»

Western Digital po poplavah vnovič zaganja proizvodnjo

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
X-Bit Labs - Počasi se proizvodnja trdih diskov, ki je na Tajskem povsem zastala zaradi oktobrskih poplav in povzročila skokovit porast cen, vrača v ustaljene kolesnice. Iz Western Digitala, ki je bil najbolj prizadet, namreč prihajajo vzpodbudne novice, da so prvo tovarno že ponovno zagnali, prihodnje pa naj bi prihodnjih tednih.

Tovarna v Bang Pa-inu je v petek začela obratovati, kar je teden dni pred načrtovanim datumom zagona. Omenjeno tovarno je 15. oktobra zalila narasla voda, ki je tam vztrajala dober mesec. Šele 17. novembra so uspeli izčrpati vso preostalo vodo in začeli sušiti prostore. Električno energijo so ponovno priklopili 26. novembra, proizvodnja pa je stekla v sredo. Western...

42 komentarjev

Nedobavljivost diskov in visoke cene še vsaj šest mesecev

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Slo-Tech - Nedavne poplave na Tajskem, ki so zalile tretjino države in povzročile ogromno škode proizvajalcem trdih diskov ali njihovim dobaviteljem, bomo občutili še vsaj do sredine prihodnjega leta, ocenjujejo analitiki. Prvi je o problemu javno spregovoril Asus, ki ima zalog le še do konca meseca, a v podobni godlji so praktično vsi proizvajalci. Komur ni neposredno poplavilo proizvodnih obratov, ga tarejo tegobe dobaviteljev ključnih komponent, kot so recimo motorji za trde diske, katerih večinski proizvajalec Nidec je povsem pod vodo.

Analitiki v IDC ocenjujejo, da se bo opazen učinek na celotno prodajo računalnikov vlekel še vsaj do sredine leta 2012. Tajska proizvede skoraj polovico vseh...

153 komentarjev

Asusu utegne zmanjkati diskov

Eden izmed razlogov za pomanjkanje trdih diskov.

vir: Reuters
Reuters - Tudi med sestavljavci računalnikov so se začele kazati prve posledice poplav na Tajskem, ki so zalile vse obrate proizvajalca trdih diskov Western Digitala in podjetja Nidec, ki proizvede večino motorjev za trde diske vseh proizvajalcev. Poročali smo o globalni podražitvi trdih diskov, ki je posledica izpada proizvodnje in oteženega transporta komponent zaradi pretrganih cestnih povezav, kar smo zelo občutili tudi v naših krajih, sedaj pa se pojavljajo že prva poročila o pomanjkanju diskov. Prvi je javno o tem spregovoril Asus.

Asus je namreč objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so še vzpodbudni. V treh mesecih so ustvarili za 4,7 milijarde tajvanskih dolarjev...

99 komentarjev

Večdesetodstotna podražitev trdih diskov

Poplavljen Bang Pa Industrial Park, kjer ima Western Digital glavni tajski obrat

Slo-Tech - Poplave, ki so prejšnji teden prizadele Tajsko in Kambodžo, so povzročile občutno povišanje cen trdih diskov na svetovni trgih. Western Digital je moral zaradi zalitih obratov prekiniti proizvodnjo vseh trdih diskov na Tajskem, kjer izdelajo 60 odstotkov svojih proizvodov. Ni znano, kdaj se bo proizvodnja nadaljevala (medtem obrati v Maleziji, Singapurju in ZDA delujejo nemoteno). V tej državi imajo obrate tudi Hitachi, Seagate in Toshiba, ki bodo prav tako proizvedli manj trdih diskov. Tod problem niso poplavljeni obrati, saj vsaj Seagatovi delujejo s polno paro, ampak težave povzročajo tudi uničene cestne povezave na Tajskem, težave z dobavljanjem potrebnih surovin in komponent (na primer tajski Nidec proizvede 70...

335 komentarjev

Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

vir: Reuters
Reuters - Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal...

23 komentarjev

Računalniki se letos ne bodo pocenili

Financial Times - Že šest let zapovrstjo se računalniki brez izjeme ceníjo, predvsem zaradi vztrajnega padanja cen polprevodniških komponent. Od leta 2000 je cena vsako leto povprečno padla za 7,8 odstotka, kar jih je do danes več kot razpolovilo. Letos naj bi bilo drugače, ocenjujejo pri podjetju Gartner. Napovedi kažejo, da se bodo letos računalniki podražili za zmernih 2,8 odstotka, večidel zaradi 23-odstotne rasti cene pomnilnika DRAM. Razlog gre iskati v zmanjšanju proizvodnih kapacitet zaradi recesije, ki je lani prisilila proizvajalce v krčenje proizvodnih programov.

Poleg DRAM-a bodo letos težave tudi z dobavo LCD-jev, ki naj bi se podražili za 20 odstotkov, trdih diskov in optičnih medijev. Novi proizvodni obrati so se zopet pričeli graditi konec lanskega leta, a do polnega zagona jim manjka še leto dni. V tem času torej lahko pričakujemo rahlo rast cen ali pa vsaj stagnacijo. Več o tem.

13 komentarjev

Prodaja računalnikov končno pozitivna

CNet - Ekonomski kazalci se počasi obračajo na bolje, pri čemer je med zadnjimi tudi prodaja računalnikov. V tretjem kvartalu letošnjega leta se je prodaja PC-jev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej zvišala za 2,3 odstotka, kar je prvo povišanje po devetih mesecih padanja. Pomemben delež k preobratu je prispeval začetek novega šolskega leta, ko prodaja tradicionalno poskoči. Če se bo trend nadaljeval, bo konec letošnjega leta pozitiven za 1,3 odstotka, medtem ko je projekcija za prihodnje leto kar 10,3-odstotno povišanje prodaje PC-jev po svetu. Zanimivo je, da je letos vsa rast posledica boljše prodaje prenosnikov, medtem ko se je namiznikov prodalo manj kot lani. Večina rasti bo sicer posledica povpraševanja iz razvijajočih držav, ki že sedaj pokupijo polovico opreme.

25 komentarjev