»

GNOME Shell bo dobil uradni klasični način

Linux Weekly News - GNOME-ov uporabniški vmesnik Shell sicer v zadnjih inačicah zgleda presenetljivo dobro, a se zavoljo precejšnjih razlik od stare in uveljavljene dvojke nekako ne uspe uveljaviti pri distribucijah. Debian je tako poleti kot privzeto namizno okolje izbral XFCE, vse bolj priljubljeni Mint pa že kašno leto dela na svoji različici Shella (Cinnamon), oz. na posobljeni dvojki (Mate), za tiste, ki se je res ne morejo odvaditi. K sreči vsaj Fedora ostaja po privzetem gnomasta, a stanje je razvijalcem očitno dalo misliti.

Trojica njih z Matthiasom Clasenom na čelu je tako napovedala uradno podporo za klasični vmesnik. Izveden bo s pomočjo razširitev za Gnome Shell, ki bodo povrnile izbrane elemente starega vmesnika: klasični preklop med programi...

15 komentarjev

Debian preklopil z GNOME na XFCE

vir: The H
The H - GNOME že vse od predstavitve novega uporabniškega vmesnika GNOME Shell ni najbolje zapisan pri priljubljenih GNU/Linux distribucijah. Ubuntu jih je skenslal že leto prej, sicer bolj zaradi svoje Unity iniciative, Mint se je spravil delat kar dve predelavi - Cinnamon, ki naredi Shell bolj podoben staremu GNOME 2, ter Mate, ki je na sveže spisan GNOME 2 z "taboljšimi" elementi Shella. Prihajajoča različica Fedore, sicer tradicionalnega zaveznika GNOME, se že spogleduje z Mate. Zdaj so si zgleda premislili še pri Debianu, ki bo za svojo naslednjo stabilno različico, 7.0 Wheezy, po vsej verjetnosti preklopil na Xfce, ter zamenjal GDM za lightdm.

Joey Hess, član Debianove razvojne ekipe, je odločitev utemeljil predvsem s tem, da je XFCE...

109 komentarjev

Mintovci delajo svojo različico Gnome Shella

vir: Heise
Heise - Clement Lefebvre, eden od razvijalcev GNU/Linux distribucije Linux Mint, se je odločil za nadaljevanje dela na lastni različici Gnome Shella, ki naj bi bil bolj podobna znanemu vmesniku iz Gnome 2. Novembra izdani Mint 12 je že vključeval določene razširitve za Gnome Shell (MGSE), zdaj pa so na githubu odprli kar fork Gnome Shella. Imenuje se Cinnamon ("cimet") in jim bo omogočal bolj celovito predelavo vmesnika.

Namestitev je že zdaj mogoča z:
apt update
apt-install cinnamon-session
in zamenjavo desktop managerja ob prihodnji prijavi.

Odločitev je rezultat dokaj prisotnega prepričanja, da novodobna vmesnika Ubuntu Unity in konkurenčni Gnome Shell še nista ne dokončana ne pretirano...

51 komentarjev

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Lisa ponuja vse bombončke Gnome shella, skupaj z uveljavljeni elementi GNOME 2.

vir: Slashdot
Slashdot - Veliko uporabnikov še ni najbolj navdušenih nad izkušnjo / nedokončanostjo novega uporabniškega vmesnika Ubuntu Unity oz. Gnome Shell in ravno nanje cilja pravkar izdana sveža različica GNU/Linux distribucije Mint 12 "Lisa".

Mint je izvedenka zadnje izdaje Ubunta 11.10 (sicer obstaja tudi debian testing verzija) s poudarkom na prijaznosti uporabniku, tako da pride z vsemi potrebnimi video kodeki, flashem in javo. Jedro je 3.0, glavni uporabniški vmesnik pa kot rečeno GNOME Shell z določenimi razširitvami, imenovanimi "Mint Gnome Shell Extensions" (MGSE). Z njimi uporabnik dobi vso lepoto in druge bombončke iz paketa GNOME 3.2, vendar z uveljavljenimi elementi uporabniškega vmesnika iz GNOME 2, kot je spodnja orodna vrstica s start...

49 komentarjev

Linux Mint pridobiva priljubljenost

Gnome Shell + Mintovi popravki

vir: Slashdot
Slashdot - Po letošnjem mlačnem sprejemu novega Ubuntu uporabniškega vmesnika Unity je veliko uporabnikov prebegnilo h konkurenčni distribuciji Linux Mint. Mint je tako kot Ubuntu pripravljen z mislijo na nove Linux uporabnike, zato ga odlikujeta preprostost uporabe ter lep in dodelan uporabniški vmesnik. Do letošnje pomladi je v bistvu šlo za predelavo Ubunta, začenši s septembrom pa sistem v celoti osnuje na debianu unstable. Zdaj smo tik pred izidom 12. različice "Lisa".

Dvanajstka bo tako namesto Unity-ja uporabljala manj radikalen in zato bolj sprejemljiv Gnome Shell, vendar z svojimi prilagoditvami (Mint Gnome Shell Extensions). Mintovci ugotavljajo, da ima Gnome trojka sicer moderen in izpiljen videz, vendar s sabo prinese precej nov in...

55 komentarjev

GNOME 3 skoraj nared

Gnome Shell

Slo-Tech - GNOME Project je drevi izdal predogledno različico (release candidate) namiznega okolja GNOME 3. Razvijalci vas vabijo k prenosu in testiranju, končna različica pa naj bi bila nared 6. aprila, kar nameravajo pospremiti z release party-ji širom oble. Slovenski bo v četrtek, 7. aprila v ljubljanski Kiberpipi, pod organizacijo Skupine za slovenjenje gnome-si.

Glavna prednost trojke naj bi bil močno spremenjen in dodelan uporabniški vmesnik, GNOME Shell, ki ga dobro poznamo iz spora z Ubuntom; slednji se je po dolgoletnem sodelovanju raje odločil za konkurenčno okolje Unity. Glavni cilj Shella je približati Linux namizje povprečnemu uporabniku, zato je vmesnik precej poenostavljen in grafično spoliran. Prevladujejo velike ikone, na levi je...

36 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

Ubuntu z OS X izgledom

Fresh News - Ubuntu je ena izmed bolj priljubljenih in razširjenih Linux distribucij, ki se ponaša tudi z dokaj očesu prijaznim in prečiščenim grafičnim uporabniškim vmesnikom. Če vam le-ta v svoji privzeti podobi ni preveč všeč, se ga pa da z nekaj truda v celoti predelati.

V kolikor vam je bliže izgled Applovega OS X-a, si lahko s tem vodičem pomagate pri predelavi Gnome namizja v nekaj bolj jabolčnega. Sam postopek ni preveč zapleten, vključuje pa nameščanje novih ikon, teme, nekaj prilaganja upravljanika oken Metacity, prilaganjanje Firefoxa, itd. Rezultat je lepo viden na spodnji sliki.

29 komentarjev