73 komentarjev

Kitajska daje staršem več nadzora nad početjem otrok v internetnih igrah

Na Kitajskem so kiberkavarne zelo priljubljena dostopna točka do interneta.

China Daily - Kitajska vlada je prek osmih ministrstev v ponedeljek objavila seznam ukrepov za zaščito mladoletnih igralcev spletnih iger, ki jih bodo morali ponudniki iger vpeljati najpozneje do 1. marca letos. Preizkusno delovanje sistemov bo potekalo februarja, prihodnji mesec pa bo uporaba obvezna. Namen sprejetih ukrepov je staršem omogočiti večji nadzor nad aktivnostmi njihovih otrok.

Starši ali zakoniti skrbniki bodo lahko od ponudnikov iger zahtevali, da omejijo dovoljen čas uporabe iger na dnevni ali tedenski osnovi ali pa kar v celoti blokirajo uporabo svojih storitev. Ponudniki iger bodo morali redno spremljati vzorce uporabe in igralniške račune, tako da bodo lahko sodelovali s starši, če se bo izkazalo, da njihovi otroci igrajo neprimerne igre...

6 komentarjev

Igralci spletnih iger niso nedružabni

vir: Heise
Heise - Raziskovalec na Inštitutu za sociologijo Univerze v Duisburgu-Essnu Stefan Derpmann je izvedel raziskavo, v kateri je raziskoval vplive igranja spletnih iger na mreženje v resničnem življenju. Spremljal je dvanajst reprezentativnih igralcev spletne igre World of Warcraft, ki so bili stari med 21 in 41 leti. Izsledki kažejo, da igre niso le zlo.

Ugotovil je, da se ljudje, ki se spoznajo kot liki v igri World of Warcraft, družijo tudi v resničnem življenju. Vedejo se podobno kot igralci istega športnega moštva, ki imajo prav tako nekaj skupnega. Na spletu je sicer v ospredju vodenje likov, a tečejo debate tudi o zasebnem življenju, konjičkih, športu in podobno. Na spletu si sodelujoči...

15 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji

Južna Koreja omejuje igranje spletnih iger

BBC - Oblasti v Južni Koreji so zaskrbljene nad količino časa, ki ga njihova mladež preživi z igranjem spletnih iger, zato bodo to vrsto zabave zanje omejili. Za začetek bodo med polnočjo in osmo uro zjutraj šoloobveznim otrokom prepovedali igranje iger na spletu. Drugi korak bo rezanje pasovne širina dostopa do interneta, če bo uporabnik prijavljen na določene strani za igranje predolgo časa. Ministrstvo za kulturo je že pozvalo ponudnike spletnih iger, da nove omejitve udejanjijo, kar bodo storili z nadzorom številke EMŠO, ki jo posredujejo igralci. Starši bodo lahko izbrali, da jih obvestijo ob uporabi njihove številke, tako da je otroci ne bodo mogli zlorabiti.

30 komentarjev