»

Google pokazal TPU, možgane za igralcem goja

Google - Google nas je popeljal korak bliže odgovora na vprašanje, kako neki je AlphaGo letos v starodavni igri go zmlel najboljšega Zemljana Leeja Sedola. Jasno je, da je Googlov AlphaGo uporabljal strojno učenje, a to samo po sebi seveda ni dovolj. Če bi se šel strojno učenje na prenosnem računalniku, bi Lee Sedol še vedno prepričljivo zmagal. AlphaGo je imel namensko strojno opremo, in to zelo močno, je končno razkril Google.

Skrivni projekt TPU so začeli že pred leti in je letos napredoval do komercialno zanimivega izdelka. TPU pomeni tensor processing unit in pri strojnem učenju nudi za velikostni razred boljše zmogljivosti od klasičnih procesorjev pri enaki porabi energije....

4 komentarji

MIT bo revolucioniziral učenje preko spleta

Slo-Tech - Na Massachusettskem inštitutu za tehnologijo (MIT) so napovedali zagon njihove iniciative za brezplačno učenje preko spleta. Program nosi oznako MITx, po zgledu popularnih neodvisnih izobraževalnih dogodkov TEDx, katere prirejamo tudi pri nas - TEDxLjubljana, TEDxMaribor. MITx predstavlja skupek učnih programov, ki bodo dostopni preko njihove platforme. Ta bo med drugim študentom omogočala organizacijo študijskega materiala, da si bodo lahko prilagodili hitrost s katero se želijo učiti in tudi medsebojno kolaboracijo.

Zanimivo je, da je poleg klasičnega spletnega učnega pripomočka v planu omogočiti tudi dostop do ti. spletnih laboratorijev, ki bodo popestrili učno izkušnjo nadobudnih študentov. Lahko si predstavljamo, kako bi bilo imeti dostop do laboratorija, kjer se izvaja npr. strojno učenje ali podatkovno rudarjenje, v katerem bi sodelovalo 100.000 študentov in kopica strokonjakov iz omenjenih področij. To bi vsekakor pomenilo izobraževanje na povsem drugem nivoju.

Sistem bo...

13 komentarjev

Stanford ponuja dodatnih 6 brezplačnih internetnih predavanj

reddit - Avgusta je bilo objavljeno, da Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz podatkovnih baz, strojnega učenja in umetne inteligence.

Včeraj so na strani predmeta za strojno učenje objavili, da bodo v januarju in februarju ponudili še 6 brezplačnih predavanj:

Predmeti niso nuno tako naporni kot piše. Za trenutne tri porabim skupno od 5-15 ur tedensko. Se je pa treba zavedati da se temu posveti vse vikende in proste trenutke.

24 komentarjev

Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Slashdot - Univerza Stanford se je zaradi dobrega odziva občinstva odločila razširiti ponudbo predmetov, ki so v celoti skupaj s posnetimi predavanji in nalogami za slušatelje dostopni na spletu. Začela sta Sebastian Thrun in Peter Norvig, ki sta na splet priobčila osnove umetne inteligence (skupina na redditu), sedaj pa sta dostopna še dva druga predmeta.

Gre za strojno učenje, ki ga predava Andrew Ng, in podatkovne baze, ki jih predava Jennifer Widom. Slušatelji - prijavi se lahko dobesedno kdorkoli, umetna inteligenca jih je imela prek 100.000 - bodo spremljali predavanja, ki so za lažje sledenje razkosana v 10-minutne prispevke. Poleg tega bodo dobivali tudi tedenske naloge, ki jih bodo na Stanfordu tudi pregledali in posredovali povratno informacijo. Posamezen predmet naj bi vzel od osem do deset ur časa tedensko, od tega bosta približno dve tretjini odpadli na samostojno delo pri reševanju problemov.

Prijave...

36 komentarjev

Slovenec na Stanfordu odkril algoritem za napoved naslednjih prijateljev na Facebooku

Jure Leskovec.

vir: Slashdot
Slashdot - Današnjo bero dobrih novic nadaljujemo z zadnjimi rezultati dela dr. Jure Leskovca, nekdanjega diplomanta FRI in predavatelja na Univerzi v Stanfordu, kjer se ukvarja predvsem z analizo socialnih omrežij in izluščanjem vzorcev vedenja množic oz. celo predvidevanjem bodočega vedenja. Trenutno je zaključil delo na algoritmu, ki na podlagi seznama Facebook prijateljev in njihove medsebojne komunikacije uspešno predvideva, koga bo določena oseba dodala na seznam svojih prijateljev in koga ne. Algoritem zadane v povprečju polovico novododanih prijateljev, vendar je spisan tako, da se sam uči, zato bo v prihodnosti samo še bolj natančen. Leskovec ga misli še razširiti, npr. za odgovor na vprašanje, ali je socialno omrežje že preveliko in zato...

52 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja