»

Kaj smo v resnici videli na Computexu?

null

vir: AnandTech
AnandTech - Intelova nedavna predstavitev 28-jedrnika, ki tečena 5 GHz je v smislu spremljajoče strojne opreme pustila veliko odprtih vprašanj in špekulacij. A ne za dolgo. Mediji so si uspeli izboriti dostop do sistema, ki je poganjal razvpito demonstracijo in ugotovili: da je bil procesor navit, obenem pa tudi krepko vodno hlajen. Ostra novinarska očesa so še opazila, da so v ta namen vpregli hladilnik Hailea, ki uspešno nevtralizira tudi do 1770 W toplote. Pri Intelu so se brž odzvali, s pojasnilom, da se je demonstracija nekoliko ponesrečila v komunikacijskem smislu, saj bi vse to moral povedati tudi prezenter na odru, a se žal ni držal pripravljenega teksta.

Naslednje logično vprašanje se zato glasi, koliko energije tak stroj potrebuje za svoje delovanje na 5 GHz?...

17 komentarjev

Previdno z Javo (spet)

Oraclov šef Larry Ellison predava o inovativnosti.

Slashdot - Vse, kaže, da imamo pred sabo ponovitev lanske situacije - zanesljiv, ponovljiv, avtomatiziran 0-day exploitable napad zoper zadnjo različico Oraclove Jave - takega, ki omogoča prevzem nadzora nad uporabnikovim računalnikom že z obiskom okužene spletne strani, brez vprašanj za ali vedenja od uporabnika - ter seveda šlampast odziv Oracla, ki naj bi za napako vedel že od pomladi, vendar je še zdaj ni uredil.

Exploit izkorišča napako v izvedbi peskovnika (sandbox) za javanske applete, tj. svojčas še kar popularen način za pisanje interaktivnih spletnih aplikacij, ki sta ga do danes skoraj v celoti zamenjala najprej Flash in zdaj HTML5. Takšnale koda s pomočjo Reflectiona in slabo spisanega internega razreda...

74 komentarjev

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Network World - Medtem ko se bomo na torkov prvomajski večer Slovenci spraševali, kaj nam je še ostalo od obljub iz drugega člena ustave, bo kanadski RIM v Floridi ravno odpiral vrata svoje redne letne konference Blackberry World. Vzdušje bo tokrat malo bolj resno kot na februarski razvijalski konferenci v Amsterdamu. Novi operacijski sistem BB 10 in telefoni zanj ne bodo na voljo še vsaj do konca leta, bržkone šele po izdaji naslednjega iPhona in sveže dišečih Android 5.0 Jelly Bean telefonov. Lansko zimsko četrtletje je že tako šlo že zelo slabo, z 25 odstotki manj prihodkov glede na leto prej.

Ključna naloga RIMa bo prepričati razvijalce, da je platforma še živa, torej da se jim splača čez poletje in jesen usesti za mizo in pripraviti dostojen komplet aplikacij za BB 10. Kompatibilnosti za nazaj namreč ne bo, ker sistem temelji na povsem novem operacijskem sistemu, obenem pa so ta mesec z ne najlepšimi besedami odstranili možnost prepakiranja obstoječih Android aplikacij, bojda zaradi njihove...

5 komentarjev

Nepodpisana koda na iNapravah

vir: Forbes
Forbes - Heker in varnostni raziskovalec Charlie Miller je uspel zaobiti varnostni mehanizem na iNapravicah, ki zagotavlja poganjanje zgolj podpisane in odobrene kode iz AppStore-a. Kot razloži v priloženem videu, je mogoče z uporabo WebKit widgeta (brskalnika) s tretjega strežnika prenesti nepodpisano kodo in jo pognati. Ta koda lahko stori poljubne reči, npr. naloži zimzeleni glasbeni hit, pokrade kontakte iz imenika, naloži nove fotke, spremlja notifikacije .. in tako naprej. Podrobnosti bo razkril na prihajajoči konferenci SysCan na Tajvanu.

Za demonstracijo je v App Store prijavil konceptno aplikacijo InstaStock, ki naj bi služila zgolj prikazu borznih kotacij, v resnici pa je vsebovala njegov hek. Tradicionalno strogi Applovi ocenjevalci so jo spustili skoz in Miller je posnel kratek filmček z demonstracijo in ga postavil na YouTube. Od tu naprej žal ni...

32 komentarjev

Uhajanje podatkov aplikacijam na pametnih telefonih

Slashdot - Wall Street Journal je opravil raziskavo o posredovanju podatkov aplikacij na pametnih mobilnih napravah. Osredotočili so se na trenutno najpopularnejše pametne telefone, tj. iPhone in Android, in sicer so testirali 101 aplikacijo. Zanimalo jih je koliko od teh aplikacij posreduje podatke o uporabniku naparve tretjim stranem, kateri so ti podatki in ali je uporabnik aplikacije s tem seznanjen.

Rezultati raziskave so pokazali, da 56 aplikacij redno posreduje unikatni ID naprave tretjim podjetjem, medtem ko kar 47 aplikacij posreduje podatke o lokaciji telefona. Le pet aplikacij je zunanjim virom poslalo tudi starost, spol in ostale podatke. Nobena od teh aplikacij o tem ne obvesti uporabnika.

Popularna iPhone aplikacija za tekstovno sporočanje TextPlus 4, posreduje unikatni ID naprave osmim podjetjem, dvem od teh osmih pa še starost in spol uporabnika. Pandora, aplikacija za glasbo na iPhone in Android platformi, posreduje starost, spol, lokacijo in unikatni identifikator...

22 komentarjev

Microsoft 'podkupuje' razvijalce

Bo Microsoftu uspelo na hitro zagnati razvoj iger?

vir: TG Daily
TG Daily - Mnogi so napovedovali, da bo iPhone začel močno konkurirati prenosnim igralnim konzolam, predvsem Nintendu DS, ki na tem področju drži primat. Brez dvoma ima iPhone v AppStore veliko število brezplačnih in plačljivih, kakovostnih iger, vseeno pa mu morda manjkajo nekateri največji naslovi, ki jih ima Nintendo DS. A zdaj očitno želi mešati štrene še Microsoft. Po spletu krožijo poročila, da Microsoft kontaktira razvijalce iger za iPhone ter jim ponuja začetne stimulativne denarne nagrade, če se odločijo igre razviti tudi za prihajajoči Windows Phone 7. Z mnogo večjim poudarkom na zabavi in socialnosti je to pravzaprav dokaj...

40 komentarjev

Nemški založniki kritizirajo Apple

Heise - Nemško združenje založnikov periodike (Verband Deutscher Zeitschriftenverleger) je skupaj s krovno organizacijo FIPP po poročanju nemških portalov že marca letos Steve Jobsu poslalo pismo, v katerem ga pozivajo k pogovorom o vsebinah, ki so dostopne na AppStoru. Kot so zapisali v pismu, živimo v večkulturnem svetu, kjer so vsebine, ki so v neki državi sprejemljive, v drugi neprimerne in narobe. Zaradi tega so enotna pravila za celotni svet huda omejitev svobode tiska in bralčeve izbire, dodajajo.

V nos jim gredo seveda stroge omejitve, ki jih ima Apple pri odobravanju aplikacij za AppStore. Moti jih še manko dostopa do podatki o uporabi svojih aplikacij in Applov delež dobička od reklam, ki znaša 30 odstotkov. Zato glavni v VDZ-ju Wolfgang Fürstner označuje iPad kot dvorezen meč. Te naprave so namreč dobre za plačljive vsebine, a hkrati založnikom ponudniki platforme (torej Apple) odžirajo vlogo medijske hiše, s čimer založnikom grozi degradacija na zgolj dobavitelje vsebine.

20 komentarjev

Linux na Gamecube

Slashdot - Splošno znano dejstvo je, da se igralne konzole prodajajo pod ceno. Celo tako poceni, da cena ne pokrije niti stroškov izdelave. Seveda proizvajalci računajo, da bodo dobili denar s prodajo dragih licenc ter s prodajo samih iger, ki so zato občutno dražje od njihovih vrstnic s PC-jev. Dlje kot je konzola na trgu, bolj znižujejo ceno, da bi privabili vedno nove in nove kupce in zaslužili še več, pred iztekom njene življenjske dobe.

Strojna oprema je zaradi zahtevnosti iger seveda izredno zmogljiva in zaradi tega zanimiva tudi za razne domače ustvarjalce. Tako se je skupina perspektivnih mladeničev z veliko prostega časa odločila prenesti Linux še na GameCube. Glavni problem vseh teh projektov je, da načeloma na konzolah ni mogoče poganjati nepodpisane programske kode zaradi zaščite pred piratstvom in nelicenciranimi projekti. Vendar so tudi tokrat našli rešitev, ki se skriva v varnostni luknji igre Phantasy Star Online. Skozi njo je mogoče pognati nepodpisano kodo in ko bo projekt...

3 komentarji